Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
16 Март 2010, 11:08:18

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena) « назад напред »
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15 Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 213261 пъти)
« Отговор #165 -: 22 Август 2006, 14:47:34 »
zoia
Калфа
**
Публикации: 157

Ел. поща
ИИИИИ, Моренка, пак ме вдъхнови с тази локумена баница, да й дам втори шанс. Нали преди време оревах всичко, че нещо не ми се получи   devil и така и не я повторих.
Уж рецептата е същата, а моята тогава нещо не се изпече ,както трябва  cranky. И може би беше от това, че остатъка от кексовото тесто го ливнах върху корите, да не става зиян  Embarrassed. От  това ще да е.
Още утре ще пробвам по твоя начин.  4u
Активен
« Отговор #166 -: 22 Август 2006, 15:10:15 »
albena
Помощник-готвач
Публикации: 432
това съм аз

Ел. поща
 clapping Моренка поздрави за вкусната локумена баница. Аз я правя по същият начин само, че към плънката добавям и 1чч смлени орехи. Става направо върха.
Активен

това съм аз
« Отговор #167 -: 22 Август 2006, 16:19:10 »
Morena
Помощник-готвач
Публикации: 460

Зоя, то и на мен ми остана малко от тестото и го сложих отгоре естествено bigsmile, ето виж..... за ориентир обаче да ти кажа слагах по 2 пълни с.л. тесто на баничка... дано ти е от полза.

... че към плънката добавям и 1чч смлени орехи. Става направо върха.
ВЕрвам ти Албенка и това ще имам на ум следващия път, непременно.... тенк ю! flower

* lokumena banica - surova.JPG (47.12 KB, 400x300 - видяно 5504 пъти.)
Активен

MZ
« Отговор #168 -: 22 Август 2006, 22:49:57 »
Мари М
Помощник-готвач
Публикации: 315

Ииии че сочни парченца баничка  clapping

ИИИИИ, Моренка, пак ме вдъхнови с тази локумена баница, да й дам втори шанс. Нали преди време оревах всичко, че нещо не ми се получи   devil и така и не я повторих.
Уж рецептата е същата...

Същото си помислих и аз и ходих да взема рецептата, да я сравнявам. Абе разлика има, ама надали тя е причината - при мен яйцата са 2, има и 1 ч.ч кис.мляко другото е 1:1
Моята на вид стана, ама на вкус и тримата не я харесахме.

Ще повторя пък да видим...
« Последна редакция: 22 Август 2006, 23:12:52 от Мари М » Активен
« Отговор #169 -: 22 Август 2006, 23:42:36 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 871

Охххххххххх,много вкусно изглеждат,ама ни децата , ни мъжо ги яде,а заради мен......няма да направя AngryПоне като правите хапнете и заради мен Wink
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam
« Отговор #170 -: 23 Август 2006, 00:01:38 »
Morena
Помощник-готвач

Охххххххххх,много вкусно изглеждат,ама ни децата , ни мъжо ги яде,а заради мен......
  Оййй милата..... ми нали си ми на гости бе Гери, чуствай се почерпена ... нЕмаш грижи, щом трябва и за теб ще хапнем bigsmile
Активен

MZ
« Отговор #171 -: 23 Август 2006, 00:03:15 »
morska fauna
Главен Готвач
Публикации: 871

ммммммммммм, превъзходни са....МЕРСИ Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue Tongue
Активен

girl_prepare_fish  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... nyam
« Отговор #172 -: 24 Август 2006, 15:33:12 »
BeRa
Чирак
*
Публикации: 31

Ел. поща
Моренка изпробвахме баничките с локум и всички в къщи много ги харесахме...
Благодаря за страхотните рецапти...
 4u 4u 4u 4u 4u 4u 4u 4u 4u

* 5.jpg (10.83 KB, 454x340 - видяно 1391 пъти.)
Активен

« Отговор #173 -: 24 Август 2006, 20:39:02 »
Morena
Помощник-готвач

Моренка изпробвахме баничките с локум и всички в къщи много ги харесахме...
BeRa, приятно ми е да го чуя! bigsmile 
И аз благодаря!
Активен

MZ
« Отговор #174 -: 26 Август 2006, 10:19:01 »
Morena
Помощник-готвач

Пирог с грозде от Тоскана
Много сочно и вкусно сладкишче, чудна компания за чаша ароматно кафе или чай  bigsmile!

За  тестото:
350 г брашно
30 г мая (2 ¼ ч.л. суха)
250мл топла вода (аз сложих по 125мл вода и пр. мляко)
40 мл олио
щ. сол

по 500 г бяло и черно грозде без семки
1 ст.л. нищесте
90 г захар
40 г масло, разтопено
олио за мазане

Маята с малко вода и малко брашно (аз добавих и малко захар- 1 равна ч.л.) разбъркайте на кашичка и оставете за 10 мин. Пресятото брашно сложете в купа, напаравете кладенче и сипете маята. Поръсете я с малко брашно, покрийте съда с кърпа или фолио и оставете на топло да втаса маята... докато се появят мехурчета. Изчистете, измийте и подсушете гроздето. Поръсете го с нишестето и оставете настрана. Към тестото добавете останалата вода, олиото и солта и омесете за 10тина минути. Тестото трябва да лепне леко, не добавяйте повече брашно (все пак добавих още малко брашно, за да се получи така, че да лепне леко), а го помесете по –дълго. Намажете края /ръба на купата/съда, тестото посипете с брашно и оставете на топло (за 1-2 часа... при мен за 50 минути) да втасва, трябва да удвои обема си.
Втасалото тесто разделете на две и всяка топка разточете в овална форма на добре набрашнена повърхност. Първата сложете в застлана с пек. хартия тава, поръсете с малко нишесте или брашно, разпределете половината грозде, поръсете го с половината захар и половината масло. С втората кора покрийте и защипете хубаво краищата, да не се вижда гроздето. Отгоре разпредлете останалото грозде, като притискате леко,... останалите захар и масло. Покрийте пирога и оставете на топло за 1час. Намажете края  му с олио, по желание посипете със захар (при мен - кафява) и печете в загрята на 190°С за около 40-45 минути.

източник: руски сайт

* pirog s grozde.jpg (69.73 KB, 300x400 - видяно 5336 пъти.)

* pirog s grozde...jpg (38.95 KB, 300x400 - видяно 5307 пъти.)
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:52:14 от Morena » Активен

MZ
« Отговор #175 -: 26 Август 2006, 18:16:14 »
neli75
Калфа
**
Публикации: 80

WWW Ел. поща
 clapping clapping clappingНеспираш с твоите творения !!!!А дали ще стане с обикновенно грозде със семки???Имам памид и бяло грозде.
Активен

« Отговор #176 -: 26 Август 2006, 18:24:47 »
Morena
Помощник-готвач

bigsmileАми Нели, спряла съм.... децата ги нямаше до преди два дни за 10тина дни и така отвикнах, че сега даже рядко се хващам да правя нещо Grin.. докато вляза в ритъм...... rofl
Та по въпроса ти- няма пречка друга.. ама няма ли да е кофти залъка със семки...  innocent icon_question
Благодарско за аплодисментите!  flower
Активен

MZ
« Отговор #177 -: 28 Август 2006, 12:40:20 »
Morena
Помощник-готвач

Морковен сладкиш
Много вкусен е сладкиша, препоръчвам  и... позволява импровизации.. аз лично ще експериментирам   bigsmile

300 гр настъргани моркови
3 яйца
100 гр захар
40 гр масло/олио
60 грама брашно(40г бяло и 20г пълнозърнесто)
~1пак. бакпулвер
1ч.л. (непълна) канела
100 гр лешници, едро смлени
2с.л. лим. сок
кората на ½ лимон
1 ванилия
галета

Фурната се загрява на 180°С.
Форма( 22-24см) се намазнява и поръсва с галета.
Смесват се брашното, бакпулвера, канелата и лешниците. Разбиват се жълтъците със захарта, добавя се маслото/олиото и лим. сок... след това морковите, брашнената смес, ванилията и лим. кора.... накрая белтъците на сняг. Сместа се изсипва във формата и се пече ...трябва да се получи не висок сладкиш ~2 см.
Украсата по избор: пудра захар, кокосови стърготини, глазура някаква...

* morkoven sladkish.jpg (48.87 KB, 400x300 - видяно 5453 пъти.)

* morkoven sladkish...JPG (49.87 KB, 400x300 - видяно 5405 пъти.)

* morkoven sladki6.JPG (58.49 KB, 400x300 - видяно 5557 пъти.)
Активен

MZ
« Отговор #178 -: 28 Август 2006, 13:54:11 »
albena
Помощник-готвач
Публикации: 432
това съм аз

Ел. поща
 blush2Моренка с този сладкиш направо ме  gun_sniper. Преди 2-3 години ядох сладкиш с моркови и не предполагах, че може да бъде толкова вкусен. А за твоя просто съм без думи. Още довечера ще бъде направен. А глазурата ти каква е?
Активен

това съм аз
« Отговор #179 -: 28 Август 2006, 14:02:25 »
kalina
Главен Готвач
Публикации: 533

И аз си записвам рецептата и ще я пробвам- отдавна си имам на ум да спретна нещо такова.Мерсаж, Morena!
Иначе съм опитвала от колежки и го намирам за страхотен вкус.Направило ми е впечатление, че и те все използуват пълнозърнесто брашно за него. Но от друга страна не е имало до сега такъв с ядки (моята слабост). Така, че ще мога и аз да вкарам нещо по темата.
Горкото зайче от вица за тортата с моркови, нали го знаете?!    Grin
Активен
Страници: 1 ... 10 11 [12] 13 14 15 Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! МЕНЮ Архив Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena) « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio