Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
22 Ноември 2008, 09:07:21

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси Чат Чат ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Рецепти от "доброто старо" време с Capricce - авторска тема « назад напред »
Страници: 1 2 [3] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Рецепти от "доброто старо" време с Capricce - авторска тема  (Прочетена 14638 пъти)
Capricce
Помощник-готвач
Публикации: 390
Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!

Фунийки

Тесто:
2 яйца
1 ч.ч.  кисело мляко
1 ч.ч. захар
1 амонячна сода
1 ч.лъж. хлебна сода

Крем:
1 литър прясно мляко
8 с.лъж брашно
1 пак. кр. масло
12 с.л. захар
ванилия

Замесва се средно твърдо тесто и се оставя за половин час в хладилника. Разделя се на 2 части , за да се разточи по-лесно. Разточва се на лист - тънък 2 мм. за да станат по фини фунийките, тъй като  доста се надува тестото. Реже се на ленти 2 см и се навива  около формички за фунийки.Когато се навива се придръпва леко, за да не става много дебело тестото . След изпичането им се пълнят с крем и се потапят в смлени орехи .
  Добър апетит  !!!

* funiiki.jpg (35.48 KB, 400x300 - видяно 1102 пъти.)

* funiiki..jpg (34.99 KB, 400x300 - видяно 1085 пъти.)
« Последна редакция: 20 Април 2008, 02:47:44 от Capricce » Активен

Готви с душа, яж с удоволствие !!!

МОЯТ АЛБУМ
пеполина
Гурман
Публикации: 1813

Ел. поща
Capricce, много апетитни фунийки. Връщат ме доста години назад във времето и си спомням с усмивка хубавите детски години. Kiss
Активен

Capricce
Помощник-готвач

Така е Пепи  smile1  И аз доста отдавна не ги бях правила. Иначе , като бяха по-малки децата доста често ги правех. Незнам как съм намирала време тогава, но пък  то и  по магазините нямаше такива изкушения,  като сега  smile1
« Последна редакция: 19 Април 2008, 16:25:40 от Capricce » Активен

МОЯТ АЛБУМ
Capricce
Помощник-готвач

Пухкав жълт крем

1 л прясно мляко
6 яйца
6 лъжици брашно
1 ч.ч. захар
есенция

Сварява се млякото. Отделно се разбиват яйцата и захарта с миксер до пухкава консистенция. Разтваря се брашното в малко мляко и се смесва с разбитите  яйца. Всичко това се добавя с непрекъснато бъркане към млякото. По желание се ароматизира  с ванилия.  smile1   Кремът е много подходящ и за торти. Става доста пухкав  thumbup
  Да ви е сладко  !!!

* kremcheta.jpg (32.26 KB, 400x300 - видяно 1082 пъти.)
« Последна редакция: 19 Април 2008, 16:03:34 от Capricce » Активен

МОЯТ АЛБУМ
Capricce
Помощник-готвач

« Последна редакция: 18 Ноември 2008, 19:33:01 от Capricce » Активен

МОЯТ АЛБУМ
vesela
Гурман
Публикации: 2045

Capricce, правя този крем по рецепта от мама - тя му казва крем ванилия. Обаче слагам първо захарта, после размитото брашно,разбивам отделно жълтъците и отделно белтъците. Белтъците слагам накрая, като дръпна от огъня. Пробвай - става още по-пухкав smile1
Активен
Capricce
Помощник-готвач

Веси , благодаря ти  smile1 Ще се пробва  thumbup
« Последна редакция: 30 Април 2008, 14:29:24 от Capricce » Активен

МОЯТ АЛБУМ
radost_ina
Чирак
*
Публикации: 8

Capricce, много апетитни фунийки. Връщат ме доста години назад във времето и си спомням с усмивка хубавите детски години. Kiss
clap
Един въпрос - а къде може дас е продават форми за фунийки?
Активен
стеф
Чирак
*
Публикации: 6

Ел. поща
Фунийки може да се намерят на местата, където продават различни форми за сладки, торти, шприцове и др.
Може да се използват и капачки от кофички от кисело мляко. Свиват се фунийки с бялата страна навън (надписите върху капачката остават от вътрешната страна). Фунийките се намасляват преди навиване на тестото. След изпичане се изваждат формичките - може да се използват многократно. Ако малко са се поизмачкали от предишно ползване - може да се дооформят.
Активен
radost_ina
Чирак
*
Публикации: 8

Благодаря, Стеф, за отговора. Скоро ще ги направя и надявам се, че ще се похваля.
Активен
t_ilieva
Главен Готвач
Публикации: 971
Усмивката ми ме прави по-щастлива!

Пухкав жълт крем

1 л прясно мляко
6 яйца
6 лъжици брашно
1 ч.ч. захар
есенция

Сварява се млякото. Отделно се разбиват яйцата и захарта с миксер до пухкава консистенция. Разтваря се брашното в малко мляко и се смесва с разбитите  яйца. Всичко това се добавя с непрекъснато бъркане към млякото. По желание се ароматизира  с ванилия.  smile1   Кремът е много подходящ и за торти. Става доста пухкав  thumbup
  Да ви е сладко  !!!

Мммм, това е любим на нашето семейство крем!  thumbup
Активен

Да бъдем добри!
Страници: 1 2 [3] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Рецепти от "доброто старо" време с Capricce - авторска тема « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.7 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Списание FEMA
BlackBoard Studio