Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
31 Юли 2010, 18:05:24

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Закуски разнообразни за майстори разни « назад напред »
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Закуски разнообразни за майстори разни  (Прочетена 255146 пъти)
« Отговор #105 -: 30 Август 2007, 11:41:58 »
ilrai
Гурман
Публикации: 2157

Марги, няма защо да се притесняваш, че питаш  air_kiss  Тестото трябва да се разточи до 3-4 милиметра най-много. Точа с обикновена точилка-тънка и дълга. И да - плота е набрашнен леко, а също и тестото отгоре, за да не залепва по точилката. Това тесто няма мая и предполагам, че този път ако пробваш няма да стане питка със сирене. smile1
Надявам се, че съм ти била полезна. innocent
Активен

« Отговор #106 -: 30 Август 2007, 11:55:30 »
Мими
Гурман
Публикации: 1949
Вечна романтичка!

Ел. поща
Ilrai, извинявай че те разпитвам така,ама не съм точила до сега тесто,затова ще те питам.Колко тънко е разточено тестото?Колко голяма става горе-долу кората?С какво разточваш,с каква точилка?Слагаш ли брашно по плота?Миналата седмица се опитвах да правя един тутманик,който се прави подобно на твоите питки-с няколко кори една върху друга и после усукани,но с мая.В крайна сметка стана питка със сирене, явно корите съм ги направила много дебели, а на мене точно тънките кори ми харесват в тези рецепти.Но и разбрах че в точенето е майсторлъка.Мерси много за отговора!

Марги за тутманика корите трябва да са многоооо тънко разточени, почти до прозрачност. Дори да се скъсат на места от тънкост не е фатално. И другото е важно за да не стане като питка а като тутманик - трябва добре да са намаслени, например с масло разтопено/маргарин или мас.  thumbup
Активен

« Отговор #107 -: 30 Август 2007, 14:25:51 »
Margi_1
Калфа
**
Публикации: 86

Ел. поща
Благодаря Ви за отговорите.Само още нещо да попитам:
Мими, а с разтопено масло или с твърдо се мажат,защото аз ги намазах с разтопен маргарин,с една четчица, ама той като почна да изтича като усуках тестото....Рецептата на тутманика беше за 250гр маргарин на килограм брашно, аз успях около 150 гр да сложа .
Активен
« Отговор #108 -: 30 Август 2007, 22:30:23 »
rainbow
Помощник-готвач
Публикации: 259

Ilrai докладвам за рулцата със сирене.  thumbup Сина ми много ги хареса и свършиха бързо.

* rila sys sirene.jpg (106.88 KB, 400x300 - видяно 5114 пъти.)
« Последна редакция: 30 Август 2007, 22:31:57 от rainbow » Активен

« Отговор #109 -: 31 Август 2007, 07:36:00 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 9463
Перде

Марги, ето ти една много хубава рецепта за месеница (тутманик) , която няма как да не ти стане. Ако нямаш прясно мляко, замени с вода - пак се получава вкусна и  пухкава
Активен

“Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж” - Чудомир

Храна за мойте канибали
« Отговор #110 -: 31 Август 2007, 09:29:58 »
ilrai
Гурман

rainbow , браво! Чудесно си се справила! yahoo
Активен

« Отговор #111 -: 31 Август 2007, 11:18:45 »
Мими
Гурман
Вечна романтичка!

Ел. поща
Благодаря Ви за отговорите.Само още нещо да попитам:
Мими, а с разтопено масло или с твърдо се мажат,защото аз ги намазах с разтопен маргарин,с една четчица, ама той като почна да изтича като усуках тестото....Рецептата на тутманика беше за 250гр маргарин на килограм брашно, аз успях около 150 гр да сложа .

Марги ами аз тутманика го правя винаги с разтопена мас. Става много пръхкав. Омазваш с четката добре, мазничко да стане, то после поема в тестото.
Активен

« Отговор #112 -: 31 Август 2007, 11:19:41 »
Мими
Гурман
Вечна романтичка!

Ел. поща
Rainbow чудесни са станали сиренките и аз мисля да ги спретна в неделя. После ще докладвам.
Активен

« Отговор #113 -: 31 Август 2007, 14:08:59 »
Margi_1
Калфа
**
Публикации: 86

Ел. поща
Мерси за съветите! Няма да се откажа лесно аз Roll EyesПак ще се пробвам.
Активен
« Отговор #114 -: 31 Август 2007, 15:32:11 »
Wild Mary
Калфа
**
Публикации: 61

Да попитам и аз майсторките на рулца - как режете тестото така, че кръгчетата да не се сплескат? При мен тестото се залепя  Sad и става сплескано "нещо", но не и рулце  Cry
Активен
« Отговор #115 -: 31 Август 2007, 15:47:47 »
ilrai
Гурман

Да попитам и аз майсторките на рулца - как режете тестото така, че кръгчетата да не се сплескат? При мен тестото се залепя  Sad и става сплескано "нещо", но не и рулце  Cry
Состър нож и нежно. Ама после ги дооправям "на ръка" wink1
« Последна редакция: 31 Август 2007, 15:59:19 от ilrai » Активен

« Отговор #116 -: 03 Септември 2007, 14:14:38 »
Wild Mary
Калфа
**
Публикации: 61

thankyou
Активен
« Отговор #117 -: 07 Септември 2007, 18:52:30 »
petty
Главен Готвач
Публикации: 810
chocoholic

"Тенурки"

1 кг брашно
1 с.л. сол
1 яйце
1 ч.л. сода
500 г кисело мляко

Содата се слага в кис. мляко и се долива 200 мл подсолена вода. Става нещо подобно ня айран. Добавя се яйцето. В средата на брашното се прави кладенче и в него се сипва малко по малко от "айрана". Тестото се меси, докато започне да се отлепва от ръцете. От него се правят малки топчици с големина на средна ябълка. Всяка се разточва до 1,5 см дебелина. Загрят сач или незалепващ тиган се намазва с мазнина и получената питка се изпича от двете страни.

Стават много хубави особено с масло и сиренце.  flirt Аз сложих по-малко кисело мляко. Не съм ги разточвала, за по-бързо направо с ръка ги разплесквах в самия тиган. Според мен може да се пробва и да се изпече във фурната една цяла питка  от това тесто.

* pitki 001 copy.jpg (43.74 KB, 300x263 - видяно 4743 пъти.)
Активен
« Отговор #118 -: 11 Септември 2007, 11:59:02 »
Elka
Калфа
**
Публикации: 103

Ел. поща
Погача
Продукти: 6 бр. яйца
                1/2 кофичка кисело мляко - около 200 гр.
                1 к.л. сода за хляб
                40 гр. мая за хляб
                100 мл. топла вода
                1 к.л. сол
                1 к.л. захар
                300 гр. сирене
                2 с.л. масло или маргарин
                1 кг и 300 гр. брашно
В купичка се разбиват 4 цели яйца+2белтъка+содата+захарта+солта+300 гр.брашно+маята+водата.
С тази смес и брашното се замесва меко тесто. Меси се докато престане да лепне по рацете, тогава се добавя и леко размекнатото масло/маргарин, без да се разтопява. Меси се добре. Добавя се и предварително настърганото сирене. Омесеното тесто трябва леко да залепва по ръцете и да е меко.
В намазана тавичка се редят топченца, с еднаква големина. Оставя се да втаса за около 30 мин. в топло помещение.
Когато е удвоило обема си се маже с жълтък и се пече първо отдолу и посе отгоре на умерена фурна.
P.S.>>Една хитринка - за да е мека погачата отгоре, когато я извадите я намажете с масло и я покрийте с прозрачно фолио и кърпа. Така отгоре става като гланцирана и запазва добрия си вид дори и след два дни.

* Pogacha.jpg (64.51 KB, 524x480 - видяно 304 пъти.)
« Последна редакция: 11 Септември 2007, 12:14:44 от Elka » Активен
« Отговор #119 -: 11 Септември 2007, 12:30:51 »
пеполина
Гурман
Публикации: 2758

Ел. поща
Ели, прекрасна погача си спретнала. Да си я хапнете със здраве. thumbup
Активен

Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 20 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: Закуски разнообразни за майстори разни « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio