Автор Тема: Готвене на сач?  (Прочетена 77192 пъти)

da4i_z

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 114
Re: Готвене на сач?
« Отговор #15 -: 24 Януари 2007, 20:43:28 »
Не,оставаш си пирамидката така подредена докато стане ястието.Върху лука можеш да сложиш и нарязани резени от домати,аз лично не ги харесвам и не слагам понякога,може и малко водичка да сложиш и дори докато се пече и видиш,че е останало само на мазнина ,а месото не е готово можеш внимателно да долееш малко вода.Отгоре за да стане по-вкусно бекончето го обръщам , но останалите меса не ги пипам.
Като за първи път можеш да сложиш лук, домати и отгоре например пилешко филе.Аз такова консумирах отначало в заведението и после си подобрих рецептата по мой вкус.
Дано да съм ти обяснила достатъчно ясно,защото за първи път  пиша рецепти,досега само ги четях и опитвах.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Готвене на сач?
« Отговор #16 -: 24 Януари 2007, 20:56:17 »
А лука не изгаря ли докато се опече месото отгоре? :)
Извинете ме за невежеството ,но може ли някой да пусне снимка на този сач.Преди много години баба ми правеше катми на сач.За същите сачове ли става въпрос?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Готвене на сач?
« Отговор #17 -: 24 Януари 2007, 21:27:16 »
Голяма глинена чиния  :)

da4i_z

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 114
Re: Готвене на сач?
« Отговор #18 -: 24 Януари 2007, 21:50:43 »
Лукът става като препечен,вкусен е

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Готвене на сач?
« Отговор #19 -: 24 Януари 2007, 22:15:39 »
Petia   заповдай снимка на сач - http://www.bulphoto.com/mimage.php?i=42605
....голям зор ,докато я открия   ;)
« Последна редакция: 24 Януари 2007, 22:28:51 от morska fauna »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Готвене на сач?
« Отговор #20 -: 24 Януари 2007, 22:22:21 »
Petia   заповдай снимка на сач  - http://www.bulphoto.com/mimage.php?i=42605
....голям зор ,докато я открия   ;)

Благодаря за снимката. :flower:
Същото е на което баба ни правеше катми,но не съм знаела че може и други неща да се готвят. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Готвене на сач?
« Отговор #21 -: 30 Август 2009, 08:19:05 »
И аз съм горд собственик на два сача!  ::)

Преди известно време вкусих в бургаската "Златна котва" този вид ястие и така ми хареса, че на другият ден веднага си купих два съда.

Опитах един път по фантазия да сготвя с тях нещо и за голямо мое удивление се получи не само вкусно, но и очудващо лесно и бързо.

Загрях го на котлона и нахвърлих отгоре почти каквото имах:

Първо мръвките да се позачервят от всякъде, а после и по няколко парченца чушка, тиквичка, целина, моркови, малко лук, праз, няколко гъбки и 5-6 малки парти- домата.

След около 15 минутки малко сол, пипер и магданозче отгоре- готово! Как да не ми е сладко?!  ;D




Въпросът обаче остава:

Има ли изобщо рецепти за сач, или трябва винаги да се импровизира?


pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Готвене на сач?
« Отговор #22 -: 30 Август 2009, 10:02:34 »
Най- вкусните сачове, според мен правят в Банско, по механите. И ги правят точно по начина на Драго / то май няма друг../- месцето обаче е различно- пържолки от свинско вратле, котлетче, пилешки пържолки, суджук, и задължителното и най- вкусничко беконче......Накрая  зеленчуците се слагат, за да останат по-хрупкави. Наливаш си кана вино и ...хей жЮвот здравей, здравей!
Друг е моят проблем- наистина става много бързо и лесно , и вкусно...Но аз взех, че след всяко ползване старателно измивах сачовете с гъбка и препарат, изглежда съм нарушила някакво покритие и вече не ги ползвам, леко докарва на глина храната...Питах в Банско- те ми казват, че не ги миели,само поизплаквали малко, ама при тях са в непрекъснат целогодишен оборот. Аз така бастисах с миене и една чугунена плоча на барбекюто и сега я ползвам само за печене на чушки. А в много софийски ресторанти изпичат всичко на грил- тиган и само сервират в сача- личи си по абсолятно чистия сач, а и по вкуса.
Та, как процедирате с вашите сачове след употреба ?

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Готвене на сач?
« Отговор #23 -: 30 Август 2009, 10:26:24 »
 :smile1:

И правилно са ти казали хората pepelia6ka! Понякога малко е наистина повече!  Особено пък в този случай. ;D

Като правило глинени съдове без глазура не се почистват с препарати, а само с чиста вода и една по-твърда четка за миене.

Най-много да ги накиснеш преди това за по-лесно, но повече не е позволено.

Аз за това и използвам български гювеч и гювечета защото те не са толкова глезени.

Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Готвене на сач?
« Отговор #24 -: 30 Август 2009, 16:08:32 »
Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Извинявам се за въпроса,но ми стана интересно-и сача ли миете в съдомиялната?

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Готвене на сач?
« Отговор #25 -: 30 Август 2009, 16:25:35 »
Готвене, ядене и хвърляне в миячната машина, а после излизат като нови!  :thumbup:


Извинявам се за въпроса,но ми стана интересно-и сача ли миете в съдомиялната?


Не Ванчето , говоря за гювечетата.  Сачовете не са глазирани или "глиджосани" както още се казва и поемат веднага миризмата, и вкуса на това с което влязат във допир.

За това само чиста водичка и без препати. Точно така, както е написано в дебелите книги.  ;D

vanushia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 32
Re: Готвене на сач?
« Отговор #26 -: 30 Август 2009, 17:28:05 »
Здравейте и аз да дам мнение рецепти май няма винаги е импровизация. Да споделя какво ми казаха за сача когато си го купувах аз.Първия път преди да го ползвам  да го натъркам добре с лук (кромид) и после естествено като говя да го мажа с мазнина като след първите пет шест ползвания не се мие. Казаха ми, че може да се ползва на огън, на газов кутлон, във фурна само на керамичен кутлон не защото бил силен.

Ванчето

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1220
Re: Готвене на сач?
« Отговор #27 -: 30 Август 2009, 22:14:27 »
Благодаря за отговора, Drago.Останала съм с грешно впечатление ,че имаш предвид миенето на сача в съдомиялна. :smile1:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Готвене на сач?
« Отговор #28 -: 31 Август 2009, 08:38:59 »
Null Problemo Ванчето, винаги с каквото мога!  :smile1:

Здравейте и аз да дам мнение рецепти май няма винаги е импровизация. Да споделя какво ми казаха за сача когато си го купувах аз.Първия път преди да го ползвам  да го натъркам добре с лук (кромид) и после естествено като говя да го мажа с мазнина като след първите пет шест ползвания не се мие. Казаха ми, че може да се ползва на огън, на газов кутлон, във фурна само на керамичен кутлон не защото бил силен.

Благодаря vanushia! Наистина много полезна информация! Това за мазнината не го знаех. Мажех ги с олио само преди фотосеанса, за да не изглеждат толкова сухи.

Миналата седмица обаче бях забравил след миене един на доло захлупен и на другият ден като го обърнах, беше пълен с един сантиметър дебел много фин бял плесен! Не знам дали мазнината би го предотвратила, но от сега на татък за по-сигурно ще бъдат намазвани всички съвсем старателно.  :smile1:

Само това с керамичните котлони не го вярвам много защото първо, до колкото знам и те имат отпред едно копченце с което температурата може да се намаля и второ, вече опитах няколко пъти и всичко си мина нормално.

Не знам, може би не трябват само да се загряват внезапно.

vanushia

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 32
Re: Готвене на сач?
« Отговор #29 -: 31 Август 2009, 08:56:06 »
И аз не го вярвам за керамичните кутлони. Мисля че ако е на по слаба температура няма дя има проблем и да се прасне сача.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]