Автор Тема: Умните уреди в кухнята  (Прочетена 51675 пъти)

marabu

 • Гост
Умните уреди в кухнята
« -: 23 Януари 2007, 10:47:44 »

Кухненски комбайн (робот)

Блендер

Сокоизстисквачка

Машинка за сладолед

Пароварка

Грил за сандвичи

Машина за хляб

ФРИТЮРНИК

Микровълновна фурна

Кухненски комбайн (робот)

Може всичко : да разбива, да стърже, да смесва, да кълца и да меси тесто.
При покупка най-добре е да се избере уреда с голяма кана, ако разбира се, имате място за него в кухнята.
Той трябва да стои на работния плот, защото, ако го държите вкилера, от него няма да има особена полза.

В миксер с голяма кана кремсупите и тестата се разбиват наведнъж, което спестява много време. В голямата кана могат да се нарежат или смесват и по-малки количества продукти, достатъчно е само да стигнат до ножа.

Този вид уреди вървят обикновено в комплект с мнгожество полезни приставки. Ножът с S-образна формна е един от най-често използваните за рязани и смесване.
Но и рендетата с различни размери също често се използват за приготвянето на салати и ястия от типа на картофените кюфтета - благодарение на тях те стават за броени минути.

Много от миксерите разполагат с приставки за изцеждане на сок от цитрусови плодове, за замесване на тесто и за рязани на зеленчуци.

Кухненският комбайн е удобен за приготвяне на сосове, салатни заливки и майонези. Разбиването на съставките на ръка отнема време и сили, докато в уреда става за секунди - трябва само да наливате растително масло на тънка струйка.


При някои рецепти, например за шоколадово-орехова торта, е полезно да се използва бутонът "ПУЛС".
Всички съвременни комбайни имат такъв бутон за контрол на ножа, така че продуктите да не стават на каша.
С помощта на тази функция супите и сосовете могат да имат по-зърнеста структура, ако не жалаете да прилича на "боза"


източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 16 Ноември 2007, 23:38:54 от marabu »

marabu

 • Гост
Блендер
« Отговор #1 -: 16 Февруари 2007, 00:14:19 »
Блендер

Блендерът обикновено е предназначен за обработка на по-малки количества продукти в сравнение с кухненския комбайн.
Той обаче е незаменим за приготвяне на смесени сокове и коктейли.
С него могат да се правят сорбети и сладоледи, и разбира се, детски пюрета от свежи продукти.
Предимство на блендера е и това, че заема по-малко място.
При да се използва уредът, всички продукти трябва да се нарежат на дребно парченца.
Това може да отнеме малко време, но пък след това парчетата няма да засядат между ножовете и стените на чашата и ще се смелят по-добре.
Впрочем мнго оот супите, сосовете, кремовете и сладоледите, които се приготвят в кухненския комбайн, могат да се приготвят и с помощта на блендер, но в по-малки количества.


източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 16 Февруари 2007, 00:23:49 от marabu »

marabu

 • Гост
Сокоизстисквачка
« Отговор #2 -: 16 Февруари 2007, 00:48:04 »
Сокоизстисквачка


След като се сдобиете със сокоизстисквачка, асортиментът на соковете във вашето меню значително ще се разшири.
Дори и досега да сте пили само дежурния портокалов или ябълков сок, бързо ще свикнете с други, по-екзотично съчетания.
Почти всички плодове и зеленчуци са подходящи за цедене, макар че соковете на някои зеленчуци, например броколи или карфиол, имат доста специфичен вкус, затова е препоръчително да се смесват с по-традиционни и сладки сокове, като морковен или ябълков.
Прясно изцедените сокове са богати на витамини, минерали, захари, ензими и др., тъй като в тях преминават почти всички (95%) полезни вещества, съдържащи се в свежите растения.
И тъй като соковете се консумират сурови, тези вещества не се унищожават от топлинната обработка.
Освен това течностите се усвояват от огранизма значително по-бързо и по-добре от твърдата храна.


Съществуват няколко типа сокоизстисквачки като, разбира се, по-скъпите модели са и по-добри.
В универсалната (центробежната) сокоизстисквачка плодовете и зеленчуците първо се раздробяват, а след това отиват в сепаратора.
С помощта на такъв уред на практика може да се получи сок от всякакви плодове и зеленчуци, но все пак трябва да се вземат под внимание проложените инструкции, тъй като може да има и изключения.
Желателно е сокове да се пият веднага след изцеждането, тъй като бързо губят полезните си качества.

При покупка на сокоизстисквачка е добре да изберете уред, който лесно се разглобява. Това е важно, тъй като сокоизстисквачката трябва да се почиства много грижливо след използване, за да не се задържат бактерии в нея.
С помощта на бял винен оцет, разреден с вода в съотнощение 1:2. лесно се отстраняват петната, оставени от морковите и цвеклото.

marabu

 • Гост
Машинка за сладолед
« Отговор #3 -: 18 Февруари 2007, 22:02:48 »
Машинка за сладолед


Съществуват голямо разнообразия от такива уреди, които значително се различават по цената и качеството си.
Но въпреки това машинките за сладолед обикновено са два типа - ръчни и електрически.
Принципът и при двата типа е един и същ - сместа за сладоледа се разбърква непрекъснато в процеса на замразяване, за да добие гладка, кремообразна консистенция.

Ръчните машинки обикновено се състоят от дървена кофичка, в която е поставен метален контейнер за сладолед. В него има метално ножове или перка, които се привеждат в движение чрез вртене на ръчка отвън. Пространството между металния контейнер и дървената кофичка се запълва с едра сол и лед. Той охлажда сместа, докато тя се замразява. Към края на процеса, когато сладоледът вече се втвърдил, въртенето му става доста трудно. Действително ръчните машинки изискват сила, но в тях се получава отличен сладолед.

Електрически машинки за сладолед работят на същия принцип, но не се налага да бъдат въртени на ръка. По-евтините модели често са снабдени с подвижна част, която трябва да се замрази предварително. Това изисква околко едно денонощие и в контейнера мога да се  приготвят само 1-2 порции сладолед, което пак трябва да се замразява.
В по-скъпите машинки е вграден специален компресор, който позволява да се приготвят неограничен брой порции сладолед наведнъж. Контейнерът им може да се вади, затова и почистването е много по-лесно.

Времето за замразяване е различно при различните уреди, ето защо трябва да се придържате към инструкциите за употреба. Обикновено, когато сладоледът е полузамразен, той трябва да се пръхвъли в пластмасов контейнер или кутия с капак и да се дозамрази в камерата на хладилника или във фризер.

Готовия сладолед се поднася с различни сладки сосове, бисквити, вафли, счукани ядки, настърган шоколад и, разбира се, с пресни плодове.

Домашния сладолед може да се съхранява околко 1 месец. Сорбетите и замразеното кисело мляко е по-добре да се употребяват в рамките на 2 седмици след приготвянето. Сладоледът трябва да се държи в стъклено, пластмасови или метално контейнери (кутии),  покрит плъто с капак ил ифолио, Ако се съхранява открит, може да придобие неприятен вкус и да поеме странични миризми.
marabu

 • Гост
Пароварка
« Отговор #4 -: 20 Февруари 2007, 22:15:26 »
Пароварка

Готвенето на пара е един от най-полезните и лесни начини за приготвяне на пресни продукти. Той се използва особено широко в азиатската кухня. За целта рибата, месото или зеленчуците се слагат в специална кошница или съд с дупки, който от своя страна се поставя над тенджера с кипяща вода или бульон. От тенджерата се вдига гореща вода, благодарение на която продуктите се задушават в собствен сок.

Готвенето на пара не изисква допълнителна мазнина или вода, тъй като вдигащата се влага не позволява на продуктите да залепнат по стените или да се изсушат. Това е един от най-здравословните начини за приготвяне на храна, При него продуктите нямат пряк контакт с течността по време на топлинната обработка, затова запазват по-голямата част от полезните си вещества.

Ако не разполагате с мнго място в кухнята, използвайте вертикален уред на няколко нива. Нивата могат да варират от две до осем, при което се получават множество различни комбинации и аромати.

Пароварката може да има твърде разнообразни приложения : в нея успешно се приготвят както зеленчуци, риба и месо, така и ориз, кускус и десерти.
Рибата и птичето месо стават особено вкусни, тъй като поемат повече аромати от тревите и подправките, с които се готвят.

Ароматния кипящ бульон, използван в пароварката, може да се поднесе вместо заливка или сос, като се смеси със сокове на продуктите, получени при готвенето. Добавяне на вино, сушени подправки ил инастъргана лимонова кора в кипящия бульон придава особен вкус на ястието, което се приготвя над него.

Готовността на продуктите винаги трябва да се проверява, тъй като е трудно да се посочи точното време за приготвянето им и те лесно могат да се преварят.
« Последна редакция: 20 Февруари 2007, 22:18:11 от marabu »

svetly_

 • Чирак
 • *
 • Публикации: 4
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #5 -: 02 Август 2007, 14:36:54 »
Здравейте!
Бих искала да попитам с коя приставка на кухненския робот може да се меси тесто и какво тесто може по- меко или по-твърдо?
Благодяря Ви предварително.  :air_kiss:

marabu

 • Гост
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #6 -: 02 Август 2007, 16:09:54 »
Това е от робота

Бъркалка за хляб - (накрайник за месене за разбъркване на тежки теста, за прибавяне на допълнителни продукти, които не трябва да се надребняват напр.стафиди, шоколадови пръчици)
Бъркалка за кексово тесто
- (накрайник за разбъркване на тесто например тесто за кейк)Бъркалка за белтъци (накрайник за разбиване - за разбиване на белтъци на сняг, за разбиванена сметана и за разбиване на леки теста, напр. бисквитено тесто)« Последна редакция: 02 Август 2007, 16:44:29 от marabu »

marabu

 • Гост
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #7 -: 02 Август 2007, 16:47:31 »
А това е от миксера

Бъркалка за палачинки и белтъци -Накрайник за леко тесто тип бисквит, палачинки, картофено пюре, разбиване на белтъци на сняг, сметана
Бъркалка за хлебно тесто - накрайник за тесто с мая, тесто за паста, кайма и т.н

annny

 • Чирак
 • *
 • Публикации: 47
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #8 -: 03 Август 2007, 21:04:14 »
А това е от миксера
Бъркалка за хлебно тесто - накрайник за тесто с мая, тесто за паста, кайма и т.н
Аз лично до сега с това чудо не съм постигала какъвто и да е успех. Няколко пъти съм го пробвала - тестото се засуква около спиралките и се издига нагоре, започва да излиза и настава един ужас... Всъщност наистина опитите ми са 2-3 най-много, но от тогава си меся тестото само на ръка.


И още ще съм благодарна ако на някой му се занимава да обясни коя приставка на кухненския комбайн за какво се ползва. Все още не съм се решила да купя такова чудо и не мога да преценя дали наистина може да замени останалите уреди в кухнята. Тя ми е съвсем мъничка и много пестеливо подхождам към всяко ново нещо.
Струва ли си например да използвам кухненски комбайн, за да си нарежа лука или е по-добре с чопър, или пък най-добре на ръка? Какви салати мога да правя с комбайна и заслужава ли си да се цапа за едната салата, защото ако миенето му отнема повече време от това да си накълцам салатата на ръка има ли смисъл да го цапам?
И изобщо - добра идея ли е това да се комбинират много уреди в един или не? :prankster:
Подвизавам се още и като Кенга

marabu

 • Гост
Грил (тостер) сандвич мейкър за сандвичи
« Отговор #9 -: 15 Ноември 2007, 21:07:28 »
Грил за сандвичи

Използването на грила за сандвичите е отличен начин да спестите време, тъй като в него за броени минути може да се приготви бърз и оригинален обяд от предястиято до десерта, съдържащ повечето необходими на организма вещества.
Децата също много харесват тези хрупкави, нетрадиционни сандвичи; дори най-злоядите сред тях обикновено с удоволствие ги опитват. Допълнително предимство на този уред е, че почистването му става за секунди - трябва само да се изтрие със салфетка(единственото условие е това да се прави, докато грилът е още загрят, така всички замърсяания се отстраняват лесно).

Грилът за сандвичи прилича на машинката за вафли. Състои се от две вдлъбнати като чинийки плочи с ръб по средата; плочите, снабдени с незагарящо покритие, се съединяват плътно, нагряват се и запичат сандвичите, така че да получат хрупкава коричка.
Преди първото включване плочите трябва да се изтрият с влажна кърпа или гъба и да се намажат съвсем леко със олио или краве масло. При понататъшното използване не е необходимо плочите да се мажат всеки път с мазнина.

За да се направи сандвич, на долната плоча се слагат две филийки хляб, леко намазани с масло (с намазаната страна надолу, към плочата), отгоре се разпределя плънката по избор и се покрива с още две филийки хляб (пак с маслото към плочата, т.е нагоре).
Грилът се затваря и след две-три минути сандвичите са готови.
Въпреки  че може да се използва всякакъв тип хляб според вкуса, съществуват ограничение по отношение на формата му : за такиви сандвичи най-подходящ е специалният квадратен хляб, нарязан на тънки филийки.
Ако се използват хлебни филийки с друга форма, те просто няма да се слепят и плънката ще изтече.
Освен сандвичите в грила могат да бъдат приготвени омлети и палачинки, тънки питки, както и "банички", като се използват няколко пласта кори за баница вместо хлебни филийки.
Не забравяйте да намажете външните страни на хляба с масло - така сандвичът няма да прегори, а ще се запече и ще получи вкусна коричка.
В зависимост от пълнежа можете да използвате и различно масло : направиме, ако сандвичът е с месо, зеленчуците и кашкавал, намажете филийките отвън с чесново масло, а сладките сандвичи или "банички" могат да се намажат с масло, ароматизирано с канела.
При разпределянето на плънката не бива да се прекалява с количеството й, в противен случай хлябът може да не се слепи и пълнежът да изтече. обикновено 1-2 с л са достатъчни.
За пължне на сандвичите може да се използва всичко, коеот имате под ръка : останало варено или печено месо и риба, поърженои гъби, конфитюр, рибни консерви, всякакви варени или пържени зеленчуци с капка майонеза ии доматен сос, така че плънката да остане по-сочна.

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА ЗА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ГРИЛА :

. Преди да поставите филийките в грила, уверете се, че той е добре загртят, а всички продукти за плънката са подготвени и смесени.
. Намажете леко външата страна на филийките с масло, ако искате сандвичите да бъдат хрупкави. Маслото може да се ароматизира със стрити сушени подправки, чесън, щипка канела или настъргана лимонова кора и др.
. Ограничете кол-вото на твърде сочните продукти, например гъби или домати. В масли количества те са отлично допълнение,  но ако са прекалено мнгоо, сандвичите се разкисват.
. Използвайте само готово месо- варено, печено или колбас, тъй като грилът само загрява пълнежа, но не може да го сготви както трябва.
. Почиствайте грила със салфетка, докато е горещ.
. Ако сладката плънка започне да изтича от сандвичите, значи сте прекалили с количеството; в такъв случай за препочитане е грилът веднага да се изключи, иначе ще се наложи дълго да миете спечения или проникнал под плочите конфитюр.


източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 15 Ноември 2007, 23:11:26 от marabu »

marabu

 • Гост
Машина за хляб
« Отговор #10 -: 16 Ноември 2007, 12:18:13 »
Полезни теми :

Как да ползваме машината за хляб

Изпробване на мая и омесване на тесто с мая...


МАШИНА ЗА ХЛЯБ


Първите автоматични машини за хляб се появяват през 1980 г. и оттогава постепенно увеличават популярността си. Машина за хляб е един от най-сполучливите и полезни кухненски уреди. Благодарение на нея можем да забравим тичането до магазина и да се наслаждаваме на пресен и вкусен хляб по всяко време, дори рано сутрин, тъй като повечето такиви машини имат таймер, който позволява хлябът да се изпече в предварително зададен момент.

Технологията при всички машини за хляб е една и съща. Във всяка от тях има форма с незагарящо покритие и тънка дръжка. На дъното на формата е вградена перка за разбъркване на тестото. Съставките се насипват във формата и тя се поставя в машината. След това капакът се затваря, уредът се настройва на необходимият режим (за бял хляб, зърнен ляб и други или за тесто), избира се степента на изпичане (слабо, средно или силно) и се включва. Машината ще свърши вместо вас всички трудоемки процедури - от замесването на тестото до изпиването на готовото изделие, така че след около 3 часа и половина  ще разполагате с пресен дъхав самун.

След като усвоите приготвянето на основния вид хляб, в който влизат само брашно, вода, захар, сол, мая и сухо мляко, можете да си измислите свои рецепти с различни видове брашно и всевъзможни течни съставки (избирайте от мляко, плодови сокове, бира, ликьори и др.), хляб със зърнени добавки, подправки, ядки и семена, пресни или сушени зеленчуци. За машината не е проблем да изпече хляб с пържен лук, сушени гъби или домати, печени пиперки, хрупкави кубчета бекон, пушен колбас или настърган кашкава и зелени подправки. Може дори и да приготвяте шоколадови и плодови сладкиши. Само си представете аромата от ягодовия и портокаловия хляб!

За да постигнете сигурни резултати, използвайте мая с бързо действие ( за България и обикновени маи (DR.Otker, Ruf, Saf-instant, Yuva вършат работа - личен опит) и не забравяйте, че отворена опаковка мая не може да се съхранява дълго.

Разбира се, главната причина да си купите такава машина е прекрасният вкус на домашния хляб, но не по-малко важно е и обстоятелството, че така ще знаете със сигурнст какво влиза в състава на вашата филия.  Днес много често във фабрично приготвения хляб се добавят всякакви консерванти, подобрители, оцветители, пълнители и други неприемливи от гледна точка на здравословното хранене компоненти.

Понеже домашният хляб не съдържа изкуствени консерванти, срокът на съхранението му е по-кратък - около 2-3 дни. Затова е по-уместно да се пекат малки количества според нуждите - за целта са необходими около 3 ч 30 мин. Така винаги ще ядете пресен хляб, който освен това е и по-засищащ.

Преди да нарежете току-що опечения хляб, трябва да го оставите да престои върху решетка поне 30 мин. Съхранявайте го в голям, добре затворен хартиен плик при стайна температура (в хладилника домашният хляб моментално изсъхва и се втвърдява).

Преди да си купите машина за хляб

• Помислете колко голям урeд ви е необходим. В зависимост от размера машините пекат хлябове от 500г до 1,5 кг. Разумно е да изберете по-голям уред, ако семейството в консумира много хляб. Освен това в големите машини обикновено могат да се пекат и по-малки самуни.
• Машината за хляб заема доста място, затова трябва да решите къде ще я държите и да купите такава, която се побира на отреденото й място.
• Проверете дали към избрания уред са приложени подробна инструкция за работа на български език и книжка с основни рецепти. Така, след като ги усвоите, ще ви бъде по-лесно да експериментирате с нови комбинации.
• Помислете често ли бихте желали да прибавяте допълнителни съставки към тестото. Ако е така, ще ви трябва опция "За добавки" (при нея след първоначалното замесване на тестото машината издава звуков сигнали спира работа, за да можете да сложите добавките).
• Според повечето домакини една от най-важните функции на машината е приготвянето на тесто. Ако досега сте срещали затруднения при замесването на тесто с мая, благодарение на машината никога няма повече няма да имате такъв проблем - просто сипвате продуктите във формата и след 1 ч 30 мин ще разполагате с добре омесено и втасало тесто за пици, кифлички, хлебчета, пирожки и др.


Плюсове :

. По всяко време на деня и нощта разполагаш с пресен и вкусен хляб.
. Ядеш натурален хляб без добавки изкуствени.
. Винаги имаш хляб който ти харесва, а не който си заварила в магазина.
. Облекчава процеса при месенето на тесто с мая, втасването.
. Не се налага да миеш купища съдове след приготвянето, а само една форма за хляб (мие се лесно, моята е тефлонова)

Минуси:


. Доста обемиста и трябва да намериш удобно място (много удобно на плота, на който готвиш)
. При всички модели има перка, която си остава в изпечения хляб.(дори да я  махнеш при печенето пак ще имаш дупка).
. Домашния хляб нерядко излиза по скъп от магазиния.
. Има риск ти и твоето семейство да напълнее с няколко кила поради изкушението на топъл и вкусен хляб.източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 27 Февруари 2010, 23:37:33 от marabu »

marabu

 • Гост
Фритюрник
« Отговор #11 -: 16 Ноември 2007, 13:02:38 »
ФРИТЮРНИК


"Friture" е френска дума и означава дълбок слок растителна или животинска мазнина, в която се пържат различни кулинарни изделия, или т.нар. маслена баня. Ястията, пържени в маслена баня, отдавна са станали популярни във всички кухни. Ако и вие сте почитатели на пържените картофки или на други апетитни блюда, определено има смисъл да се снабдите с електрически фритюрник.

Съвременните фритюрници заемат съвсем малко място и са далеч по-безопасни за използване, отколко тиганите. Те са снабдени със специалне механизъм за отчитане на температурата на мазнината, което позволява ястията да се приготвят по-прицизно. В книжка с упътвания, приложена към уреда, обикновено е посочено при каква температура трябва да се пържи съответният продукт.

При повечето модели контейнерът с мазнината има незагарящо покритие, което улеснява почистването на фритюрника. Постоянният филтър предпазва въздуха в помещението от миризми. Може да има и също микрофилтър за очистване на мазнината след всяко пържене. Благодарение на това една и съща порция мазнина може да се използва няколко пъти (тъй като във фритюрниците с термостат маслото не се загрява до кипене и в него не се образуват канцерогенни вещества, повторното му изполване не е вредно).

Фритюрниците имат пластмасов корпус и сигурна термоизолация. Дори когато вътре маслото е загято до 180 С, уредът може да се хваща с ръце без риск от изгаряне.
Едно от най-важните изисквания за здравословен начин на живот е балансираното хранене. Ето защо не би било разумно да приготвате всеки ден храна във фритюрника. Но веднъж или два пъти в седмицата такиви ястия по никакъв начин няма да навредят на здравето, особено ако готивте прясна риба, зеленчуци и плодове. Главното е да не наблягате мнгоо на бухтите и пържените картофи.

Преди да започнете да пържите, важно да се уверите, че мазнината е достатъчно загрята, в противен случай продуктите ще поемат много масло, преди да се изпържат, и ще станат мазни, неприятни и твърде калорични.

Малките късчета имат по-голям повърхност, пкоято влиза в контакт с мазнината, затова е препоръчително картофите и другите продукти да се нарязват на по-едри парчета. Преди да се поднесат, пържените продукти трябва да се оставт за малко върху домакинска хартия или книжни салфетки, за да се отцедят от излишната мазнина.

Не забравяйте само, че на всеки 6-7 пъти мазнината във фритюрника трябва да се сменя (следвайте инструкциите, приложени към уреда). Избирайте масло, на чийто етикет е посочено, че е подходящо за фритюрник - слънчогледово, царевично, соево, рапициво и др. Зехтинът не е подходящ за целта.
Не изливайте гореща мазнина в мивката, почакайте да изстине, пресипете я внимателно в бутилка и я изхвърлете в кофата за боклук.

НЯКОЛКО ПОЛЕЗНИ СЪВЕТА :

. Преди да използване на фритюрника прочете внимателно инструкцията и я дръжте наблизо, докато готвите, за да можете да направите справка, ако е необходимо.
. Намерете място за фритюрника върху плота, на койото готвите, по възможност близо до аспиратора.
. Не пържете прекалено много продукти едновременно, защото температурата на маслото се понижава и продуктите попиват мазнина.
. Бъдете внимателни при пържене на замразени продукти - подари бързото изпаряване на водата маслото може внезапно да започне да пръска. Затова пържете такиви продукти на малки порции. Количестово им не бива да надхвърля 3/4 от обема на кошницата.
. Никога не смесвайте различни видове масло!
. Не добавяйте нова мазнина към вече използваната, подменяйте изцяло съдържанието на контейнера.
. Ако в конструкцията на фритюрника не е предвиден маслен микрофилтър, не е трудно да очистите използваното масло на "ръка". За целта то се прелива в някакъв съд, на дъното на кошницата се поставя филтърна хартия или двойно сгъната марля и през този импровизиран филтър мазнината отново се налива във фритюрника.
. За пържене са по-подходящи старите картофи, коиот съдържат повече нишесте, докато в пресните картофи има твърде много влага. При нарязването се стремете парченцата да са с еднаква дебелина.
. При пържене на панирани продукти мазнината може да се запачи чиста, ако на дъното на кошницата се сложи хартиен филтър преди началото на готвенето.


източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 16 Ноември 2007, 23:07:24 от marabu »

marabu

 • Гост
Микровълновна фурна
« Отговор #12 -: 16 Ноември 2007, 13:02:55 »
ПОЛЕЗНИ ТЕМИ :

Готвене в микровълнова фурна

Микровълновна фурна

Микровълновата фурната (МВ) най-често се използва за бързо притопляне на храна. Но това далеч не изчерпва функциите й. Дори и в най-простите модели могат да се приготвят множество вкусни, интересни и спестяващи време ястия.

Освен това МВ е идеална за приготвяне на диетина и здравословна храна. В рецептите с пиле и месо често не е необходимо да се слага допълнителна мазнина, а зеленчуците могат да се приготвят със съвсем малко количество вода, при което се запазват почти всички витамини.

Времето за приготване на ястията зависи от конкретния модел МВ и може да е различно от посоченото в рецептите, така че преди употреба непременно се уверете, че ястието действително е готово.

Съдовете, използвани за приготване на храна в МВ, трябва да бъдат термоустойчиви. Идеални за целта са прозрачните съдове, които осигуряват достъп до микровълните. Порцеланът и керамиката са материали, годни за използване в МВ, ако по тях няма златни или сребърни орнаменти и ако нямат пукнатини и дефекти.

Пластамасови съдове идеално подхождат за случая, защото пропускат енергията. Съдовете от хартия, картон и дърво се изповла по изключение, и то само за много бързо подгряване. Пергаментова хартия може да се използваа за приготвяне на пиле.

Метални съдове не са подходящи за приготване на храна в МВ, тъй като металът отразява микровълните.
Алуминиевото фолио не бива да се използва за готвене в МВ по същите причини.

За да проверите дали даден съд е подходящ за използване в МВ, загрейте го (празен)за около 30 сек при 100 % мощност. Ако съдът остане студен или се затоли съвсем слабо, значи може да се използва.


източник : Умните уреди - помощници в кухнята
« Последна редакция: 16 Ноември 2007, 23:36:03 от marabu »

verabel

 • Гурман
 • *****
 • Публикации: 2131
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #13 -: 18 Август 2009, 16:25:21 »

Спряла съм се на това http://www.technomarket.bg/product_detail.php?product_id=09050498
Имате ли представа сокоизтисквачката му дали отделя "твърдите части" на пасираните продукти или става пюре.
Какво означава "пулс бутон"; дали, ако няма нож за картофи бих могла да ги режа с друг нож и става ли за меляне на месо, опитвала съм с блендер, но му е трудно?
Предварително ви благодаря.

vikingt

 • Чирак
 • *
 • Публикации: 3
Re: Умните уреди в кухнята
« Отговор #14 -: 13 Октомври 2009, 10:57:13 »
А с кой уред може да се реже зале за салата?
Има ли го отделно, не като част от кухненски робот?

 


* Търсене* Говорилня

Refresh History
 • pavlety: Париж
  11 Февруари 2018, 12:16:00
 • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
  18 Ноември 2017, 16:32:42
 • vladofidera: Здравейте
  18 Ноември 2017, 16:31:10
 • MilkaA40: MilkaA40
  06 Август 2017, 01:51:27
 • pavlova321: люти чушки
  01 Август 2017, 18:42:54
 • valet: Пилаф ориз с фиде
  06 Юли 2017, 15:19:48
 • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
  03 Юни 2017, 19:05:27
 • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
  26 Ноември 2016, 16:40:11
 • fanita: пост
  14 Ноември 2016, 18:55:13
 • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
  28 Октомври 2016, 13:24:08
 • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
  26 Октомври 2016, 17:54:17
 • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
  26 Октомври 2016, 10:24:12
 • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
  26 Октомври 2016, 10:21:28
 • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
  24 Октомври 2016, 11:49:51
 • val_di16: джолан
  21 Октомври 2016, 15:58:22
 • galka56: тиквеник
  13 Октомври 2016, 18:26:18
 • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
  07 Март 2016, 12:58:38
 • boriana _grigorova: Здравейте
  07 Март 2016, 12:56:47
 • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
  07 Март 2016, 06:16:00
 • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
  20 Февруари 2016, 21:21:47
 • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
  01 Януари 2016, 12:26:48
 • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
  30 Декември 2015, 18:14:59
 • stplam: Хляб
  26 Декември 2015, 15:52:26
 • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
  13 Декември 2015, 11:48:46
 • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
  11 Декември 2015, 12:39:22
 • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
  07 Декември 2015, 19:23:47
 • Valentina Petrova: май сайта умря
  05 Декември 2015, 00:01:32
 • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
  30 Ноември 2015, 10:55:12
 • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
  30 Ноември 2015, 09:47:43
 • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
  28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Видеонаблюдение от cvetozara123
[08 Август 2018, 16:08:53 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[07 Август 2018, 16:18:31 ]


Re: Ъглов диван? от mariqna44
[15 Юли 2018, 16:24:41 ]


Ъглов диван? от beauty
[14 Юли 2018, 15:21:01 ]


Re: Как прогонвате комарите? от beauty
[21 Юни 2018, 11:29:40 ]


Как прогонвате комарите? от jeneta
[20 Юни 2018, 13:46:16 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:41:02 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:40:02 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от georgieva88
[15 Юни 2018, 10:36:44 ]


Как се справяте с мухъла? от radkaa
[01 Май 2018, 20:32:34 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от radkaa
[01 Май 2018, 20:30:03 ]


Машина за фреш? от radkaa
[01 Май 2018, 20:25:26 ]


Re: Пари за нов фризер от mariqna44
[29 Април 2018, 17:21:14 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от jeneta
[29 Април 2018, 16:13:38 ]


Re: Шевна машина? от jeneta
[29 Април 2018, 14:51:23 ]


Re: Идеи за пролетни обувки от cvetozara123
[29 Април 2018, 14:45:09 ]


Re: Стая за момче? от mariqna44
[29 Април 2018, 12:02:04 ]


Re: Рецепти за риба от jeneta
[29 Април 2018, 11:54:24 ]


Re: Флашки на герои от SW? от mariqna44
[29 Април 2018, 11:15:04 ]


Re: Поръчка на дамски чанти от jeneta
[29 Април 2018, 10:56:05 ]