Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 498754 пъти)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Торта "Наслаждение"
« Отговор #135 -: 18 Юли 2006, 20:02:16 »
Торта "Наслаждение"

за блата:
1ч.ч. брашно
150 г масло
3 с. л. захар
3 яйца
1 круша
75 г кокосови стърготини
1/4 ч. л. бакпулвер

за крема:
2 с.л. нишесте (при мен 3-4)
2 ч.ч. пр. мляко
1/2 ч.ч. захар
1 ч. л. разтворимо кафе
125 г масло

Намазнете или застелете торт. форма (при мен 22см).
Разбийте маслото със захарта и добавете жълтъците един по един. Добавете кок. стърг., крушата, брашното+бакпулвера и накрая белтъците на сняг, като бъркате внимателно. Изсипете във формата и печете на 170 °С, до златисто. Охладете и разрежете на два блата.
Размийте нишестето в малко мляко. Останалото мляко сложете да кипне, като добавите захарта, кафето и нишестето, да кипне отново и да се сгъсти.  Маслото рабиийте и също добавете.

Намажете блатовете и оформете отгоре с кок. стърготини и бонбони Рафаело.

източник :millionmenu.ru

Мноооого вкусно! :bigsmile:



« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:01:52 от Morena »
MZ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
 :flower: :flower: :flower: Красотааааааааа, както винаги, Моренка  :flower: :-*
изчезнеш ли за повече от два часа от форумите, значи твориш нещооооо  :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Snejana

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 20
Още веднъж да се изкажа, че съм голяма почитателка на рецептите, които публикувате. Поздравления! Редовно си "открадвам" по някоя идея и резултатът е винаги впечатляващ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Мерсажче Пепчо :-*
Ама не само за това изчезвам :bigsmile:

Снежана, радвам се да съм полезна ! :bigsmile:

MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Десертът на султана - Кайсии със сметана
« Отговор #139 -: 20 Юли 2006, 16:54:43 »
Десертът на султана (Султан Татлиси), Турция
 
1/2 кг големи кайсии
1 чаша вода
1 чаша захар
1 чаена лъжичка лимонов сок
1 чаша сметана или млечен каймак


Приготвяне

Измийте кайсиите; поставете ги в дълбока тава;
Добавете захарта и лимоновия сок и запечете, докато плодовете омекнат и течността в тавата се сгъсти до получаването на сироп. Печете 20 - 25 мин. Извадете кайсиите и внимателно ги напълнете със сметаната (каймака). Оставете в хладилника и ги поднесете студени, поръсени с орехи и канела.

Този десерт е бил сред най-често поднасяните на султаните – заедно с кисело мляко или дори напълнени с кисело мляко вместо сметана.

източник: tialoto.bg

Много приятна вкусотийка. Става лесно и бързо, направо- нищо работа.  :bigsmile:
Аз използвах течна готварска сметана без да я подслаждам.





« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:02:41 от Morena »
MZ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Ей това се казва лесна рецепта  :wink1: Благодарско, Моренка, ще я изпитаме  ;) ;)
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Радвам се ! :bigsmile:
MZ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
      ;)      Моренка,този "Десертът на султана" лесно и просто,но не споменаваш процедурата за костилките какво става с тях.
              Там ли са или не са.Преди или след опичането ги махаш.   

                                                                                                                :welcome:

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Ами то в самата рецепта не се споменава ... аз ги махнах, пекох и после на тяхно масто сметанката :bigsmile: ... всъщност и това не се споменава, но аз ги охладих и тогава сметаната. :)
MZ

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
     БЛАГОДАРСКО, :4u: бърза,точна и ясна.
            За всяка рецепта си има тънкости и е от голямо значение.
            Поне от мойта практика така съм забелязала.       :innocent:

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
"Телефонни жици", или оризови топчета с моцарела- Италия

за 30 броя:
3с.л. масло
3ч.ч. пилешки бульон
1 малка гл. лук, ситно нарязана
12/3 ч.ч. ориз "Арборио" или ризон
1/2 ч.ч. бяло вино
50 г сирене Пармезан, настъргано
2 яйца
100 г моцарела
1ч.ч. галета
олио за пържене

Бульонът се слага в макла тенджера и се поставя на котлона да заври.
В дълбок тиган се загрява маслото, прибавя се лукът и след 2-3 минути се сипва оризът, разбърквайте. След това се добавя виното.
След като виното се абсобира, се прибавя по 1/2 ч.ч. от къкрещия бульон, до пълното му поемане от ориза при непрекъснато разбъркване, докато в тенджерата остане 1/2 ч.ч. от бульона. Тогава се слага последната порция бульон, съдът се покрива плътно с капак, огънът се намалява и ястието се оставя да къкри 10-15 минути, докато оризът стане крехък. Охлажда се .
Прибват се пармезанът, яйцата, сол и пипер на вкус. Всичко се омесва на тесто. Моцарелата се реже на 30 малки кубчета. От оризовата смес с влажни ръце се правят 30 топчета с големина на яйце и в центъра им се слага по едно кубче моцарела.
Топчетата се овалват в галетата и се пържат в повече мазнина за 4-5 минути, докато станат златисти. Излишната мазнина се попива с кухненска хартия. Сервират се горещи.
                                                                                                                                                                      сп. Меню



« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:04:22 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Бисквити "Грахам" (Graham Crackers)
« Отговор #146 -: 23 Юли 2006, 18:32:29 »
Бисквити "Грахам" (Graham Crackers)

280 г пълнозърнесто брашно
60 г нишесте
1/4 ч.ч. захар
щ. сол
100 г масло, студено и нарязано на парченца
1/3 ч.ч. студена вода

Пресейте брашното, нишестето, захарта и солта в купа. Добавете маслото и  бъркайте, да се получат трохи. Това става в миксер с бъркалки, на ръка ама най-добре било в блендер (на режим „пулс”). Постепенно добавете водата, докато тестото образува топка, ако е все още сухо, внимателно добавете вода, колкото е необходимо. Увиийте тестото във фолио и оставете в хладилника минимум за 1 час.
Загрейте фурната на 190 С. застелете тава с пек. хартия.
Върху набрашнена повърхност, разточете тестото на кора 2мм, нарежете на правоъгълници (или с формички, както си решите), набодете с вилица (за да не се раздуват), поръсете със захар иии. в тавата.
Печете 10-15 минути и охладете на решетка.
Съхранявайте в затворена кутия.

източник: kuking.ru

 :-*Благодаря на Сладката Хапчица, че ми посочи рецептата !

Много лесно се правят, няма капризи .. само тестото не съм разточвала на 2мм.. повечко са ... много са вкусни! Директно влизат в моя тефтер! :bigsmile:


« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:05:41 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Лаймов млечен кейк
« Отговор #147 -: 25 Юли 2006, 16:24:16 »
"Лаймов млечен кейк"

       
блат:
2 ч.ч. бисквити, смлени (аз ползвах дом. бисквити Грахам)
1 ч.ч. кокосови стърготини + 1 с.л захар
3/4 ч.ч масло, разстопено

плънка:
1 конденз. мляко (400 г)
1 с.л. настърг. кора от лайм
2/3 ч.ч. сок от лайм (4-5 лайма)
4 жълтка

Блата:
Загрейте фурната на 175°С.
В бландер смелете бисквитите + кок. стърготини. Добавете маслото и разбъркайте добре до образуването на мокри трохи.
Разделете сместа на четири и изсипете в четири 10см формички или в една 23 см, като натъпчете хубаво към дъното и стените.
Печете 10 минути. Извадете и намалете фурната на 150°С.

Плънката:
Смесете конденз. мляко, кората, сока и жълтъците, разбийте 2-3 минути и изсипете върху леко охладения блат.
Печете 30 минути. Готовноста се проверява като разтърсите леко формата – кейка трябва леко да се тресе.
Охладете в хладилник за не по-малко от 2 часа.

източник: kuking.ru

Коментар от мен:  Много ми хареса блата с грахамовите бисквити, по-хрупкави са заради брашното, определено ще ги приготвям за чийзкекове и влизат в "любими". Мисля, че блата може да е и по- малко количество. Очаквах да стане по- висок кейка, та сбърках и направих борда висок, затова ми се наложи на допълня със сметана. Тъй като нямах лайм (каквито не можах да намяря по пазара и не съм ползвала друг път, но съм чувала, че са по-сладки от лимоните), ползвах лимони и добавих 3с.л. захар, защото и млякото ми беше неподсладено.... беше добре с това количество захар, но търпи и още за любителите на по-сладкото. Та разбих жълтъците със захарта, но не много дълго, добавих лим. сок, млякото и кората. Пекох 40 минути. Поръсих с бял шоколад.

Много приятно десертче. :bigsmile:


« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:06:20 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Картофени кюфтета
« Отговор #148 -: 27 Юли 2006, 16:46:30 »
Картофени кюфтета

500 г картофи
1 средна гл. лук
2 яйца
3 ½ с.л. нишесте
½ - 1 ч.л. сол
олио за пържене

Обелете картофите и ги оставете в съд със студена вода.
Настържете лука. Разбите леко яйцата. Смесете нишестето със солта.
Накрая рендосайте картофите и добавете лука, яйцата и нишестето.
Пържете кюфтетата в не много сгорещена мазнина, на среден огън,по 2-3 минути от всяка страна.
Сервирайте ги топли.

източник: руски сайт

« Последна редакция: 08 Септември 2006, 18:40:46 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Шоколадови пастички
« Отговор #149 -: 07 Август 2006, 16:54:00 »
Шоколадови пастички("Летен сладкиш")

За блатовете:
4 яйца
50 г брашно
110 г масло
175 г стопен натурален шоколад
50 г ситна захар

Маслото трябва да е меко, със стайна температура. Слагаме го в дълбока купа, прибавяме захарта и бием с миксер до побеляване. Като продължаваме да бием, прибавяме едно по едно яйцата, като след всяко поръсваме по малко от брашното, докато го поеме всичкото. Продължаваме биенето и прибавяме разтопения на водна баня шоколад. В тавичка 25x40 см разполагаме лист хартия за печене, върху която разстиламе от сместа тънко, почти като палачинка. Печем 7-8 минути. Блатът отгоре трябва да остане леко влажен на пипане, не трябва да пресъхва, защото става чуплив, но дори да се счупи, лесно се залепва и не се забелязва след това. Така се изпичат 3 блата. Остават се да изстинат.

За пълнежа:
200 г стопен натурален (или бял) шоколад
150 мл т.сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия

Приготвя се пълнежа, като на водна баня стопяваме шоколада, прибавяме ванилията, захарта и сметаната, разбъркваме и веднага сваляме от огъня. С тази смес мажем блатовете (без последния !) като се стремим пълнежът да е с дебелината на блатовете(те са много тънки).

За кувертюра:
250 мл т. сметана
1ч.л. захар*
1 ванилия

50 гр бял шоколад
20 цели ягоди или 40 малини

Най-горния блат намазваме само с бита сметана със захар и ванилия, поръсваме богато с бял шоколад и веднага режем на квадратчета (около 5 на 3.5 см). Върху всяко разполагаме по половин ягода или една малина. Сервираме веднага.

източник: az-jenata

Моя коментар: *- тази захар я пропуснах. Следващ път бих използвала по-малка тавичка, за да станат по- високи пастички и бих добавила малко набухвател в блатовете.... за пълнежа би могло и със 100г шоколад..... и за ковертюра 250 мл сметана ми дойде в повече... може би ще стигнат150мл особенно за по- малка тава или пък 200мл за дадените размери.
Много вкусно, бързо и лесно! :thumbup:
Да ви е сладко! :bigsmile:



« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:07:22 от Morena »
MZ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]