100 г брашно 1/2 ч.л. сода бикарбонат 2 с. л. захар 1 яйце 6 с. л. вода 2 с. л. кокосови стърготини 1 с. л. сусамово семе 4 банана олио за пържене мед за гарниране
Брашното се пресява и размесва в купа, заедно със сода, щипка сол, захар и разбито яйце. Постепенно се налива вода, докатосе получи гъста маса. Прибавят се кокосовите стърготини и сусамовото семе. Бананите се нарязват на половина и след това на парчета по диагонал. Овалват се в сместа за панировка и се пържат в олио, до златисто. Поставят се в хартиени салфетки за да се отцедят от мазнината. Сервират се гарнирани с мед. източник: bg-mamma
Сервирах с шоколад, че нещо с мед не ми звучи ... ама дори и така не си паднах по десертчето ... мъж ми го хапна без да е влюбен и той. Захарта в панировката може да се намали.
Страхотно изглеждат! Довечера ще се опитам да ги направя... Пробвах кекса с мед и ябълки- Невероятен е! Кажи ми, моля те къде да ти дойдем на гости ? Такива неща правиш...
Запържвам лука, чушките и преди да са готови добавям доматите( голямо количество), които предварително съм настъргала и поизпарила. Добавям малко захар, да не киселее от диматите. Махам от огъня и поръсвам с много ситно нарязан чесън и магданоз. Така е вегетариански вариант. Аз в повечето случай запържвам наденица и я добавям, след като отегля от огъня яденето. Моя рецепта.
2 по-едри скумрии 2 с. л. олио 1 глава лук 2 скилидки чесън 1/2 в. ч. бяло вино 3 домата 1 шепа черни маслини 1 ч. л. риган сол и черен пипер на вкус няколко стръка магданоз
Рибата се почиства и филетата се отделят. В тиган се налива олиото и за минута се запържва нарязаният надребно лук, прибавят се счуканите скилидки чесън, пържи се 20 секунди и се разрежда с виното. Доматите се обелват, нарязват се на кубчета и се прибавят към соса. Овкусява се с подправките. Добавят се почистените от костилките маслини. Филетата се подреждат в намаслена тава и се заливат със соса. Пекат се 20 минути при температура 200 градуса. Поръсват се със ситно нарязан магданоз и се сервират. " Бон апети"
Много вкусно! С доматен сос на фурна само шаран бяхме яли и не очаквах скумрийката така да ни хареса, но... ... препоръчвам!
Яйцата се разбиват със захарта, брашното и разропеното масло, за да се получи кексово тесто. Вземат се по два пласта от корите, които са нарязани на ленти и се мажат с тесто, след като се намажат се слагат и резенчета нарязан локум. Навива се на руло и се пече в намаслена тава. Напълно изтинали се заливат със сироп. източник: bg-mamma
Коментарче от мен: За сиропа ползвах 1 1/2ч.ч. захар, не 2 и добавих лим. кора и лим. сок.... и правих допълнително още половин доза че ни беше малко сиропчето. Мисля следващия път да намаля тестото, че ми се ще да се усещат повече корите, а не тестото.... и така обаче е чудно сладкишче !
И моите деца не я харесват много.То пък какво ли харсват-такива капризи са станали,че вече не издържам .А мъжО харесва всичко,няма грешка.Добре,че хапва,иначе ще заключа кухнята .