Пиле "Цюрих" - пил.месо - 500гр - гъби - 200гр - лук - 1-2 гл. - ориз- - 200гр - течна сметана( нв съм опитвала, но що пък да не става и със заквасена) - бяло вино - около 50мл (на око слагам) - масло - бял/черен пипер
Ориза се сварява. В маслото се запържва месото нарязано на хапки + гъбите + лука почти до готвност. Прибавя се виното и след като се поизпари, добавете сметаната, колкото желаете за по-гъст или по-рядък сос + пипера + сол. Сервира се, като в чинията се прави пръстен с ориза, а в средата е месото .
Да ви е сладко !
« Последна редакция: 28 Март 2006, 17:17:45 от Morena »
Разтопяваме 125гр масло и прибавяме настърганите и поизцедени ябълки + захарта + орехите + галетата и махаме от огъня. Тогава прибавяме ванилията + рома + канелата. С останалото масло( разтопено) слепваме корите по 2 ( една с друга) слагаме от плънката и завиваме. Накрая нарязваме и заливаме със яйцето и пр. мляко. Печем на 180 - 200С. Рецептата си е моя.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 16:54:31 от Morena »
Маслото е рамекнато на стайна температура. Всички продукти се разбъркват, кокоса най-накрая ! Сместта се изсипва в тавичка и се поставя в загрята ф-на да се разстеле. Изважда се, поръсва се с едро нарязаните орехи и се пече на 200С. Рецептата е моя.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 16:55:07 от Morena »
За тестото: - 300мл пр.мляко/вода - 250гр брашно - 4 ч.л. захар - 4 яйца - 100гр масло. - щипка сол - олио за пържене!
За сиропа: - 1 1/2ч.ч. захар - 2ч.ч. вода - 1-2 ванилии
Приготвяне: тесто: Слага се млякото да заври и тогава се изсипват маслото и захарта. Когато отново заври се прибавя брашното при непрекъснато бъркане(най-добре с дървена лъжица), докато стане на гъста смес отлепяща се от стените на съда. Маха се от котлона и след като поизстине се добавят едно по едно яйцата. В дълбок съд се сипва олиото за пържене и след като заври с голям щприц се шприцоват толумбички във врящото олио. Изпържват се до златисто и се потапят в предварително приготвения и изстинал сироп . Другия вариант е да залеете изпържените и изстинали толумби с топъл сироп . сироп: Захарта и водата се варят около 5 минути след което се добавя ванилията. Моя рецепта.
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:00:37 от Morena »
300гр прясно мляко 5 с.л. кисело мляко 4 с.л. олио 1 пакетче мая за хляб колкото кибритена кутия 3 яйца 2 с.л. захар 1 с.л. сол брашно
Подгрява се половината прясно мляко, да бъде приятно топло, в никакъв случай вряло. В него се слага 1 щипка захар и се разтваря цялата мая. Оставяте маята да втасва( започва постепенно да бухва). След като втаса маята, в тава слагате брашно и смесвате всички продукти по- горе. Да не забравите и другата половина от прясното мляко! Слагате вече бухналата мая и месите. Прибавяте брашно, колкото е нужно, за да спре да лепне и до меко тесто и продължавате да мееееесите до припадък. След това го биете 100 пъти. Оставяте го да втаса 15 мин. После пак месите и пак биете и пак втасва. След второто втасване делите тестото на 3 топки. Всяка топка разточвате на кора, малко по-голяма от дъното на тавата, в която ще печете. Мажете всяка от корите с олио и ги налагате една върху друга. Нарязвате като торта, на 16 парчета. Навивате парчетата от дебелата към тънката част(като кифлички) и ги редите в намаслена и набрашнена тава. Наредената пита оставяте да втасва 30мин. След това мажете с жълтък и печете на 200 градуса. източник: бг-мамма
800гр крехко свинско месо 200гр майонеза 3 големи глави лук 1 морков 3 с.л. доматено пюре 1/2 ч.ч. трохи хляб 2 с.л. олио черен пипер сол
Нарежете лука и морковите на колелца и ги разпределете в намазаните с олио гювечета. Нарежете месото на парчета, посолете, поръсете с черен пипер и го разпределете върху лука. Запечете го в предварително загрята фурна. Разбийте доматеното пюре с майонезата и изсипете върху месото. Запечете. Малко преди да е напълно готово, поръсете с хлебни трохи и пак допечете. не зная от къде ми е рецептата
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:03:25 от Morena »
Месото се нарязва на хапки и се запържва в мазнина. Добавя се лука, нарязан на полумесеци, залива се с малко вода и се задушава до омекване на месото. В олиото + маслото се запържва брашното и се добавя разтворения бульон . Накрая се прибавят доматеното пюре + киселото мляко + горчицата. Всичко това се изсипва при месото и лука, които трябва да са останали почти на мазнина и се оставя на слаб огън около 5мин.
Сервира се върху канапе от панирана филийка, а гарнитурата е по желание. източник:
« Последна редакция: 08 Септември 2006, 17:04:18 от Morena »
Чудесни резепти и от теб, Морена! Четох ги (за сега теоретично) и преглъчтах... Нешата обаче ескалираха като стигнах до Сладкиш с тиква- случи ми се историята с душко Добродушков (ами, че то сега има ли тиква по пазара- ще проверя щателно и ако не открия , ще го направя с тиквичка- настъргана и оцедена от водата със щипка сол). Трябва да стане, иначе- ти си виновна
Добре, че не съм бременна... ... то този seit trjabva da go zabranjat za "трудни" жени
Ааа Калина ОК, виновна.... ама и ако стане пак аз (виновна де) нали ?! И непременно да споделиш, че няма да спя сега като не знам за какво съм виновна !
И твойте рецепти са хубави ! Ще се пробват !
За това последното сигурна ли си ?! Ми то с тия щения,.... преглъщания да не се окаже друго .
1 пиле 1 гл. лук 1-2 моркова 1 даф.лист 4бр. карамфил( аз го пропуснах) 1/2 гл. целина 100 гр пресни гъби 100 гр зелени домати ( по желание) 2 бр. зелени пиперки 2с.л. зеленчукова подправка(вегета)
Лука се сцепва на 4 и се набожда с карамфила. Пилето се нарязва на порции, залива се със студена вода, прибавят се лукът, морковът и целината, нарязани на едро и даф. лист. Слагат се на огъня и се варят, докато месото омекне. Зеленчуците се изваждат, нарязват се на ситно и се връщат + чубрица. Врат още 5 минути. Прибавя се зеленчуковата подправка и ври още 10 минути. Сервира се със счукан чесън и лимонов сок/оцет.
Рецептата е изпитана от мен, а тя, както и снимковия материал са взети от сп. Меню. Много е вкусно !
4 яйца 100 мл олио 150 краве сирене (настъргано) 200мл кис. мляко 140 гр брашно 1ч.л. бакпулвер 1ч.ч. спанак( попарен и отцеден ) 1ч.л. копър( ситно нарязан ) 2 пушени кренвирша 1ч.л. ким ( пропуснат от мен ) *100 гр крема сирене за украса по желание
Яйцата се разбиват добре, прибавят се постепенно олиото, киселото мляко и пресятото брашно с бакпулвера. Слагат се сиренето, нарязаният спанак и копърът. Кренвиршите се нарязват на тънки кръгчета и също се добавят. Тестото се изсипва в намазана с масло форма, поръсва се с кима и се пече на180 С . Украсява се с крема сиренето.
Да ви е сладко !
Рецептата е изпитана от мен, а тя, както и снимковия материал са взети от сп. Меню.
mivis_75
Гурман
Публикации: 1891
Любовта минава през стомаха!!!
Morena,привет!
Ще го пробвам този "Зелен кейк със спанак и кремвирши " , предполагам,че ще ми хареса,понеже и аз имам една такава подобна рецепта.Само че моя се казва : "Солен кейк" и е със салам и червена чушка. Някой ден ще ви го напиша.
Кашкавалени кюфтенца: Слага се брашно колкото лентичките кашкавал да не се слепват и се добавят яйцата , за да стане лепкава гъстичка смес. След това се оформят с ръка кюфтенцата, колото хапка и се пържат в с горещено олио до зачервяване .Аз ползвам тефлонов тиган .Добър апетит !
Тези кашкавалени кюфтенца ги гледам отдавна и тия дни ще ги правя. Само не разбрах - да се слепват ли кашкавалените стърготини или не?! Кашкавала не протича ли? Хайде, в четвъртък ще пробвам, до тогава - чакам!
Пепчо, брашното ако го преценяваш на око е толкова, колкото да не лепнат кашкавалените стърготини една с друга . Иначе ако спазваш мерките, които съм дала и като имаш горното изречение предвид , няма начин да не се получи. Трябва да е лепкава сместта... на гъстота като кайма почти и съвсем спокойно се оформят кюфтенца/хапки , сплесквам ги малко и пържа. Нищо не тече ... абе супер фасулски лесна и бърза работа .