Автор Тема: Рецепта за българска мусака  (Прочетена 82362 пъти)

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Рецепта за българска мусака
« -: 23 Февруари 2007, 17:54:40 »

Предложете ми рецепта за хубава българска мусака(заливка с кисело мляко и яйца).
мерси, Руми
Rumi Renard

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #1 -: 23 Февруари 2007, 20:30:40 »
 rumirenard, ето аз как я правя Мусаката:

  Продукти:500гр. кайма,1к.ч. мазнина,3 гл.лук,750 гр.картофи,1/2 домате консерва(5 бр. пресни)
   1/2 ч. л. черен пипер,1/4 връзка магданоз,чубрица,1к.л.червен пипер,сол на вкус

   Приготовление: Лука се задушава в мазнината, докато омекне.Прибавят се картофите нарязани на кубчета,разбърква се и се прибавя доматито,подправките.Пообърква се 2-3 и се маха от котлона.Прибавя се каймата и се разбърква да се размеси добре.В намазана с масло тава се изсипва сместа,залива се с вода до покриване на картофите.Пече се до сваряване на картофите или златист цвят.Залива се с заливка.(аз я правех с 1коф. кисело мляко,2 яйца и 1к.ч. брашно,но сега я правя с тази на Yosif)

 Ето я :Заливка за мусака от Yosif

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4589
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #2 -: 23 Февруари 2007, 20:51:58 »
Аз я правя по този начин. :)

картофи
кайма
доматено пюре
морков
лук
сол
ч.пипер
чубрица
магданоз
За заливката:В олио(1/2ч.чаша) запържвам около 100гр. брашно.Като се позапържи доливам около 2 ч.чаши прясно мляко. Бъркам и когато започне да се отделя от стените добавям 2 яйца продулжавам да бъркам до получаване на гладка смес.Ако стане доста гъсто доливам още малко мляко и разбърквам.

В малко олио запържвам лука и морковите ,като омекнат добавям каймата. Бъркам непрекъснато докато каймата стане на "трохи".След това сл агам червения пипер разбърквам и слагам доматеното пюре.Запържвам малко и добавям нарязаните на кубчета картофи.Разбърквам добре задушавам.Прибавям всички подправки и изсипвам в тавичка ,наливам вода (до половината)и пека.След като е почти готово слагам заливката и запияам до зачервяване.

Добър апетит! :)
« Последна редакция: 23 Февруари 2007, 20:54:27 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

rumirenard

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 242
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #3 -: 23 Февруари 2007, 21:34:17 »
 :thumbup:Мерси за хубавите идеи. Заливкаta със сос бешамел за която говорите и аз я предпочитам ,но исках да опитам с кисело мляко този път..
Още веднъж благодаря момичета .Приятен уийкенд! :bigsmile:
Rumi Renard

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1313
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #4 -: 23 Февруари 2007, 22:43:21 »
Аз преди два дни правих мусака. У нас никой не обича традиционната мусака само с картофи, винаги я правя или само с тиквички или 3:1 тиквички/картофи. Заливката я правя на око. Миналата вечер заливката беше:около 1 и 1/2ч.ч кисело мляко, 2 яйца, 1ч.л. брашно и 1/4ч.л. хлябна сода, сол. Децата не харесват заливка от сос бешамел, тази с киселото мляко си я хапват, че и допълнително искат.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1375
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #5 -: 27 Март 2007, 06:56:06 »
 :hi:
Ето ти и моята рецепта за мусака:

МУСАКА С КУС КУС
1 и 1/2 ч.ч. кус-кус,750 г кайма (смес от свинско и телешко месо),1 глава лук,1/2 ч.л. смлян черен пипер,1 с.л. нарязан магданоз,3-4 яйца,1 ч.ч. прясно мляко,1 ч.л. брашно,1 1/2 кафеени чашки разтопено краве масло,сол.

Сварявам кус-куса с вода и го заливам с 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло. Отделно в 1/2 кафеена чашка сгорещено краве масло  запържвам нарязания на ситно лук, а след това и каймата. Прибавям черния пипер, нарязания на ситно магданоз и посолявам на вкус. В намаслена тавичка слагам половината от кус-куса, върху него разстилам сместа с каймата, а отгоре поставям останалият кус-кус. Разбивам яйцата с прясното мляко, добавям брашното, разбъркваме добре и заливам мусаката. Поръсвам с останалото разтопено краве масло и пека 10-ина минути в силна фурна.

Много е вкусна!  :thumbup:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18688
  • Юлия
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #6 -: 27 Март 2007, 08:10:58 »
не знам дали може да се твърди че мусаката е българско ядене ... но лично аз правих това

Мусака с месо и картофи
« Последна редакция: 09 Август 2012, 11:01:27 от marabu »

manchora

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #7 -: 27 Ноември 2012, 03:12:06 »
Какво ще кажете за гурме мусака :)
« Последна редакция: 27 Ноември 2012, 06:22:16 от marabu »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17117
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #8 -: 27 Ноември 2012, 09:39:50 »
покажи, че тогава да кажем  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 466
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #9 -: 28 Ноември 2012, 00:52:28 »
Аз не запържвам продуктите за мусаката предварително.
Нарязвам лука и картофите, слагам ги в тавичка със съвсем малко вода +сол+малко олио и пъхам във фурната за 20-тина минути. През това време обърквам каймата с доматите (смляни ги обичам) и с подправки. Изваждам картофите от фурната, добавям каймата, обърквам добре и пак пъхам във фурната за 15-тина минути. През това време приготвям заливката - или с кисело мляко, яйце и брашно; или на котлона сварявам прясно мляко с брашно и яица. Заливам и допичам още малко.
Така ми се вижда по лесно и по-малко тенджери има за миене после:-)

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #10 -: 26 Януари 2013, 23:24:32 »
Добра идея  :exclaim: И наистина по-малко съдове за миене.

hapvam

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Рецепта за българска мусака
« Отговор #11 -: 09 Февруари 2013, 15:27:46 »
Много обичам мусака, с голяма и дебела заливка, да си оближеш пръстите.
http://hapvam.eu - Любими готварски рецепти
http://patepisi.eu - Пътиписи от пътешествия по света

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Леля Ог: Сигурна съм че майсторка като нея каквото и да казва не се е изложила .
    24 Април 2014, 17:48:05
  • Леля Ог: Пък за Fate хич не се кахъря .
    24 Април 2014, 17:47:44
  • Леля Ог: Месиш и от време на време си топиш ръцете в разтопената мас и пак месиш докато маста се поеме . И така до края...Вярно , доста време отнема но си стават на конци .
    24 Април 2014, 17:47:33
  • Леля Ог: Бабите ми и двете месеха чудни козунаци ...Освен постоянната Т' и двете месеха с мас и масло . Казваха че маста е основната за "конците' и начин ът на прибавянето й .
    24 Април 2014, 17:46:42
  • Леля Ог: Меся вси по бабината рецепта...и понеже KrorozabYI спомена бабините козуънаци...се сетих .
    24 Април 2014, 17:45:50
  • Леля Ог: По въпроса с козунака . (Тази година не меся за пръв път от 15 години ). Показвала съм ....е , като на всички е :0
    24 Април 2014, 17:45:12
  • Леля Ог: Късно , късно....ама да се включа и аз .
    24 Април 2014, 17:44:32
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22

* Последното от форума

Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от Did_ka
[Днес в 10:42:38]


Re: Салати - III от ceckavd
[Днес в 10:29:35]


Re: Градина, пролет, май, цветя, скамейка, шепот сладък...... от KrokozabYl
[Днес в 09:38:18]


Re: Асоциации- продължение от KrokozabYl
[Днес в 08:46:34]


Re: Кой какви ги готви през април от Did_ka
[Днес в 08:42:58]


Re: Кой какви ги готви през април от Did_ka
[Днес в 08:42:04]


Re: Кой какви ги готви през април от Did_ka
[Днес в 08:40:12]


Re: Асоциации- продължение от irra
[24 Април 2014, 20:31:45 ]


Re: Салати - III от GolemDZVER
[24 Април 2014, 19:08:47 ]


Re: Салати - III от Aura
[24 Април 2014, 16:04:46 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[24 Април 2014, 15:40:04 ]


Re: Асоциации- продължение от star
[24 Април 2014, 15:30:33 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[24 Април 2014, 15:28:33 ]


Re: Салати - III от ceckavd
[24 Април 2014, 15:21:36 ]


Re: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина) от Tina-Rina
[24 Април 2014, 11:11:43 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 11:04:45 ]


Re: Кой какви ги готви през април от KrokozabYl
[24 Април 2014, 10:33:23 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 10:03:18 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Tina-Rina
[24 Април 2014, 09:59:48 ]


Re: Кой какви ги готви през април от Захарно петле
[23 Април 2014, 23:28:45 ]