За кюфтетата: 300-400 гр. кайма 1 шепа ориз черен пипер, кимион, чубрица на вкус
За соса: 2 чушки 2 глави лук 3-4 скилидки чесън 2 моркова 3 средно големи домата 3 суп. л. брашно 1 суп. л. червен пипер картофи магданоз
Кюфтетата се омесват и след това с брашно се оформят на топчета. Слагаме да заври вода и я подсоляваме. Слагаме кюфтетата да врат около 5-10 минути. След това слагаме картофите и морковите да врат около 15 мин. Махаме от огъня и запържваме чушките, лука и чесъна. Като омекнат добре слагаме брашното и веднага след него червения пипер. Разбъркваме и добавяме настърганите домати. Оставяме го да поври 3-5 минути. Изсипваме в тенджерата и слагаме да поври 5-10 минути. Ако е необходимо прибавяме подправки на вкус. Преди да махнем от огъня, поръсваме с магданоз.
Благодарна съм за таз рецептичка на Русокоска, копвала съм я( рецептата де , не русокоска .. че то аз съм си такава ама се маскирам... нИЩА да съм блонди ама не поради ониЯ причини ) отдавна от бг-маммТа.
Торта "Карабас-Барабас" нямам представа, защо така се казва, копнах я от руснаците
За блатовете: 200 г брашно 150 г захар 5 яйца 1пак. бакпулвер 1 щ. сол 1-2 ванилии
За крема: 700 г вишни 500 г извара 400 г закв. сметана 120 г захар 100 г шоколад 1пак. желатин 1 портокал – сока и кората му
Загрейте фурната на 180 °С. Намазнете/застелете торт. форма. Разбийте жълтъците със захарта, ванилията и 5 с.л. вода. Добавете брашното смесено с бакпулвера. Белтъците със солта разбийте на сняг и прибавете и тях, като разбърквате с дървена лъжица внимателно и в една посока (ама това си го знаете де). Изсипете във формата и печете о-о 25 мин. Охладете и разрежете на 3 блата.
Претрийте изварата през цедка и разбъркайте със 100г от захарта, кората и сока на портокала, сметаната и ½ от шоколада. Намажете блатовете и охладете. В това време накиснете желатина в малко студена вода. Вишните загрейте със захарта (останалите 20 г) до разтварянето и’ . Изчакайте малко да не е съвсем вряло и прибавете накиснатия желатин, разбъркайте добре. Охладете и когато започне да стяга изсипете върху тортата. Поръсете с останалия шоколад и охладете.
Моите впечатления: Използвах 26см форма. При жълтъците сложих пр. мляко вместо вода. Ползвах череши (това ми се намираше в хладилника и бяха доста малко – към 300г.(но е доста добре и така),ама аз по принцип не бих сложила 700г, най- много 500. Изварата ми беше 400г (пак толкова ми се намираше ) и ползвах т. Сметана(300мл), която трябваше да употребя , не че нямах и заквасена ...и мисля, че на нас така по- ни допада.
Блатовете са се напоили идеално от крема, не е много сладка, много е лекичка ... абе страхотна ! Пробвайте! Да ви е сладко !
Парчетата пил. филе се объркват със соевия сос, кис. мляко, лютивия сос и кърито и се оставят да се мариноват за най-малко 30 мин., а най-добре за 1 нощ в хладилника. Фурната се загрява на 190°С. В чиния се смесват корнфлейксът, сусамът и пармезанът. Филенцата се отцеждат от маринатата и се ожалват в сусамената смес, подреждат се на един ред в намазнена тавичка и се пекат20-25 мин., докато стане хрупкаво и се зачерви. Съставките за соса се смесват, към тях се прибавя 1 ч.ч. вода и се бъркат на огъня, докато се сгъсти. сп.Меню Да ви е сладко!
6с.л масло 6с.л. брашно 2ч.ч. пр. мляко (студено) 1к.л. сол 1к.л. черен пипер 5 големи яйца 2ч.ч. сирене грюер (настъргано), едам или кашкавал 3с.л. нарязан зел. лук
Фурната се загрява на 200°С. Шест формички за суфле или крем карамел се намазват добре с масло. Приготвя се сос бешамел, като маслото се разстопява в по-дълбок тиган. Прибавя се брашното и се разбърква 10 сек. с бъркалка. Прибава се млякото наведнъж и бъркането продължава о-о 2 мин., докато соса заври. Трябва да е гъст и гладък. Маха се от огъня и се подправя със сол и пипер. Охлажда се 10 минути. През това време яйцата се разбиват добре, прибавят се към охладения сос + сиренето и лукът. Сместа се разпределя във формичките. Суфлето се пече 20-30 мин., докато се надигне добре и хубаво покафенее отгоре. Най-вкусно е ако се сервира веднага. сп.Меню
6 месести домата 2 средни гл. лук, нарязани на ситно 4 ск. чесън, нарязани на тънки филийки 3с.л. каперси (аз нямах) 10 черни маслини 3с.л. нарязан магданоз 4с.л. зехтин сол, черен пипер на вкус 6 резенчета козе сирене
Доматите се нарязват на кръгчета и се подреждат в плато. Посоляват се леко. Смесват се лукът, чесънът, каперсите, магданозът, зехтинът и маслините. Сместа се разпределя върху доматите. Поръсва се с черен пипер. Сервира се с резенчета козе сирене или фокача. сп. Меню
3 бр. средно големи ароматни, твърди круши 60г кафява или пудра захар 50 мл ром или шери 1с.л. лимонов сок 1ч.л. канела 1/2 ч.л. ванилова есенция индийско орехче
за крем "Англез": 500мл пр. мляко 5 жълтъка 150 г крист. захар 1 щ. сол
Крушите се обелват, разрязват се на половини и се почистват от семките. На всяка половина се правят по 7 разреза по дължина, като се започне от 3 см под дръжката до края на крушата. Така приготвените круши се слагат в съд за печене с плоската страна надолу. В малък тиган се смесват захарта, лим сок, аколхолът, ванилията и канелата. Всичко се загрява, след като заври сместа се полива върху крушите и се запичат на 180°С, докато станат крехки. Крем Англез се приготвя, като в съд на водна баня се загрява мякото, жълтъците, захарта и солта. След като леко се сгъсти, отстранява се от огъня, прибавя се ванилия или лъжица ром и се охлажда бързо в съд с ледена вода. За да не се образува коричка, съдът се покрива с фолио. Десертът се сревира, като в чиния се слагат няколко лъжици крем, по средата се слага половин круша и поръсва се с течноста от печенето. По желание, за по-пикантен вкус се настъргва малко индийско орехче. сп. Меню
2с.л. зехтин или олио 1 гл. Лук, нарязана на ситно 800г свинско месо от бута, нарязано на хапки 2 картофа, нарязани на малки кубчета 2 големи моркова, нарязани на малки кубчета ¼ ч.ч. брашно1ч.ч. бяло вино 2 кубчета гъбен бульон2ч.ч. гореща вода 1ч.ч. сметана 2с.л. дом. Пюре
За ароматните павета: 2ч.ч. брашно с набухватели или 2ч.ч. брашно+2к.л. бакпулвер 1ч.л. маги вълшебен вкус Градински подправки, разтворен в 1с.л. гореща вода 2с.л. меко масло 1ч.ч. пр. мляко
В загрятата мазнина се слага да се задуши лукът. Когато поомекне, се прибавя месото. Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавя се виното и готвенето продължава на тих огън, докато месото поомекне и виното се изпари. Прибавят се зеленчуците, разбъркват се 4-5 мин., слага се горещата вода натрошава се бульончето и се залива със сметаната и дом. пюре. Оставя се да поври 7-8 минути. Ястието се прехвърля в пръстено гърне или друг огнеупорен съд. Фурната се загрява на 200С. Омесва се тесто, като брашното се прави на трохи с маслото. Прибавя се по малко млякото, смесено с разтворената Градинска подправка и се замесва тесто. Разточва се на кора с дебелина 2 см и с формичка се изрязват кръгове. Кръгчетата тесто се подреждат върху ястието в гърнето и всичко се запича 20-25 минути, докато „паветата” придобият хубав, розов цвят. сп. Меню
На нас много ни хареса и е лесно, дано ви хареса и на вас ! Обаче аз удвоих количеството на лука, картофите и морковите.... кубчето бульон при мен беше едно и брашното (за което меню са забравили да споменат) добавих след горещата вода и преди сметаната .., размито в малко вода.