Автор Тема: На маса с Tandoori  (Прочетена 131435 пъти)

marabu

  • Гост
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #30 -: 27 Януари 2007, 01:34:34 »
Tandoori като потребител имаш място в галерията до 20 МВ  :) може  да ги качиш и там

Страхотна тема радвам се, че си тук   :)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Бисквитена торта "Св. Валентин"
« Отговор #31 -: 29 Януари 2007, 04:18:33 »
2 пакета нишесте( българско, аз поръчвам от нета)обикновено два контрастни цвята
1 буркан компот от белени праскови( има готови)
1 кутия череши за пай ( не-подсладени)
бадеми
стафиди

Аз правя или във формата за торта или в йенската правоъгълна тавичка, която имам. Ползвам българските нишестета, защото тукашните пудинги не стягат така. Като я направя във формата за торта и после я отворя си седи във формата както е, все едно е с желатин.
Нареждам бисквитите сухи( овлажняват достатъчно от горещото нишесте и компота), ако ги нареждам във формата за торта нареждам и отстрани изправени в кръг, ако не, просто плоски на дъното. Над тях слагам отцедените праскови от компота и стафидите( или черешите, тук може модификации), заливам с първото нишесте. После нареждам отгоре следващите бисквити ( обикновено на 2 реда, за да може да стои на парче като се отреже), заливам с второто нишесте, поръсвам с бадеми отгоре или с какао във формичка( тук има такива, стои като на дантела).
Оставям я поне 1 час да изстине, после поне 1 в хладилника.Ако я правя в тортена форма дори повече, за да стегне добре.




« Последна редакция: 29 Януари 2007, 09:39:21 от Tandoori »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #32 -: 29 Януари 2007, 12:07:07 »
А това червено сърце отгоре кога и как го правиш, че аз нещо не можах да схвана :cranky:

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #33 -: 29 Януари 2007, 12:42:37 »
Привет и от мен!   :welcome:

Много хубави рецепти, даже си записах няколко.  :flirt:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #34 -: 29 Януари 2007, 23:40:52 »
А това червено сърце отгоре кога и как го правиш, че аз нещо не можах да схвана :cranky:

Аз много бързах като я писах тази рецепта вчера може и да не съм обяснила като хората :-) Значи украсата е по желание. В този случай отвътре са стафидите и прасковите, отгоре наредих черешите( от рецептата). Може да се направи и както обясних горе, с поръсено какао през сито или през някаква форма, която се отпечата през някаква хартиена форма.
Иначе черешите се слагат като поизстине малко нишестето, избираш си форма в която да ги сложиш( аз направих контур от шоколадов сироп и стафиди) и украсяваш. Понеже тази беше за Св. Валентин, затова е във формата на сърце. Като я правих бях бременна в началото на 3-ти месец в малкото, а баткото ми висеше на главата и искаше торта, та понеже не можех да стоя дълго в кухнята понеже ми беше лошо, та измислих да направя бисквитена торта, вместо обикновена с блатове :-) И наистина се получи много вкусна :-)
« Последна редакция: 29 Януари 2007, 23:48:57 от Tandoori »

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #35 -: 30 Януари 2007, 10:50:17 »
Ясно. Благодаря ти за отговора  :4u: Нали наближава празника, та събирам идеи за кулинарстване. :)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #36 -: 30 Януари 2007, 19:46:28 »
Ясно. Благодаря ти за отговора  :4u: Нали наближава празника, та събирам идеи за кулинарстване. :)

За мен е удоволствие! :flower:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Солен кекс ( мой вариант)
« Отговор #37 -: 08 Февруари 2007, 21:16:36 »
Продукти:
4 яйца
150мл. олио
200 гр сирене Чедар ( или кашкавал) настъргано
300 гр кисело мляко
2 ч.ч пресято брашно
1 бакпулвер
магданоз
чубрица

За плънката:
250 гр сирене
2 кренвирша ( ситно нарязани)
150 гр нарязана шунка
1 червена пиперка( печена е по-добре, но ако нямате не еп роблем)
2 стръка праз( и с лук става, но с праз е по-добре)
2 кисели краставички

Приготовление:
Плънката се запържва в следния ред- праз, колбаси, пипер ( ако е суров се слага след праза), кисели краставички и най-накрая се добавя сиренето. Сиренето ще пусне вода, за това аз оставям плънката да къкри на котлона, докато сиренето не се стопи и не остане друго освен мазнина, за да не се разводнява след това кекса.  СЛед като се запържи достатъчно, дръпвам настрана да изстине и тогава започвам да разбивам самия кекс.  Загрявам фурната предварително на 350 F/180 C.
Яйцата с киселото мляко, бакпулвера, олиото и след това брашното. Когато плънката изстине( може да е леко топла, но не трябва да е направо от котлона в сместа за кекса!) смесвам с кексовото тесто. Добавям настъргания чедар ( или кашкавал), чубрицата и магданоза. Изсипвам в предварително намазнената форма и слагам в затоплената фурна. По моя опит, на 180-190 С се пече достатъчно добре, иначе може да остане леко стиклаво в средата. Пече се около 50 мин.
След това се изважда и се оставя да изстине ВЪВ ФОРМАТА . Някъде към половин час му е достатъчно да изстине. Обръщате , поръсвате с кашкавал ( може и с бяла заливка от майонеза, мляко и топено сирене или с червена заливка от доматен сос или кетчуп, може да поръсите с нещо зелено, въобще по ваше усмотрение) и сервирате. Хубав е както студен, така и топъл.
* ако извадите кекса още докато е горещ има риск да ви се отлепи горната кора, защото трябва време на кашкавала да стегне.



Извинявам се, че снимката на разреза е толкова лоша, изтървах си фотоапарата преди да снимам....ииии май се повреди нещо.  :bruise: :( ???

Да ви е сладко!
« Последна редакция: 09 Февруари 2007, 00:15:37 от pep-4o »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Пилаф
« Отговор #38 -: 13 Февруари 2007, 02:21:29 »
Понеже много обичам пилаф, но никога не бях правила, реших вчера да опитам. "Подобрих" рецептата според нашия вкус, надявам се да ви хареса. Съжалявам, че няма снимка, но се изяде преди да успея да го снимам :-)

Продукти:
2ч.ч. ориз
1 ч.ч.фиде
3 2/3 ч.ч вода
сол
черен пипер
сурови гъби
стафиди
карамелизиран лук
филирани бадеми
100 гр масло

Приготовление:
Запържете фидето до зачервяване.Измийте ориза с вряла вода и го накиснете после в такава за 15 мин. Прибавете ориза и запържете в маслото докато добие "стъклен" вид. Прибавете се суровите гъби и карамелизирания лук. Гъбите ще пуснат вода, за това не е необходимо на този етап да добавяте от основното количество вода. Бъркайте интензивно. Добавете стафидите и филираните бадеми. Прибавете подправките и продължете да бъркате,като добавяте постепенно водата. След като изсипете цялото количество вода захлюпете с капак ( на силен огън) и оставете 7 мин да поеме малко вода. След това намалете на най-слабото и оставете с капака докато ориза поеме всичката вода. Ако случайно ви се струва недоварен ориза, може да добавите още вода.

Да ви е сладко! :flower:

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Агнешко с бренди "Слънчоглед"
« Отговор #39 -: 28 Февруари 2007, 21:40:56 »
Продукти за 4 порции:
500-700 гр агнешко месо ( бут)
1 зелена пиперка
50 гр бели чушки (banana peppers)
50 гр бренди
суров джоджен ( или мента)
100 гр домати от консерва
75 гр моркови
зелен лук ( в моя случай имах само бял, така че и с бял става), колкото повече, толкова повече както казва Мечо Пух :-)
брашно
червен пипер
сол
олио
картофено пюре

Приготовление:
Месото се нарязва на големи порции , овалва се в брашно и червен пипер и се нарежда в тава. Отгоре се слагат зеленчуците- лук, пипер, чушки, моркови, домати, в сурово състояние. Поръсва се със сол, добавя се суровия джоджен, полива се малко олио ( зависи колко ви е мазно месото, аз слагам обикновено съвсем малко за да не е мазен соса). Полива се брендито +50 мл вода, завива се с алуминиево фолио ( може да се направи и в гювеч) и се пече на 180 градуса до готовност.
Месото става супер крехко, когато се пече бавно.
Сваряват се картофите и се приготвя картофено пюре. В чиния се нарежда картофено канапе, което се разделя като листа на слънчоглед. Поставяте парче месо и сос ( месото и зеленчуците пускат доста) в средата, като соса трябва да протече през " лъчите" на слънчогледа.
Поръсвате с настърган на едро пармезан.
Да ви е сладко!

Снимки: в сурово състояние и сервирано



« Последна редакция: 02 Март 2007, 00:47:00 от pep-4o »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
« Отговор #40 -: 28 Февруари 2007, 22:13:34 »

50 гр бели чушки (banana peppers)
 



Тандури колко чушлета са 50гр. и не става ли люто от тях.
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Re: Агнешко с бренди "Слънчоглед"
« Отговор #41 -: 13 Март 2007, 06:17:02 »

50 гр бели чушки (banana peppers)
 
Тандури колко чушлета са 50гр. и не става ли люто от тях.

Извинявай, чак сега виждам този въпрос! Чушките, които ползвам аз не са лютиви, казват се точно банана пепърс, бели са на цвят, мариновани в буркан. 50 гр са около половин кафяна чашка.  :)

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Кренвиршки
« Отговор #42 -: 15 Март 2007, 23:24:18 »
Продукти:

700 гр брашно
1 и 1/3 ч.ч вода
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л.олио
1 с.л оцет
1яйце
1 ( жълтък за намазване)
1 с.л суха мая ( половин кубче прясна)

кренвирши
червен пипер
чубрица
царевично брашно( ситно)

Приготовление:
Замесва се тестото ( трябва да стане по-еластично, да не е съвсем меко като за пита) и се оставя да втаса веднъж. След като е втасало тестото се разточва с брашно( забележете, не с олио!) и се нарязва на ивици около 2 пръста широки. Ивиците се усукват, разтеглят, леко разточват с ръка, пак усукват и след това се "облича" кренвирша с тях, като ги увивате спираловидно около него.
Нареждат се в тава ( тестото НЕ втасва втори път), предварително намазана с мазнина, намазват се с жълтък, поръсват се с червен пипер, чубрица и ситно царевично брашно( по желание може да сложите и сух пармезан от този, който е като сол). Слагат се в предварително загрята на 180 фурна и се пекат така до края за да не прегорят кренвиршите.
Да ви е сладко.

« Последна редакция: 18 Декември 2008, 02:44:13 от Tandoori »

Tandoori

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 126
  • http://tandoorisjourney.blogspot.com
Палачинки ( точни пропорции) с кленов сироп
« Отговор #43 -: 15 Март 2007, 23:36:50 »
Като бях дете много обичах палачинки, най-вече защото това ( заедно с картофени кюфтета и кафе) беше едно от нещата, които майка не можеше да прави :-)
ГОдини ми отне да стигна до тази рецепта ( ако повтарям някой се извинявам, не мисля, че откривам топлата вода, но тази рецепта си я "открих" сама за себе си и ако вече съществува такава се извинявам) и се надявам на хора, които имат трудност с отлепянето на палачинки да бъде в помощ :-). Основният принцип е, че се слага колкото брашно, толкова течност( мляко, вода) + 100 грама( пак течност).

Продукти:
3 яйца
4 с.л кисело мляко
1/2 ч.л сода
400 гр брашно
400 гр вода
100 мл прясно мляко

кленов сироп
орехи

Всичко се разбърква добре с миксер, гъстотата е идеалната за печене. Технологията предполагам я знаете, но ще напиша за всеки случай- намазняване на тигана с олио ( не твърде много, на тиган 30 см непълна супена лъжица олио), котлон на умерена степен ( зависи от печката, за това не посочвам степен). Който може ги подхвърля, който не може, помагайте си с шпатула :-)
След изпичане поръсвате с орехи и кленов сироп.

Да ви е сладко!

Съжалявам, че нямам снимка, но много бързо ги вдишнаха моите :-)
« Последна редакция: 16 Март 2007, 01:04:29 от Tandoori »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2066
  • Еми
Re: На маса с Tandoori
« Отговор #44 -: 16 Март 2007, 21:12:05 »
Tandoori, крилцата изглеждат страхотни. Мъжът ми ги обожава, така че ще ги приготвя по твоята рецепта още утре.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума