Автор Тема: Рецепта за българска мусака  (Прочетена 91058 пъти)

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Рецепта за българска мусака
« -: 23 Февруари 2007, 18:54:40 »

Предложете ми рецепта за хубава българска мусака(заливка с кисело мляко и яйца).
мерси, Руми
Rumi Renard

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #1 -: 23 Февруари 2007, 21:30:40 »
 rumirenard, ето аз как я правя Мусаката:

  Продукти:500гр. кайма,1к.ч. мазнина,3 гл.лук,750 гр.картофи,1/2 домате консерва(5 бр. пресни)
   1/2 ч. л. черен пипер,1/4 връзка магданоз,чубрица,1к.л.червен пипер,сол на вкус

   Приготовление: Лука се задушава в мазнината, докато омекне.Прибавят се картофите нарязани на кубчета,разбърква се и се прибавя доматито,подправките.Пообърква се 2-3 и се маха от котлона.Прибавя се каймата и се разбърква да се размеси добре.В намазана с масло тава се изсипва сместа,залива се с вода до покриване на картофите.Пече се до сваряване на картофите или златист цвят.Залива се с заливка.(аз я правех с 1коф. кисело мляко,2 яйца и 1к.ч. брашно,но сега я правя с тази на Yosif)

 Ето я :Заливка за мусака от Yosif

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #2 -: 23 Февруари 2007, 21:51:58 »
Аз я правя по този начин. :)

картофи
кайма
доматено пюре
морков
лук
сол
ч.пипер
чубрица
магданоз
За заливката:В олио(1/2ч.чаша) запържвам около 100гр. брашно.Като се позапържи доливам около 2 ч.чаши прясно мляко. Бъркам и когато започне да се отделя от стените добавям 2 яйца продулжавам да бъркам до получаване на гладка смес.Ако стане доста гъсто доливам още малко мляко и разбърквам.

В малко олио запържвам лука и морковите ,като омекнат добавям каймата. Бъркам непрекъснато докато каймата стане на "трохи".След това сл агам червения пипер разбърквам и слагам доматеното пюре.Запържвам малко и добавям нарязаните на кубчета картофи.Разбърквам добре задушавам.Прибавям всички подправки и изсипвам в тавичка ,наливам вода (до половината)и пека.След като е почти готово слагам заливката и запияам до зачервяване.

Добър апетит! :)
« Последна редакция: 23 Февруари 2007, 21:54:27 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #3 -: 23 Февруари 2007, 22:34:17 »
 :thumbup:Мерси за хубавите идеи. Заливкаta със сос бешамел за която говорите и аз я предпочитам ,но исках да опитам с кисело мляко този път..
Още веднъж благодаря момичета .Приятен уийкенд! :bigsmile:
Rumi Renard

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #4 -: 23 Февруари 2007, 23:43:21 »
Аз преди два дни правих мусака. У нас никой не обича традиционната мусака само с картофи, винаги я правя или само с тиквички или 3:1 тиквички/картофи. Заливката я правя на око. Миналата вечер заливката беше:около 1 и 1/2ч.ч кисело мляко, 2 яйца, 1ч.л. брашно и 1/4ч.л. хлябна сода, сол. Децата не харесват заливка от сос бешамел, тази с киселото мляко си я хапват, че и допълнително искат.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #5 -: 27 Март 2007, 07:56:06 »
 :hi:
Ето ти и моята рецепта за мусака:

МУСАКА С КУС КУС
1 и 1/2 ч.ч. кус-кус,750 г кайма (смес от свинско и телешко месо),1 глава лук,1/2 ч.л. смлян черен пипер,1 с.л. нарязан магданоз,3-4 яйца,1 ч.ч. прясно мляко,1 ч.л. брашно,1 1/2 кафеени чашки разтопено краве масло,сол.

Сварявам кус-куса с вода и го заливам с 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло. Отделно в 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло  запържвам нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Прибавям черния пипер, нарязания на ситно магданоз и посолявам на вкус. В намаслена тавичка слагам половината от кус-куса, върху него разстилам сместа с каймата, а отгоре поставям останалият кус-кус. Разбивам яйцата с прясното мляко, добавям брашното, разбъркваме добре и заливам мусаката. Поръсвам с останалото разтопено краве масло и пека 10-ина минути в силна фурна.

Много е вкусна!  :thumbup:

marabu

  • Гост
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #6 -: 27 Март 2007, 09:10:58 »
не знам дали може да се твърди че мусаката е българско ядене ... но лично аз правих това

Мусака с месо и картофи
« Последна редакция: 09 Август 2012, 12:01:27 от marabu »

manchora

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #7 -: 27 Ноември 2012, 04:12:06 »
Какво ще кажете за гурме мусака :)
« Последна редакция: 27 Ноември 2012, 07:22:16 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #8 -: 27 Ноември 2012, 10:39:50 »
покажи, че тогава да кажем  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #9 -: 28 Ноември 2012, 01:52:28 »
Аз не запържвам продуктите за мусаката предварително.
Нарязвам лука и картофите, слагам ги в тавичка със съвсем малко вода +сол+малко олио и пъхам във фурната за 20-тина минути. През това време обърквам каймата с доматите (смляни ги обичам) и с подправки. Изваждам картофите от фурната, добавям каймата, обърквам добре и пак пъхам във фурната за 15-тина минути. През това време приготвям заливката - или с кисело мляко, яйце и брашно; или на котлона сварявам прясно мляко с брашно и яица. Заливам и допичам още малко.
Така ми се вижда по лесно и по-малко тенджери има за миене после:-)

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #10 -: 27 Януари 2013, 00:24:32 »
Добра идея  :exclaim: И наистина по-малко съдове за миене.

hapvam

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #11 -: 09 Февруари 2013, 16:27:46 »
Много обичам мусака, с голяма и дебела заливка, да си оближеш пръстите.
http://hapvam.eu - Любими готварски рецепти
http://patepisi.eu - Пътиписи от пътешествия по света

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Домашна пушена шунка... от mariqna44
[01 Декември 2016, 14:23:32 ]


Re: Готвене на сач? от mariqna44
[01 Декември 2016, 14:16:48 ]


Re: Игра с думи от kokochka
[01 Ноември 2016, 21:59:24 ]


готвене с мини кукър от Uzunova67
[30 Октомври 2016, 13:27:15 ]


Re: Защо винаги кекса ми става тъмен отвътре? от crazzy_ani
[24 Октомври 2016, 14:04:15 ]


Re: Игра с думи от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:06:31 ]


Re: Да бъдем модерни от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:05:25 ]


Re: Асоциации- продължение от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:03:50 ]


Re: Готвене на пара от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:09:41 ]


Re: Храната на работното място от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:06:41 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:03:27 ]


Re: Спорт или диета? от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:01:17 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от greyvi
[13 Октомври 2016, 12:49:25 ]


Re: Домашна пушена шунка... от greyvi
[13 Октомври 2016, 12:48:09 ]


Re: Мнения за миксер Braun M1000 от sychica
[12 Октомври 2016, 13:40:30 ]


Re: Горещо ви препоръчвам.... от sychica
[12 Октомври 2016, 13:38:12 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от samakta
[12 Октомври 2016, 09:09:45 ]


Re: Красота, създадена от човека... от samakta
[12 Октомври 2016, 09:04:44 ]


Re: Зехтин-кой е най полезен от gargina
[11 Октомври 2016, 10:15:56 ]


Re: Конвектор или климатик от gargina
[11 Октомври 2016, 10:14:56 ]