Моля още веднъж за извинение. Не съм искала да си присвоявам рецептата на никого, но докато моите хакери в къщи се опитваха да ми покажат как се указва линк, а и аз лаикът явно не съм им обяснила какво точно искам да направя, рецептата за "Рогчета", която правих вчера и amaretto, помоли да публикувам, лъсна като моя, а това не е така. Аз пуснах веднъж извинение, но не го намерих във форума. За това сега се повтарям и искам да благодаря на автора. Получиха се страхотни и макар че си помислих, че ще хвърлям, вече няма нито едно
elidrag , /писах ти на лични, но и тук за потребителите/ За кифличките - аз ги правя с жива /прясна/ мая, предполагам, че за суха ще трябва количество за 750 гр. до 1 кг. брашно. Обикновено за 500 гр. се използва 7 гр. /Dr. Oetker Dry Yeast/ , така, че трябва да се увеличи, за да е по - пухкаво /защотото козуначеното тесто е тежко, а и технологията е опростена/.
sezamm ,
« Последна редакция: 05 Март 2008, 14:10:15 от di_ani »
продукти: 350 мл топла вода 1 мая / на кубче/ около 500 гр брашно и още малко /за второто примесване/ 1 ч.л. захар 1 ч.л. сол 2 с.л. олио
за плънката: натрошено сирене олио чубрица
начин на приготвяне: Маята се разтваря в част от водата, добавя се захарта и малко брашно до получаване на кашичка. Оставя се за малко да шупне.Замесва се меко тесто от посочените продукти и се пуска в голяма тенджера с вода, на дъното на която слагаме тензух.След около 15 минути, тестото изплува на повърхността.Изцеждаме го и го примесваме отново с малко брашно.Разрязва се на 8 части.Всяка от които се разстила като малко мекиче и по средата се слага плънка от натрошеното сирене с малко олио и чубрица.Сгъва се на вързопче и се оформя питка.Питките се подреждат на разстояние в намаслена тавичка,намазват се с малко олио и престояват за около 1 час , за да бухнат.Печат се в предварително загрята фурна на 200 гр. След като се изпечат, отново се намазват с малко олио и се завиват с кърпа.
ТАНЯ_70, доста интересна рецепта. И друг път съм чувала за "къпане" на тестото, но чак сега се замислих каква ли е целта да се потапя във вода? Някой може ли да каже?
ТАНЯ_70, доста интересна рецепта. И друг път съм чувала за "къпане" на тестото, но чак сега се замислих каква ли е целта да се потапя във вода? Някой може ли да каже?
това дава възможност точно да се прецени момента на втасване на тестото.
Активен
"Ние, българите, за да видим света и чудесата му, няма нужда да ходим така далеко, защото нашата България е един непознат и чуден свят." Иван Вазов
2 яйца 1/2кофичка кв.мляко 100гр.сирене 1 амоняк сол на вкус брашно
Замесва се средно меко тесто.Разточва се дебела кора и се изрязват гевречета с голяма и малка чашка или формички.Пържат се в по-дълбока мазнина и да не са на гъсто,защото се надуват. Аз пържа и топчетата и всички останали изрезки. Да ви е сладко.