Автор Тема: Рецепта за българска мусака  (Прочетена 85810 пъти)

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Рецепта за българска мусака
« -: 23 Февруари 2007, 17:54:40 »

Предложете ми рецепта за хубава българска мусака(заливка с кисело мляко и яйца).
мерси, Руми
Rumi Renard

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #1 -: 23 Февруари 2007, 20:30:40 »
 rumirenard, ето аз как я правя Мусаката:

  Продукти:500гр. кайма,1к.ч. мазнина,3 гл.лук,750 гр.картофи,1/2 домате консерва(5 бр. пресни)
   1/2 ч. л. черен пипер,1/4 връзка магданоз,чубрица,1к.л.червен пипер,сол на вкус

   Приготовление: Лука се задушава в мазнината, докато омекне.Прибавят се картофите нарязани на кубчета,разбърква се и се прибавя доматито,подправките.Пообърква се 2-3 и се маха от котлона.Прибавя се каймата и се разбърква да се размеси добре.В намазана с масло тава се изсипва сместа,залива се с вода до покриване на картофите.Пече се до сваряване на картофите или златист цвят.Залива се с заливка.(аз я правех с 1коф. кисело мляко,2 яйца и 1к.ч. брашно,но сега я правя с тази на Yosif)

 Ето я :Заливка за мусака от Yosif

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4802
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #2 -: 23 Февруари 2007, 20:51:58 »
Аз я правя по този начин. :)

картофи
кайма
доматено пюре
морков
лук
сол
ч.пипер
чубрица
магданоз
За заливката:В олио(1/2ч.чаша) запържвам около 100гр. брашно.Като се позапържи доливам около 2 ч.чаши прясно мляко. Бъркам и когато започне да се отделя от стените добавям 2 яйца продулжавам да бъркам до получаване на гладка смес.Ако стане доста гъсто доливам още малко мляко и разбърквам.

В малко олио запържвам лука и морковите ,като омекнат добавям каймата. Бъркам непрекъснато докато каймата стане на "трохи".След това сл агам червения пипер разбърквам и слагам доматеното пюре.Запържвам малко и добавям нарязаните на кубчета картофи.Разбърквам добре задушавам.Прибавям всички подправки и изсипвам в тавичка ,наливам вода (до половината)и пека.След като е почти готово слагам заливката и запияам до зачервяване.

Добър апетит! :)
« Последна редакция: 23 Февруари 2007, 20:54:27 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #3 -: 23 Февруари 2007, 21:34:17 »
 :thumbup:Мерси за хубавите идеи. Заливкаta със сос бешамел за която говорите и аз я предпочитам ,но исках да опитам с кисело мляко този път..
Още веднъж благодаря момичета .Приятен уийкенд! :bigsmile:
Rumi Renard

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1313
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #4 -: 23 Февруари 2007, 22:43:21 »
Аз преди два дни правих мусака. У нас никой не обича традиционната мусака само с картофи, винаги я правя или само с тиквички или 3:1 тиквички/картофи. Заливката я правя на око. Миналата вечер заливката беше:около 1 и 1/2ч.ч кисело мляко, 2 яйца, 1ч.л. брашно и 1/4ч.л. хлябна сода, сол. Децата не харесват заливка от сос бешамел, тази с киселото мляко си я хапват, че и допълнително искат.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #5 -: 27 Март 2007, 06:56:06 »
 :hi:
Ето ти и моята рецепта за мусака:

МУСАКА С КУС КУС
1 и 1/2 ч.ч. кус-кус,750 г кайма (смес от свинско и телешко месо),1 глава лук,1/2 ч.л. смлян черен пипер,1 с.л. нарязан магданоз,3-4 яйца,1 ч.ч. прясно мляко,1 ч.л. брашно,1 1/2 кафеени чашки разтопено краве масло,сол.

Сварявам кус-куса с вода и го заливам с 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло. Отделно в 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло  запържвам нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Прибавям черния пипер, нарязания на ситно магданоз и посолявам на вкус. В намаслена тавичка слагам половината от кус-куса, върху него разстилам сместа с каймата, а отгоре поставям останалият кус-кус. Разбивам яйцата с прясното мляко, добавям брашното, разбъркваме добре и заливам мусаката. Поръсвам с останалото разтопено краве масло и пека 10-ина минути в силна фурна.

Много е вкусна!  :thumbup:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19437
  • Юлия
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #6 -: 27 Март 2007, 08:10:58 »
не знам дали може да се твърди че мусаката е българско ядене ... но лично аз правих това

Мусака с месо и картофи
« Последна редакция: 09 Август 2012, 11:01:27 от marabu »

manchora

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #7 -: 27 Ноември 2012, 03:12:06 »
Какво ще кажете за гурме мусака :)
« Последна редакция: 27 Ноември 2012, 06:22:16 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18954
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #8 -: 27 Ноември 2012, 09:39:50 »
покажи, че тогава да кажем  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 473
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #9 -: 28 Ноември 2012, 00:52:28 »
Аз не запържвам продуктите за мусаката предварително.
Нарязвам лука и картофите, слагам ги в тавичка със съвсем малко вода +сол+малко олио и пъхам във фурната за 20-тина минути. През това време обърквам каймата с доматите (смляни ги обичам) и с подправки. Изваждам картофите от фурната, добавям каймата, обърквам добре и пак пъхам във фурната за 15-тина минути. През това време приготвям заливката - или с кисело мляко, яйце и брашно; или на котлона сварявам прясно мляко с брашно и яица. Заливам и допичам още малко.
Така ми се вижда по лесно и по-малко тенджери има за миене после:-)

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #10 -: 26 Януари 2013, 23:24:32 »
Добра идея  :exclaim: И наистина по-малко съдове за миене.

hapvam

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #11 -: 09 Февруари 2013, 15:27:46 »
Много обичам мусака, с голяма и дебела заливка, да си оближеш пръстите.
http://hapvam.eu - Любими готварски рецепти
http://patepisi.eu - Пътиписи от пътешествия по света

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • пеполина: мерси Пепи :)
    26 Април 2015, 18:23:45
  • pep-4o: ей сега ще оправя :)
    26 Април 2015, 17:55:12
  • пеполина: при някой друг заключена ли е темата кой какви ги сготви през април/
    26 Април 2015, 17:44:26
  • pep-4o: :( много е тихо тук
    25 Април 2015, 21:56:40
  • pep-4o: :smile1:
    21 Април 2015, 18:24:44
  • pep-4o: търсенето не е тук, а в по-горното прозорце
    11 Април 2015, 07:26:29
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:31
  • ina9991: blqsak
    10 Април 2015, 21:19:20
  • Кристал: Кликваш на виртуален бутон ОТГОВОР отгоре или отдолу на темата
    06 Април 2015, 11:16:06
  • NikolGD: :icon_question:
    06 Април 2015, 10:42:13
  • NikolGD: От къде се публикува?
    06 Април 2015, 10:41:03
  • Захарно петле: Kъде не можеш да публикуваш?
    29 Март 2015, 14:16:30
  • cockerlover: Хммм...защо не мога да публикувам?
    29 Март 2015, 11:51:24
  • pep-4o: Роси, каквото направиш. И аз съм свободен електрон, ще идвам, когато кажеш
    21 Март 2015, 11:26:19
  • KrokozabYl: аз съм навита и на френската нуга :) да дегустирам де
    21 Март 2015, 11:21:02
  • ROSPOP: писах писах.............. къде ми отиде съобщението не знам?
    21 Март 2015, 09:27:06
  • ROSPOP: хахха , бива, понеже ПАК съм свободен електрон ме напъва да правя необичайни неща  - още узрявам за френския макарон - продуктите са налице ама ме дразни това престояване на белтъците - 3 дена
    21 Март 2015, 09:25:57
  • pep-4o: Пък се кандидатирам за редовен дегустатор
    19 Март 2015, 20:48:37
  • pep-4o: Роси, можеш да започнеш да правиш по всичките рецепти, които си намерила.
    19 Март 2015, 20:48:31
  • pep-4o: :girl_haha:
    19 Март 2015, 17:37:29
  • ROSPOP: Благодаря, провеврих но не намирам десерта, ще търся още.
    14 Март 2015, 13:00:44
  • ceckavd: виж тук дали нещо ще ти свърщи работа
    12 Март 2015, 16:42:53
  • ceckavd: http://gotvach.bg/izbrano/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%9D%D1%83%D0%B3%D0%B0
    12 Март 2015, 16:42:38
  • ROSPOP: френска нуга
    10 Март 2015, 19:58:10
  • ROSPOP: Здравейте, преди месец опитах (само лъжичка) десерт НУГА в мр. Пица, и все ми е в ума. Но не намирам рецепта, излизат му сладоледи нуга, а десерта не беше сладоледен. Ако някой знае рецепта моля да я спдели.
    10 Март 2015, 19:57:25
  • pep-4o: ;D пак ли съм ги вършила такива
    10 Март 2015, 15:45:20
  • GolemDZVER: или да не ти бъркат отчета? :yahoo:
    09 Март 2015, 13:53:23
  • GolemDZVER: Пепиии, пак си "заключила" отчетната?Да не можем да си вземем от тортичката, а?
    09 Март 2015, 13:52:06
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[Днес в 22:12:45]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от kokochka
[Днес в 20:23:20]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от marabu
[Днес в 20:18:29]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от marabu
[Днес в 20:15:48]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от blqsak
[Днес в 19:08:27]


Re: Моята малка кулинарна шопинг мания-5 част от blqsak
[Днес в 19:06:08]


Re: Асоциации- продължение от blqsak
[Днес в 18:48:30]


Re: Асоциации- продължение от GolemDZVER
[Днес в 18:07:10]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от dove
[Днес в 14:37:15]


Re: Асоциации- продължение от verabel
[Днес в 14:07:24]


Re: Четох, гледах, препоръчвам -2 ! от ceckavd
[Днес в 07:48:22]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от пеполина
[26 Април 2015, 18:22:44 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:57:25 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:56:19 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:55:38 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:54:36 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:53:10 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:52:48 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:52:08 ]


Re: Кой какви ги сготви през АПРИЛ! от pep-4o
[26 Април 2015, 17:51:46 ]