Бананите се разполовяват напречно и надлъжно. Издълбава се сърцевината, намачква се и се смесва с орехите. С плънката се напълват бананите. Поливат се с разтопения шоколад. Сервират се със сладолед или разбита сметана. източник: руски сайт
2 ябълки (по-големички) ~1/2ч.ч. захар ~1/3ч.ч вода канела на вкус
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на малки кубчета. Задушават се със захарта и водата, докато омекнат и станат прозрачни (водата се изпарява). Дръпва се от огъня и се подправя с канелата. Намслява се тава. Разрязват се корите на 2 или 3(по избор)...при мен на 3 от по широката страна. Намазва се една ивица с масло, залепва се отгоре друга, пак масло и третата. Слага се от ябълките( по 1 пълна с.л.) и се завиват на руло. Нареждат се в тавата и се пекат на 190°С около 20-25 мин. ... до зачервяване. Измишльотих си го( пайчето) на момента и на място.
albena
Помощник-готвач
Публикации: 432
това съм аз
Благодаря Моренка. Тъкмо се чудех какво по различно да направя с ябълки, /защото имам в изобилие/ и твоят пореден сладкиш се появи. Започвам да действам, че моите три дни ги изтормозих с манджи направи си сам. А между другото и бананите изглеждат върха.
паста тип фарфале( макаронени изделия с форма на панделка) филе, роле, или нещо подобно(на кубчета) заквасена сметана бяло вино чубрица босилек
Всичко е на око и по вкус. Ориентировъчно обаче на пакет паста ми отива голяма кофичка сметана, 350-400г филе и о-о 100мл вино. Сварява се пастата в подсолена вода с малко олио. Когато е готова( ако има останала вода се изцежд,... аз я запазвам, защото си доливаме от нея, когато сервирам, че ни харесва по- мокро, а иначе е сухо) се сипва виното, когато е почти изпарено огъня се намалява докрай, слага сметаната и се разбърква, подправя се, добавя се филето и отново се разбърква. Това е...много бързо, лесно и вкусно...и непремнно с някакво винце. Не успях да снимам, но следващия път....надявам се!
за блата: 200 г обикновени бисквити 80 г масло 50 г орехови ядки 1/2 ч. л. канела
за плънката: 1 л сметанов сладолед 200 мл течна сметана 2 банана
за дресинга: 1 консерва ананас на шайби 100 г шоколад 50 мл готварска сметана
Сладоледът се оставя да се размекне на стайна температура. Бисквитите се смилат в кухненски робот, докато станат на трохи. Добавят се канелата и смлените орехови ядки и като се разбърква непрекъснато, се налива разтопеното масло. Готовото бисквитено тесто се разпределя във форма за кекс с отделящо се дъно, като се притиска добре с лъжица и по стената се оформя ръб. Оставя се да стегне в хладилник. След това блатът се покрива с омекналия сладолед, а отгоре се нареждат колелца банан. Сметаната за плънката се разбива на сняг и с помощта на пош се гарнира върху бананите и сладоледа. Оставя се във фризер за 2-3 часа. Сметаната за дресинга се загрява, в нея се начупва шоколадът и се изчаква да се разтопи, като се бърка. Ври 1-2 минути и се сваля от котлона. Всяко парче от сладоледения пай се залива с топлия топинг. Отгоре се поставя по една шайба ананас и десертът е готов за сервиране. Бон Апети Страхотно сладоледено изкушение в тези необичайно топли дни
Направо си го изядох всичкия, в комплект с последните страници на Шогун / тях ги четох/ и сега ме гризе съвестта...Ти си виновна, че ме подсети за сладоледа Утре трябва да търча с количката и бебо - да горя калории.