Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 499099 пъти)

PALI

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 52
  • Ти си толкова добър,колкото последното ти ястие/У.
Re: Кашкавалени кюфтенца
« Отговор #15 -: 28 Март 2006, 12:32:22 »
И аз ще пробвам ,не съм правила такива  к юфтенца :)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Пиле "Цюрих"
« Отговор #16 -: 28 Март 2006, 15:14:46 »
Пиле "Цюрих"
- пил.месо - 500гр
- гъби - 200гр
- лук - 1-2 гл.
- ориз- - 200гр
- течна сметана( нв съм опитвала, но що пък да не става и със заквасена)
- бяло вино - около 50мл (на око слагам)
- масло
- бял/черен пипер

Ориза се сварява.
В маслото се запържва месото нарязано на хапки + гъбите + лука почти до готвност. Прибавя се виното и след като се поизпари, добавете сметаната, колкото желаете за по-гъст или по-рядък сос + пипера + сол.
Сервира се, като в чинията се прави пръстен с ориза, а в средата е месото .

Да ви е сладко !
« Последна редакция: 28 Март 2006, 18:17:45 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Щрудел
« Отговор #17 -: 28 Март 2006, 16:34:40 »
Щрудел

- ябълки - 1кг
- масло - към 1 пак.(250гр)
- захар - 2-3с.л.
- галета - 2с.л.
- ванилия - 2 пак.
- ром
- канела(количеството е въпрос на вкус)
- орехи - 1/2ч.ч.
- Кори"Бела" - 1 пак.

заливка:
- яйце - 1
- пр. мляко - 2/3ч.ч.

Разтопяваме 125гр масло и прибавяме настърганите и поизцедени ябълки + захарта + орехите + галетата и махаме от огъня. Тогава прибавяме ванилията + рома + канелата. С останалото масло( разтопено) слепваме корите по 2 ( една с друга) слагаме от плънката и завиваме. Накрая нарязваме и заливаме със яйцето и пр. мляко. Печем на 180 - 200С.

Рецептата си е моя.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:54:31 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Кафяв сладкиш с орехи
« Отговор #18 -: 28 Март 2006, 16:43:37 »
Кафяв сладкиш с орехи

- яйца - 3
- какао - 3с.л.
- захар - 1ч.ч.
- масло - 1 пак.
- брашно - около 1 1/2ч.ч.
- кокос. стъротини - 2с.л.
- орехи - около 1ч.ч.

Маслото е рамекнато на стайна температура. Всички продукти се разбъркват, кокоса най-накрая ! Сместта се изсипва в тавичка и се поставя в загрята ф-на да се разстеле. Изважда се, поръсва се с едро нарязаните орехи и се пече на 200С.

Рецептата е моя.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:55:07 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Толумбички
« Отговор #19 -: 29 Март 2006, 00:18:52 »
Толумбички

За тестото:
- 300мл пр.мляко/вода
- 250гр брашно
- 4 ч.л. захар
- 4 яйца
- 100гр масло.
- щипка сол
- олио за пържене!

За сиропа:
- 1 1/2ч.ч. захар
- 2ч.ч. вода
- 1-2  ванилии

Приготвяне:
тесто:
Слага се млякото да заври и тогава се изсипват маслото и захарта. Когато отново заври се прибавя брашното при непрекъснато бъркане(най-добре с дървена лъжица), докато стане на гъста смес отлепяща се от стените на съда. Маха се от котлона и след като поизстине се добавят едно по едно яйцата.
В дълбок съд се сипва олиото за пържене и след като заври с голям щприц се шприцоват толумбички  във врящото олио. Изпържват се до златисто и се потапят в предварително приготвения и изстинал сироп . Другия вариант е да залеете изпържените и изстинали толумби с топъл сироп .
сироп:
Захарта и водата се варят около 5 минути след което се добавя ванилията.

Моя рецепта.

« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:00:37 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Питка
« Отговор #20 -: 29 Март 2006, 01:40:21 »
Питка

300гр прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
4 с.л. олио
1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия
3 яйца
2 с.л. захар 
1 с.л. сол
брашно

Подгрява се половината прясно мляко, да бъде приятно топло, в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втасва( започва постепенно да бухва). След като втаса маята, в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе. Да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и месите. Прибавяте брашно, колкото е нужно, за да спре да лепне и до меко тесто и продължавате да мееееесите до припадък. След това  го биете 100 ;) пъти. Оставяте го да втаса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от дебелата към тънката част(като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. Наредената пита  оставяте да втасва 30мин. След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса.

източник: бг-мамма

« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:01:28 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Кебап в гювечета
« Отговор #21 -: 29 Март 2006, 01:46:19 »
Кебап в гювечета

800гр крехко свинско месо
200гр майонеза
3 големи глави лук
1 морков
3 с.л. доматено пюре
1/2 ч.ч. трохи хляб
2 с.л. олио
черен пипер
сол

  Нарежете лука и морковите на колелца и ги разпределете в намазаните с олио гювечета.
Нарежете месото на парчета, посолете, поръсете с черен пипер и го разпределете върху лука.
Запечете го в предварително загрята фурна. Разбийте доматеното пюре с майонезата и изсипете върху месото.
Запечете. Малко преди да е напълно готово, поръсете с хлебни трохи и пак допечете.

 ??? не зная от къде ми е рецептата
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:03:25 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Свинско в/у канапе
« Отговор #22 -: 29 Март 2006, 02:03:21 »
Свинско в/у канапе

600-700гр свинско месо
4-5 глави лук
2с.л. олио
2с.л. масло
2с.л. брашно
2ч.ч гореща вода
1 пилешко бульонче
2с.л. доматено пюре
2с.л. кисело мляко
2с.л. горчица

По една панирана филийка за порция.

Месото се нарязва на хапки и се запържва в мазнина.
Добавя се лука, нарязан на полумесеци, залива се с малко вода и се задушава до омекване на месото.
В олиото + маслото се запържва брашното и се добавя разтворения бульон .
Накрая се прибавят доматеното пюре + киселото мляко + горчицата.
Всичко това се изсипва при месото и лука, които трябва да са останали почти на мазнина и се оставя на слаб огън около 5мин.

Сервира се върху канапе от панирана филийка, а гарнитурата е по желание.

източник: ??? :icon_question:
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:04:18 от Morena »
MZ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #23 -: 03 Април 2006, 14:28:18 »
Чудесни резепти и от теб, Морена!
Четох ги (за сега теоретично) и преглъчтах...
Нешата обаче ескалираха като стигнах до Сладкиш с тиква- случи ми се историята с душко Добродушков  ;D
 (ами, че то сега има ли тиква по пазара- ще проверя щателно и ако не открия , ще го направя с тиквичка-
настъргана и оцедена от водата със щипка сол).
Трябва да стане, иначе- ти си виновна  ;)

Добре, че не съм бременна... :)
... то този seit trjabva da go zabranjat za "трудни"  жени   :)


Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #24 -: 03 Април 2006, 21:42:07 »
Ааа Калина ОК, виновна.... ама и ако стане пак аз (виновна де) нали 8)  ?! И непременно да споделиш, че няма да спя сега като не знам за какво съм виновна !

 :)И твойте рецепти са хубави ! Ще се пробват !

За това последното сигурна ли си ?! ???
Ми то с тия щения,.... преглъщания да не се окаже друго  ;D  ;) .
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Петровски пилешки курбан
« Отговор #25 -: 03 Април 2006, 22:04:30 »
Петровски пилешки курбан

1 пиле
1 гл. лук
1-2 моркова
1 даф.лист
4бр. карамфил( аз го пропуснах)
1/2 гл. целина
100 гр пресни гъби
100 гр зелени домати ( по желание)
2 бр. зелени пиперки
2с.л. зеленчукова подправка(вегета)

Лука се сцепва на 4 и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро и даф. лист. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне.
Зеленчуците се изваждат, нарязват се на ситно и се връщат + чубрица. Врат още 5 минути. Прибавя се зеленчуковата подправка и ври още 10 минути.
Сервира се със счукан чесън и лимонов сок/оцет.

 :) Рецептата е изпитана от мен, а тя, както и снимковия материал са взети от сп. Меню.
Много е вкусно !


« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:08:45 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Зелен кейк със спанак и кренвирши
« Отговор #26 -: 04 Април 2006, 00:51:44 »
Зелен кейк със спанак и кренвирши

4 яйца
100 мл олио
150 краве сирене (настъргано)
200мл кис. мляко
140 гр брашно
1ч.л. бакпулвер
1ч.ч. спанак( попарен и отцеден )
1ч.л. копър( ситно нарязан )
2 пушени кренвирша
1ч.л. ким ( пропуснат от мен )
*100 гр крема сирене за украса по желание

Яйцата се разбиват добре, прибавят се постепенно олиото, киселото мляко и пресятото брашно с бакпулвера. Слагат се сиренето, нарязаният спанак и копърът. Кренвиршите се нарязват на тънки кръгчета и също се добавят. Тестото се изсипва в намазана с масло форма, поръсва се с кима и се пече на180 С . Украсява се с крема сиренето.

Да ви е сладко !

Рецептата е изпитана от мен, а тя, както и снимковия материал са взети от сп. Меню.



 
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:10:03 от Morena »
MZ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #27 -: 04 Април 2006, 08:14:26 »
    :)    Morena,привет!

   Ще го пробвам този  "Зелен кейк със спанак и кремвирши " , предполагам,че ще ми хареса,понеже
  и аз имам една такава подобна рецепта.Само че моя се казва : "Солен кейк" и е със салам и червена чушка.
 Някой ден ще ви го напиша.     :-*
 
   

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Кашкавалени кюфтенца
« Отговор #28 -: 04 Април 2006, 18:49:38 »
Кашкавалени кюфтенца:
 Слага се брашно колкото лентичките кашкавал да не се слепват и се добавят яйцата , за да стане лепкава гъстичка смес.  След това се оформят с ръка кюфтенцата, колото хапка и се пържат в с горещено олио до зачервяване .Аз ползвам тефлонов тиган .Добър апетит !


Тези кашкавалени кюфтенца ги гледам отдавна и тия дни ще ги правя. Само не разбрах - да се слепват ли кашкавалените стърготини или не?! Кашкавала не протича ли?
Хайде, в четвъртък ще пробвам, до тогава - чакам!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #29 -: 04 Април 2006, 23:31:03 »
Пепчо, брашното ако го преценяваш на око е толкова, колкото да не лепнат кашкавалените стърготини една с друга .
Иначе ако спазваш мерките, които съм дала и като имаш горното изречение предвид , няма начин да не се получи. Трябва да е лепкава сместта... на гъстота като кайма почти и съвсем спокойно се оформят кюфтенца/хапки , сплесквам ги малко и пържа. Нищо не тече ... абе супер фасулски лесна и бърза работа  :) .
MZ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]