Автор Тема: На гости на едно македонско девойче;-) (Morena)  (Прочетена 533923 пъти)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #120 -: 13 Юли 2006, 13:22:28 »
Тани нали знаеш - Луд умора няма!  ;D
Пък и в къщи никой не е на диета и няма начин... пък айде свършвайте ги тез диети....
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Кюфтета по чирпански
« Отговор #121 -: 14 Юли 2006, 13:38:32 »
Кюфтета по чирпански

За кюфтетата:
300-400 гр. кайма
1 шепа ориз
черен пипер, кимион, чубрица на вкус

За соса:
2 чушки
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
2 моркова
3 средно големи домата
3 суп. л. брашно
1 суп. л. червен пипер
картофи
магданоз

Кюфтетата се омесват и след това с брашно се оформят на топчета.
Слагаме да заври вода и я подсоляваме. Слагаме кюфтетата да врат около 5-10 минути. След това слагаме картофите и морковите да врат около 15 мин. Махаме от огъня и запържваме чушките, лука и чесъна. Като омекнат добре слагаме брашното и веднага след него червения пипер. Разбъркваме и добавяме настърганите домати. Оставяме го да поври 3-5 минути. Изсипваме в тенджерата и слагаме да поври 5-10 минути. Ако е необходимо прибавяме подправки на вкус. Преди да махнем от огъня, поръсваме с магданоз.


Благодарна съм за таз рецептичка на Русокоска, копвала съм я( рецептата де , не русокоска ;) .. че то аз съм си такава ама се маскирам... нИЩА да съм блонди ама не поради ониЯ причини ;) ;D) отдавна от бг-маммТа.


« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:31:50 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Торта "Карабас- Барабас" :)
« Отговор #122 -: 14 Юли 2006, 16:15:30 »
Торта "Карабас-Барабас"
нямам представа, защо така се казва, копнах я от руснаците ;D 
 
За блатовете:
200 г  брашно
150 г  захар
5 яйца
1пак. бакпулвер
1 щ. сол
1-2 ванилии

За крема:
700 г вишни
500 г извара
400 г  закв. сметана
120 г захар
100 г шоколад
1пак. желатин
1 портокал – сока и кората му

Загрейте фурната на 180 °С.
Намазнете/застелете торт. форма.
Разбийте жълтъците със захарта, ванилията и 5 с.л. вода. Добавете брашното смесено с бакпулвера. Белтъците със солта разбийте на сняг и прибавете и тях, като разбърквате с дървена лъжица внимателно и в една посока (ама това си го знаете де). Изсипете във формата и печете о-о 25 мин. Охладете и разрежете на 3 блата.

Претрийте изварата през цедка и разбъркайте със 100г от захарта, кората и сока на портокала, сметаната и ½ от шоколада. Намажете блатовете и охладете.
В това време накиснете желатина в малко студена вода. Вишните загрейте със захарта (останалите 20 г) до разтварянето и’ . Изчакайте малко да не е съвсем вряло и прибавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Охладете и когато започне да стяга изсипете върху тортата. Поръсете с останалия шоколад и охладете.


Моите впечатления:
Използвах 26см форма.
При жълтъците сложих пр. мляко вместо вода.
Ползвах череши (това ми се намираше в хладилника и бяха доста малко – към 300г.(но е доста добре и така),ама аз по принцип не бих сложила 700г, най- много 500. Изварата ми беше 400г (пак толкова  ми се намираше ;)) и ползвах т. Сметана(300мл), която трябваше да употребя  ;D, не че нямах и заквасена ...и мисля, че на нас така по- ни допада.

Блатовете са се напоили идеално от крема, не е много сладка, много е лекичка ... абе страхотна ! Пробвайте!
Да ви е сладко !  :bigsmile:


« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:32:26 от Morena »
MZ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Торта "Карабас- Барабас" :)
« Отговор #123 -: 14 Юли 2006, 17:09:35 »
..............Блатовете са се напоили идеално от крема, не е много сладка, много е лекичка ... абе страхотна ! Пробвайте!
Да ви е сладко !  :bigsmile:


Абе ние ще пробваме  :gun_sniper: :gun_sniper:, ама това е последната, дето ще направя до есента. Твърдо обещавам  :w00t: :thumbup: :vertag:

пс Забравих да спомена, че изглежда ужасно ............ вкусно  :flower: :flower:,   тип :swoon: :swoon:
« Последна редакция: 14 Юли 2006, 17:12:24 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Торта "Карабас- Барабас" :)
« Отговор #124 -: 14 Юли 2006, 17:32:28 »
мерсажче! :-*
ама това е последната, дето ще направя до есента. Твърдо обещавам  :w00t: :thumbup: :vertag:
Пък аз твърдо отказвам да ти повярвам! :w00t:
MZ

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #125 -: 14 Юли 2006, 17:42:15 »
Пак изкусителна сладост, Моренка почвам и аз вече да  :gun_sniper:  :gun_sniper:

Пък на Пепчо и аз не й вярвам, ей сега ще се изтипоса и тя с някое торте ;)

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #126 -: 14 Юли 2006, 18:09:52 »
Пак изкусителна сладост,...
  ааа Тани ти за заблуда на противника а.... отклоняваш вниманието от твоите чудесии, нали...... разконспирирах те :w00t:
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Пилешки филенца със сусам и сладко-кисел сос
« Отговор #127 -: 16 Юли 2006, 20:08:16 »
Пилешки филенца със сусам и сладко-кисел сос

за 30 бр.

4бр. пилешки филета, нарязани на ивички
50мл соев сос
1ч.л. лютив сос
1с.л. кис. мляко
2ч.л. къри
100г/ 2ч.ч. натрошен несладък корнфлейкс
50г/ 1/4ч.ч. сусам
50г настърган пармезан или твърд кашкавал

за соса:

1с.л. царевично брашно или нишесте
125мл/ 1/2ч.ч. оцет
125г / 1/2 ч.ч. захар
60мл / 1/4ч.ч. доматен сос или пюре
1/2 кубче пил. бульон

Парчетата пил. филе се объркват със соевия сос, кис. мляко, лютивия сос и кърито и се оставят да се мариноват за най-малко 30 мин., а най-добре за 1 нощ в хладилника.
Фурната се загрява на 190°С. В чиния се смесват корнфлейксът, сусамът и пармезанът. Филенцата се отцеждат от маринатата и се ожалват в сусамената смес, подреждат се на един ред в намазнена тавичка и се пекат20-25 мин., докато стане хрупкаво и се зачерви.
Съставките за соса се смесват, към тях се прибавя 1 ч.ч. вода и се бъркат на огъня, докато се сгъсти.
                                                                                                                                                                                                      сп.Меню

Да ви е сладко! :bigsmile:

« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:33:16 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Суфле със сирене
« Отговор #128 -: 16 Юли 2006, 20:21:53 »
Суфле със сирене

за 6 порции

6с.л масло
6с.л. брашно
2ч.ч. пр. мляко (студено)
1к.л. сол
1к.л. черен пипер
5 големи яйца
2ч.ч. сирене грюер (настъргано), едам или кашкавал
3с.л. нарязан зел. лук

Фурната се загрява на 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло.
Приготвя се сос бешамел, като маслото се разстопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10 сек. с бъркалка. Прибава се млякото наведнъж и  бъркането продължава о-о 2 мин., докато соса заври. Трябва да е гъст и гладък. Маха се от огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се 10 минути.
През това време яйцата се разбиват добре, прибавят се към охладения сос + сиренето и лукът. Сместа се разпределя във формичките.
Суфлето се пече 20-30 мин., докато се надигне добре и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е ако се сервира веднага.
                                                                                                                                                                                                             сп.Меню


Да ви е сладко! :bigsmile:

« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:33:42 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Корсиканска доматена салата
« Отговор #129 -: 16 Юли 2006, 20:30:30 »
Корсиканска доматена салата

за 4 порции

6 месести домата
2 средни гл. лук, нарязани на ситно
4 ск. чесън, нарязани на тънки филийки
3с.л. каперси (аз нямах)
10 черни маслини
3с.л. нарязан магданоз
4с.л. зехтин
сол, черен пипер на вкус
6 резенчета козе сирене

Доматите се нарязват на кръгчета и се подреждат в плато. Посоляват се леко.
Смесват се лукът, чесънът, каперсите, магданозът, зехтинът и маслините. Сместа се разпределя върху доматите. Поръсва се с черен пипер. Сервира се с резенчета козе сирене или фокача.
                                                                                                                                                                                               сп. Меню


Да ви е сладко!

« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:34:09 от Morena »
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Круши с крем "Англез"
« Отговор #130 -: 16 Юли 2006, 20:51:51 »
Круши с крем "Англез"

за 6 порции

3 бр. средно големи ароматни, твърди круши
60г кафява или пудра захар
50 мл ром или шери
1с.л. лимонов сок
1ч.л. канела
1/2 ч.л. ванилова есенция
индийско орехче

за крем "Англез":
500мл пр. мляко
5 жълтъка
150 г крист. захар
1 щ. сол

Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу.
В малък тиган се смесват захарта, лим сок, аколхолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври сместа се полива върху крушите и се запичат на 180°С, докато станат крехки.
Крем Англез се приготвя, като в съд на водна баня се загрява мякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио.
Десертът се сревира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем, по средата се слага половин круша и поръсва се с течноста от печенето.
По желание, за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче.
                                                                                                                                                                                                        сп. Меню


Да ви е сладко! :bigsmile:
Страхотно вкусно нещо!!!

« Последна редакция: 23 Август 2006, 10:34:37 от Morena »
MZ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #131 -: 16 Юли 2006, 21:01:21 »
Моренка, да си прекръстиш темата на Изкушения от македонско девойче, а на редколегията на Меню май трябва да пишем, да те цанят за рекламен агент  :vertag: :vertag:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Вивиан

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #132 -: 16 Юли 2006, 22:06:48 »
Моренка, в рецептата за крушите колко точно е ваниловата есенция, че не мога да разбера? :)
Предполагам, че е половин капсула, а не ч.ч :P

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
Re: Македонско девойче (Morena) - авторска тема
« Отговор #133 -: 16 Юли 2006, 22:15:26 »
Вивка, ч.л. е.... пък аз сложих 2 пак., добре че ми обърна внимание :flower:  бях объркала .
MZ

Morena

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 412
"Павирано" гърне
« Отговор #134 -: 18 Юли 2006, 19:52:39 »
„Павирано” гърне

за 4 порции
 
2с.л. зехтин или олио
1 гл. Лук, нарязана на ситно
800г свинско месо от бута, нарязано на хапки
2 картофа, нарязани на малки кубчета
2 големи моркова, нарязани на малки кубчета
¼ ч.ч. брашно1ч.ч. бяло вино
2 кубчета гъбен бульон2ч.ч. гореща вода
1ч.ч. сметана
2с.л. дом. Пюре

За ароматните павета:
2ч.ч. брашно с набухватели или 2ч.ч. брашно+2к.л. бакпулвер
1ч.л. маги вълшебен вкус Градински подправки, разтворен в 1с.л. гореща вода
2с.л. меко масло
1ч.ч. пр. мляко

В загрятата мазнина се слага да се задуши лукът. Когато поомекне, се прибавя месото. Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавя се виното и готвенето продължава на тих огън, докато месото поомекне и виното се изпари. Прибавят се зеленчуците, разбъркват се 4-5 мин., слага се горещата вода натрошава се бульончето и се залива със сметаната и дом. пюре. Оставя се да поври 7-8 минути.
Ястието се прехвърля в пръстено гърне или друг огнеупорен съд. Фурната се загрява на 200С. Омесва се тесто, като брашното се прави на трохи с маслото. Прибавя се по малко млякото, смесено с разтворената Градинска подправка и се замесва тесто. Разточва се на кора с дебелина 2 см и с формичка се изрязват кръгове. Кръгчетата тесто се подреждат върху ястието в гърнето и всичко се запича 20-25 минути, докато „паветата” придобият хубав, розов цвят.
                                                                                                                                                                                сп. Меню


На нас много ни хареса и е лесно, дано ви хареса и на вас ! :bigsmile:
Обаче аз удвоих количеството на лука, картофите и морковите.... кубчето бульон при мен беше едно и брашното (за което меню са забравили да споменат) добавих след горещата вода и  преди сметаната .., размито в малко вода.


« Последна редакция: 23 Август 2006, 11:00:41 от Morena »
MZ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: ново лаптопче от mariqna44
[08 Декември 2019, 17:57:45 ]


Re: Сайт на фирмата от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:59:25 ]


Re: Сайт за онлайн новини от mariqna44
[08 Декември 2019, 15:40:08 ]


Re: Къде да продам колата от jeneta
[08 Декември 2019, 14:57:40 ]


Re: Онлайн казино от jeneta
[08 Декември 2019, 10:17:07 ]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]