Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 739580 пъти)

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #195 -: 17 Септември 2007, 15:34:37 »
 :smile1: Жоро , а аз печени, обелени, запържени капийи още топли първо слагам подходяща голяма буца сирене и с помпща на нож хем сиренето хем капията накълцвам на дребно , във фризера от лятото приготвям капийите . :yahoo:
mazesin yemekleri

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Рогчета - грахам
« Отговор #196 -: 24 Септември 2007, 22:12:29 »
                                                     Рогчета - грахам
                                                         8 броя

тесто:
250 гр. брашно грахам
~ 250 гр. брашно тип 500
350 мл. топла вода
1 с.л. зехтин
1 с.л. оцет
1 ч.л. сол
1 суха мая (7 гр.)

плънка:
2 яйца
200 гр. сирене

5 с.л. зехтин
40 гр. краве масло
малко олио

В купа се поставят водата, зехтина, оцета исолта. Добавят се брашната, пресяти с маята. Замесва се еластично тесто, което се поставя на топло да втаса за около 45 минути (да удвои обема си). Тестото се разделя на 4 топки. Всяка от тях се разточва на намазана с олио маса, поръсва се с 1/4 от плънката и 1 с.л. зехтин и се навива. Разрязва се на две и парчетата се поставят в намазана с 1 с.л. зехтин тавичка. Така се разточват и другите топки. Получават се 8 бр. рогчета. Кравето масло се разтопява и с него се заливат рогчетата. Пекат се във фурна на 200 гр. до зачервяване, като се слагат в студена фурна. Като се извадят, се поръсват с малко вода и се завиват с кърпа за десетина минути.
Плънка: сиренето се намачква с вилица и се разбърква с яйцата.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #197 -: 25 Септември 2007, 12:09:52 »
Жоро, да се отчета че правих тези дни пиперките по панагюрски. Много лесни/ако са ти опечени предварително,де/, много бързи, мнооого вкусни. Да кажа, че добавих чесън накрая. За снимка нямаше време.
Благодаря за рецептата за рогчета,
а брашното грахам дали го има в супермаркетите или само в спеециализирани магазини.
Добре че обядвам в момента, иначе ще заръфам някое рогче през екрана. :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #198 -: 25 Септември 2007, 12:28:23 »
Веси, не знам за брашното, аз си купувам от "Метро" (то си стана седмичният ми магазин). ::)
Чесънът е чудесна подправка към пиперките, аз също го ползвам, но само вечер,на обяд няма как. Предпочитаният ми метод е да си препека филийки и на всяка да "рендосам" по една скилидка чесън.  ;D

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3996
Re: Рогчета - грахам
« Отговор #199 -: 25 Септември 2007, 20:14:51 »
                                                     Рогчета - грахам

Жоро направих рогчетата,много са вкусни.Благодаря за рецептата. :smile1:
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #200 -: 25 Септември 2007, 20:45:53 »
А  :( Петя ме изпревари. Аз не дочаках почивните дни и в момента рогчетата се пекат :P
Само дето не намерих брашно грахам - имаше в Билата поне 4 вида, които съдържаха грахам /не че знам точно какво е/и други съставки, но нито едно не беше само грахам. Понеже не можах да реша стават или не ги направих само с обикновено брашно. Ще докладвам по-късно за вкуса и дано успея да приложа и снимка. :air_kiss:

Успях и да снимам, е снимката не е много хубава, но рогчетата са супер!
Жоро, благодаря, досега грешка няма с твоите рецепти! :-*
Следващия път непременно ще пробвам с грахамово брашно и да ти кажа май няма да е много далеч момента
« Последна редакция: 25 Септември 2007, 22:48:53 от vesela »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #201 -: 26 Септември 2007, 08:36:46 »
Перя, сложила си сусамче отгоре.....така стават още по вкусни.... и аз имах намерение да поръся, ала забравих. :innocent:

Весела, с бяло брашно рогчетата са класика.....спомням си кварталната баничарница... ::)

Благодаря за добрите думи момичета :blush2:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #202 -: 26 Септември 2007, 12:49:28 »
Не знам какво друго ще приготвям за храна през уикенда, но рогчетата - непременно. Макар че бях планирала средногорския тутманик... Може бе ще направя и двете! Досега пробваните рецепти от теб са НЕВЕРОЯТНИ! Лесни, диетични и мноооого вкусни!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Лозови сърмички със стафиди и млечен сос
« Отговор #203 -: 26 Септември 2007, 13:24:00 »
Tina-Rina, рогчетата си заслужават хапването. ;D

Щ е предложа и моя вариант за лозови сърми, рецептата ми е изчистена и класическа.

                                                  Лозови сърмички със стафиди и млечен сос
                                                                          6 порции

30 - 35 стерилизирани лозови листа
4 глави кромид лук (400 гр.)
1 купичка бисерен ориз (350 мл.)
4 с.л. зехтин
50 гр. стафиди
1/2 връзка копър
1/2 ч.л. черен пипер
2 кубчета зеленчуков бульон

сос:
400 мл. кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка
3 с.л. зехтин

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавя се ориза, запържването продължава около 2 минути с разбъркване, след което се слагат 700 мл. вода и стритите бульончета. Вари се на бавен огън до поемане на водата, след което се отстранява от огъня, изчаква се да изстине, слагат се черния пипер, стафидите, нарязания на ситно копър и след разбъркване плънката е готова.
Завиват се сърмички с лозовите листа, като гладката страна на листата да е навън (гладка радост за езика), нареждат се в тенджера, покриват се с чиния, налива се около 1 л. вода и се сваряват на бавен огън, не повече от 20 минути след кипване, за да не се разварят. Отварата от сърмичките се изцежда внимателно, служи за основа на соса.
Млечен сос: Брашното се запържва в зехтина до златисто, добавят се киселото мляко, отварата от сърмите и подправката. Соса се сгъстява при непрекъснато разбъркване около 5 минути.

Това ястие е вкусно както топло, така и студено.
« Последна редакция: 26 Септември 2007, 13:32:31 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Свински (телешки) панирани ролета
« Отговор #204 -: 28 Септември 2007, 16:45:19 »
Tази рецепта я публикувам, като рецепта, при която телешко месо може да се представи за свинско. Нарязвайки телешки шол на тънки шницелчета, може да заместите с тях  свинското контрафиле.

                                            Свински панирани ролета
                                                 9 порции
Луксозно празнично блюдо

~ 1200 грама свинско контрафиле
8 яйца
1 буркан (400 гр.) стерилизирани печурки
200 гр. кашкавалено роле с шунка (или по 100 гр. шунка и кашкавал)
1/2 връзка магданоз
5 ч.л. комбинирана подправка за месо*
50 гр. краве масло
9 филийки стар тостерен хляб
200 мл. прясно мляко
2 лимона
сол на вкус

брашно за паниране
олио за пържене

Месото се нарязва на 18 филийки, напречно на мускулните влакна, които се начукват старателно и е изтъняват. Наръсват се с подправката за месо и се оставят в хладилник за няколко часа. Приготвя се плънка за ролетата, като се сваряват 3 яйца и се наркълцват на ситно, прибавят се печурките, кашкаваленото роле и магданоза, също накълцани на ситно, добавя се и кравето масло и малко сол и всичко се смесва старателно. На всяка филия месо се слага част от плънката и се завива на роле,като се притиска в краищата, да не се разтваря. Ролетата се панират в брашно и след около 15 минути се поапят в разбитите останали яйца и се изпържват в сгорещено олио, като първо се поставят с цепката надолу, после се обръщат. Така не се разтварят. Филийките хляб се потапят бързо в прясно мляко, после в разбити яйца и също се изпържват от двете страни.
Порциите се оформят, като върху канапе от филийка хляб се поставят по две ролета и парче лимон. Поднасят се със салата, според сезона.
-------------------------------------
*смес от подправки: по една обемна част от черен пипер, бял пипер, кимион, къри и две обемни части сол.

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #205 -: 28 Септември 2007, 17:03:56 »
Жоре,това звучи много вкусно :yahoo:При първия удобен случай ще го направя.А междувременно,ако го направиш,покани ме на гости,моооля :telephone: :nyam:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #206 -: 28 Септември 2007, 20:37:56 »
eli4ka .....чак и на мен ми се прияде.....пак......може да си спретнем едно купонче някой ден ;D :innocent:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Праз с маслини
« Отговор #207 -: 01 Октомври 2007, 14:48:23 »
                                         Праз с маслини
                                           ( 4 порции )

  Продукти: 4 стръка праз, 2 глави лук, 5 с.л. зехтин, около 15 маслини, 1.с.л.брашно, 1с.л.червен пипер, 1 дафинов лист, 1 ч.л.чубрица, 1 с.л. доматено пюре, сол (1 ч.л.).


  Приготвяне: Запържваме нарязания на ситно лук в зехтина, добавяме брашното и след малко червения пипер. Веднага поставяме и праза, нарязан на едри колелца и около 400 гр.вода. Слагаме и размитото доматено пюре, дафиновия лист и чубрицата. Оставяме да къкри на бавен огън. Към края на задушаването прибавяме и маслините. Ястието се поднася студено.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #208 -: 01 Октомври 2007, 14:54:11 »
 :thumbup:
mazesin yemekleri

eli4ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1734
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #209 -: 01 Октомври 2007, 15:00:41 »
eli4ka .....чак и на мен ми се прияде.....пак......може да си спретнем едно купонче някой ден ;D :innocent:

Купонче може.Още повече,че пропуснахме съботното.Пък ще си хапнем вкусотийки :russian:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[Днес в 07:22:07]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[Днес в 01:33:49]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[Днес в 01:26:35]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[Днес в 01:25:57]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[Днес в 00:32:14]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[Днес в 00:06:26]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]


Re: Почивка в Банско от jeneta
[12 Януари 2020, 21:24:57 ]


Почивка в Банско от mariqna44
[12 Януари 2020, 12:59:01 ]


Re: Лаптоп за работа от mariqna44
[11 Януари 2020, 19:14:37 ]