Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 498806 пъти)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Маслен крем на основата на бял шоколад
« Отговор #180 -: 28 Август 2006, 15:58:33 »
Албенче и Калинче благодаря ви ! :flower:

Албенка, аз го намазах с

Маслен крем на основата на бял шоколад

45г бял шоколад
~ 1 с.л. нишесте
65 мл пр. мляко
40 г захар
50г масло, на стайна t°
1 ванилия

Смесват се нишестето и ванилията и се размиват в млякото. Слага се на слаб огън и се бърка непрекъснато до сгъстяване. Оттегля се от огъня и веднага се добавя шоколада на малки парченца, разбърква се, докато се разтопи и се охлажда. Маслото се разбива с ванилията и се смесва с охладения шоколад.


Калина, аз имам обичая да не помня вицове :-[

Иначе аз преди време с голямо недоверие опитах един морковен сладкиш в индонезийски ресторант и останах супер приятно изненадана и очарована...обаче той беше като че ли предимно моркови ...изглеждаше като да няма брашно... това имах предвид, че ще експериментирам като опитах и този  :bigsmile: .... като и ядките могат да варират...  и без канелата би бил хубав....., както и във вариант без без брашно - индийско орехче например...  :w00t: :rofl:

MZ

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)
« Отговор #181 -: 28 Август 2006, 16:17:01 »
По това, че не помним вицове си приличаме, но имам някои във фаила "най-най-..." и този със зайчето е един от тях.
 Та накратко (че не му е мястото тук- ще ни смъмрят):

Заекът все злепоставял мечока-продавач в горския магазин, който твърдял че има всичко, като питал винаги "има ли торта с моркови?", при което важно удрял с лапичка по тезгяха.
Мечо го предупреждавал, търпял, но тешкарчето все искало Торта от моркови и блъскало с лапа.Тогава Мечо му казал, че следващия път като пита "има ли торта с моркови?" и блъсне с лапа, ще му закове лапата на тезгяха.
Затова на другия ден като дошъл в магазина ,
Зайо попитал "Има ли пирони?", Мечо не се усетил и казал "не", тогава Зайо казал:
"Една торта с моркови" и ударил с лапа ...   8)
 
Какво ли ще стане с нас като пробваме рецептата ти? Ти отговаряш!   ;)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)
« Отговор #182 -: 28 Август 2006, 16:30:06 »
 :rofl: :rofl:.... чувала съм го естествено...някъде малко преди средата се усещам, че съм го чувала .... :yahoo:
 ;DМи к'во да стане ...ще питате за още Торта с моркови :bigsmile: 8) .....ама аз като мечока, щото не помня вицове и.... няма и да се усетя :rofl:
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
"ВЕНСКИЕ" хлебчета
« Отговор #183 -: 02 Септември 2006, 13:37:59 »
"ВЕНСКИЕ" хлебчета (от Карина)
Вкусни хлебчета с хрупкава коричка, а вътре са направо душичка :bigsmile:!

 4 ½ г суха мая (при мен 30г жива)
300-310 мл топла вода
550-600 г брашно
2с.л. олио/масло
1с.л. захар
~1 ½ ч.л. сол
2 белтъка

Разтворете мaята във 50 мл топла вода и оставете за 5 мин (аз сложих и половината захар и малко брашно и оставих да шупне).
Добавете останалата вода и 200-300 г брашно, захарта.., разбъркайте добре и накрая добавете солта и мазнината.
Разбите белтъците на мек сняг и добавете към тестото, а също и останалото брашно, до еластично тесто.
Оформете топка, намажете с мазнина и оставете в намазнен съд да втасва, покрито и на топло, докато се удвои.
Размесете леко и оставете да втаса още веднъж(аз това го пропуснах).
Разделете на 20тина (при мен 12, че иначе много малки ми се струваха) топки и оформете хлебчета, като ги нареждате на разстояние 5 см в/у хартия за печене,  покрийте ги и оставете да втасат.
Сложете тава във фурната и загрейте на 220°С. Поставете в загрятата ф-на съд с вряла вода и напръскайте стените и’ ( на фурната де). С хартията пренесете втасалите и намазани с жълтък и олио хлебчета в тавата във фурната и печете 15 мин, след това извадете водата и допечете до златисто за 4-7 минути.

източник: Карина (kuking)

клик
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:56:13 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Калифорнийска пица
« Отговор #184 -: 02 Септември 2006, 13:54:46 »
Калифорнийска пица 
 
(за две пици 30 см)

за тестото:
500 г брашно
1 пакетче суха мая
3 с. л. зехтин
2 с. л. едро царевично брашно
1 ч. л. сол
1/2 ч. л. захар

за топинга:
200 г охладена сурова наденица
200 г кашкавал
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 глава лук
1 домат
2 с. л. песто "Дженовезе"
2 с. л. зехтин

Брашното се пресява, в него се оформя кладенче, в което се слагат мая, сол, захар и зехтин. Размесва се внимателно. Постепенно се наливат 220-250 мл хладка вода, като бъркането продължава.
Тестото се прехвърля върху набрашнен плот и се меси, докато стане пухкаво и разтегливо. След това в средата му се оформя дупка, поставя се в купа, покрива се и се оставя да втасва. Щом дупката изчезне - тестото е втасало. Разделя се на две половини.
Двете топки тесто леко се размесват и се поставят в намаслени и поръсени с царевично брашно тави с диаметър 30 см. Тестото се разстила равномерно в тавите и покрай стените се оформя ръб. Отгоре блатовете се намазват с песто "Дженовезе".
Чушките се нарязват наситно, лукът – на тънки полумесеци. Всички зеленчуци се сотират за около 2 минути в предварително загретия зехтин. След това леко се охлаждат.
Зеленчуците се разпределят върху намазаното с песто тесто, отгоре се нареждат кръгчета домати, кубчета кашкавал и наденица. Пиците се пекат около 15 минути в предварително загрята на 220-240 градуса фурна.
                                                                                                                                                                                    Бон Апети


Аз ползвах това тесто... иначе пицата е д'бест!!! :thumbup: ... отива директно във фаворити :w00t:



клик


MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Пирог с круши и шоколад в чаши
« Отговор #185 -: 03 Септември 2006, 15:06:00 »
Пирог с круши и шоколад в чаши
:innocent:Ами какво да ви кажа...като останах без думи, когато опитах това вълшебство :w00t: екс_ _з ......



за 5-7 порции( зависи от големината на формите)

4-5 круши
85 г кафява захар
100 г шоколад
сок 1 лимон
1 ч. л. лим. кора

95 г брашно
95 г захар
75 г масло (студено и на парченца)

Загрейте фурната на 180 С . Объркайте крушите (на кубчета), захарта, половината шоколад, лим. сок и лим. кора. Разпределете сместа в малки формички или чаши.
От брашното, захарта и маслото бързо забъркайте тесто, но на трохи... добавете и останалия шоколад. Разпределете и трохите във формичките и печете о-о 35 мин. до златист цвят на трохичките.
Поднесете с крем, бита сметана или.... сладолед(най- добре :yahoo:)...

източник: руски сайт



« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:56:49 от Morena »
MZ

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)
« Отговор #186 -: 03 Септември 2006, 15:17:16 »
Morena ,това изглежда страхотно :bigsmile:,при първа възможност ще го направя :yahoo:
« Последна редакция: 03 Септември 2006, 15:19:50 от G_BOGDANOVA »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)
« Отговор #187 -: 03 Септември 2006, 15:40:25 »
Непременно пробвай Гери ... няма да съжаляваш :bigsmile:
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Обикновен хляб
« Отговор #188 -: 04 Септември 2006, 00:06:19 »
Обикновен хляб
Много ни хареса ... на вкус е като купешкия ръчен хляб .... ама домашното си е домашно...ммм... ::)



- 700 г брашно
- 425 мл топла газирана минерална вода
- 1 ½   - 2 ч. л. сол
- 7 г суха мая / ½ кубче жива

Затоплете леко брашното (спомага за втасването). Разтворете маята във водата, добавете малко брашно до гъста кашичка и оставете да втаса/шупне.
Към останалото брашно добавете солата. ... с втасалата мая замесете еластично тесто и не месете дълго,  до 5 минути.
Оставете го в намазнен съд, покрито, да втаса. Оформете хлляба и го поствете във съд (да е по- малък), в който ще печете, завийте с найлонов плик, да не влиза въздух и пак да втасва. Като се удвой извадете от плика, направете резки и печете в загрята на 220°С фурна за около 35 минути.
В първите 10 минути 2-3 пъти напръскайте стените на фурната със студена вода.

източник: Карина


« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:58:33 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Гъбена супа
« Отговор #189 -: 04 Септември 2006, 10:40:39 »
Гъбена супа

гъби  200-250г
моркови  2-3
ориз  ~80г
черен пипер
чубрица
целина 1 стр. (само зеленкото)
сол

Запържвам морковите... след малко гъбите, подправям, наливам гореща вода и оставям да ври.... след 10тина минути добавям ориза и след 25 мин. е готово.
Любима супичка у нас :w00t:...опитайте! :bigsmile:

Моя рецепта.

« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:57:11 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Фритата с гъби и градински подправки
« Отговор #190 -: 04 Септември 2006, 11:03:08 »
Фритата с гъби и градински подправки

Е , почти омлет и все пак различен ...  много вкусен!

за 4 порции

4яйца
1/2 ч.ч. пр. мляко
1ч.л. горчица
1ч.л. "Градинсака подправка MAGGI" (за тези който нямат, написвам съдържанието  и' - сол, захар, чесън, магданоз, спанак, лук, копър, черен пипер, дафинов лист, босилек)
1с.л зехтин или масло
1 малка гл. лук (ситно нарязан)
300 г гъби (на филийки)

Разбиват се яйцата с млякото, горчицата и подправката.
Фурната се загрява до 220°С.
В тавичка с незалепващо покритие се сгорещява зехтинът, прибавят се лукът и гъбите. Когато се изпари отделената вода, се изсипва яйчната смес. Запича се отдолу на котлона и когато се втвърди, се слага на най-горната степен на фурната да се запече и отгоре.
                                                                                                                                                   сп. Меню


« Последна редакция: 04 Септември 2006, 11:40:17 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Прасковени целувки
« Отговор #191 -: 04 Септември 2006, 11:48:50 »
Прасковени целувки

за 4 порции

4 праскови
250 гр малини
3 ст л малиново сладко (става и друго или пък топинг)
2 с. л. порток. ликьор (аз процедирам така - ром или коняк смесвам с порток. сок ако нямам концентратите- порток. сок с есенция ром)
1 с.л. пудра захар
2 белтъка
100 гр захар

Загрейте фурната до 200°С. Бланширайте прасковите за 1мин. във вряща вода и веднага след това в студена. Обелете ги, разрежете ги на половинки и махнете костилката. Сложете ги в леко намазнена с масло тавичка, с разреза нагоре.
Във всяка праскова сложете по 3-4 малини и разпределете сладкото. Останалите малини смелете с п. захар в блендера, добавете и ликьора.
Разбийте белтъците на сняг със захарта, добавяйки я постепенно, по 1с.л. С белтъците покрийте прасковите, така че да не се вижда плънката. Запечете  прасковите за 3-5 минути,  до златисто. Поднесете ги топли, поръсени с п. захар и малинов сос (става и друг топинг, по желание).
Аз често поднасям и със ванилов сладолед.

източник: руски сайт

п.п. Не съм ги правила скоро и нямам снимка, но ще поправя пропуска още тези дни :P
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:57:43 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Броколи с камембер и бекон
« Отговор #192 -: 06 Септември 2006, 11:55:00 »
Броколи с камембер и бекон

за 2 порции:

400 г броколи
150 г бекон
200 г камембер( аз ползвах кашкавал, поради неналичие на въпросното )
50 г масло
2с.л. лим. сок
индийско орехче
сол

Беконът се нарязва на кубчета и се запържва в сух тиган за 3 минути. Прибвята се бриколите поръсени със сол и инд. орехче, добавя се лим. сок и маслото.
Всичко се запържва, докато омекне. Накрая се добавя и камемберът, на кубчета.
                                                                                                                                      сп. Меню


MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Вкусни хлебчета с мляко
« Отговор #193 -: 06 Септември 2006, 12:09:48 »
Вкусни хлебчета с мляко
Много бързо и лесно се приготвят и са най-вкусните хлебчета с бяло брашно... любими са ни точно толкова , колкото и пълнозърнестите.
    
за о-о 15 бр.(зависи от големината им)

2 яйца
200 мл пр.мляко
о-о 650 г брашно
1 ч. л. захар
1 ½  ч. л. сол
80 г масло, разтопено
2 ч. л. суха мая
1 жълтък или 4 с. л. пр.мляко за намазване (по желание)

От всички продукти замесете тесто, ударете в масата няколко пъти и оформете о-о 20тина хлебчета. Подредете ги в намазана с масло тава, дори и да са наблизо не е проблем, покрийте ги и оставете да втасат. Намажете и печете в загрята на 220° С фурна за 15-18 минути.  Извадете и охладете на решетка, след това ако са залепнали ги разделете.
 Тестото може да се замразява.

източник: руски сайт


« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:59:01 от Morena »
MZ

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Обикновен хляб
« Отговор #194 -: 06 Септември 2006, 19:09:29 »
Обикновен хляб
Много ни хареса ... на вкус е като купешкия ръчен хляб .... ама домашното си е домашно...ммм... ::)



- 700 г брашно
- 425 мл топла газирана минерална вода
- 1 ½   - 2 ч. л. сол
- 7 г суха мая / ½ кубче жива

Затоплете леко брашното (спомага за втасването). Разтворете маята във водата, добавете малко брашно до гъста кашичка и оставете да втаса/шупне.
Към останалото брашно добавете солата. ... с втасалата мая замесете еластично тесто и не месете дълго,  до 5 минути.
Оставете го в намазнен съд, покрито, да втаса. Оформете хлляба и го поствете във съд (да е по- малък), в който ще печете, завийте с найлонов плик, да не влиза въздух и пак да втасва. Като се удвой извадете от плика, направете резки и печете в загрята на 220°С фурна за около 35 минути.
В първите 10 минути 2-3 пъти напръскайте стените на фурната със студена вода.














тази рецепта не е ли същия обикновен хляб от сайта Гответе с мен  - по мотиви : Linda Collister & Carina  ?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]