Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 739649 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Качамак
« Отговор #180 -: 11 Август 2007, 12:45:43 »
                                                          Качамак
...........................
 Качамака се разпределя по купичките, залива се с мазнината и се поставя по една плочка сирене. Поднася се веднага.


Като се сетих, че баба му добавяше и пръжки  ;D. Аз нарязах шунка и запържих в маслото.

Жоро, благодарности за качамака - хапвам си с удоволствие и ще си правя занапред такъв - хем е бързо, хем е вкусно  :thankyou:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #181 -: 11 Август 2007, 13:29:18 »
 Хи,хи, "Пепи знае как" и аз обичам шунка де.  ;D
Имам рецептичка за наложен качамак , той е нещо подобно, може и да я напиша и нея. :yahoo:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Качамак на фурна
« Отговор #182 -: 11 Август 2007, 13:39:48 »
      Ето, това е с месце ( и топено сиренце де) :yahoo:       

                Качамак на фурна
                          2  порции

125 гр. царевичен грис за качамак
2 с.л. зехтин
20 гр. краве масло
100 гр.сирене
100 гр. пуешко (пилешко,телешко) пушено филе или шунка
2 парченца топено сирене
650 мл. вода
сол на вкус


 Загрява се водата в тенджера до кипване, подсолена на вкус. Изсипва се на тънка струйка царевичния грис и се вари с непрекъснато разбъркване 4-5 минути. Добавя се натрошеното сирене и се разбърква. В две гювечета се слага по една с.л. зехтин и се разпределя качамака. Отгоре се слага по едно парченце топено сирене и нарязаното на кубчета филе. Накрая се поставя  кравето масло и гювечетата се запичат във фурна на 250 градуса за около 10 минути. Поднасят се топли.
« Последна редакция: 11 Август 2007, 13:41:28 от bordovsky »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #183 -: 11 Август 2007, 15:38:37 »
Еееее, нали трябва да си оправдая канибалската тема  ;D
А този на фурната довечера ще го "метна"  :P
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Сос фрикасе с кисело мляко
« Отговор #184 -: 13 Август 2007, 10:25:20 »
                                                              Сос фрикасе с кисело мляко
                                                               ( за около 6 порции гозба )
  Продукти:1 кофичка кисело мляко, 3 с.л.зехтин (краве масло по изключение), 3 с.л.брашно, 450 гр.вода или отвара от ястието,1 жълтък, сол на вкус (кубче булъон).
  Приготвяне: Запържваме брашното в мазнината до златисто, добавяме останалите съставки, разбиваме с пасатор и варим около 5 мин.с постоянно разбъркване.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Шаран консерва
« Отговор #185 -: 21 Август 2007, 16:00:29 »
Пускам тази рецепта по желание на toti4ka Нямам снимка в момента, защото нямам консерва на тавана. Но е добра рецепта за зимнина и при много улов. ;D

                                          Шаран консерва

3 кг. шаран (каракуда, платика, червеноперка)
600 гр. смлени домати (доматен сок)
500 гр. зехтин (олио)
2 дафинови листа
5-6 зърна бахар
1 ч.л. черен пипер на зърна
2 до 3 ч.л. сол (на вкус)
300 гр. вода

Рибата се почиства от люспи, глави, перки и опашки и се нарязва на филии. Слага се в тенджера под налягане заедно с всички продукти и се вари 1 час след първо свистене. След като изстине се пълнят буркани, затварят се и се стерилизират 10 минути. За предпочитане са буркани от лютеница. Получава се готова консерва за консумация с трайност 18 месеца.
« Последна редакция: 21 Август 2007, 16:07:53 от bordovsky »

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Сос фрикасе с кисело мляко
« Отговор #186 -: 21 Август 2007, 21:10:49 »
                                                              Сос фрикасе с кисело мляко
                               .

Жоро, сосът е страхотен. Вече два пъти го правя за пълнени пиперки и всички много го харесват! Много ти благодаря за рецептата  :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #187 -: 21 Август 2007, 21:40:18 »
ilrai , радвам се, че ви е харесало сосчето :yahoo:....... нали за това сме тук, да си разменяме вкуснотии.  :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
"Топено"
« Отговор #188 -: 22 Август 2007, 22:01:20 »
                                                      "Топено"
                                                     2 порции

8 пиперки капия (зелени,червени)
3 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. зехтин
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
2 капки подсладител "Суитли - ултра"

100  сирене
1/2 връзка магданоз

Пиперките се изпичат, обелват, почистват се от дръжките и семето. Нарязват се на парчета. Доматите се потапят в гореща вода за една минута, после в студена вода, обелват се и също се нарязват на парчета. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в зехтина до златисто. Добавят се пиперките, задушават се около 10 минути, след което се добавят доматите, подправката, подсладителя и счукания чесън. Ястието се задушава още около петнайсетина минути при постоянно разбъркване и се отстранява от огъня. Поднася се с плочка сирене и поръсено с магданоз. Вкусно е и топло, и студено.
« Последна редакция: 22 Август 2007, 22:12:06 от bordovsky »

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 234
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #189 -: 24 Август 2007, 10:30:51 »
Благодаря ти Жоро. ::) Днес имаме риба, но в неделя ще се пробва. :thumbup:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Мешана туршия
« Отговор #190 -: 14 Септември 2007, 20:30:57 »
                                             
                                          Мешана туршия
                                          трилитрови буркани   ~ 5 буркана

3 кг.камби
3 кг.карфиол
2 кг.моркови
1 глава целина с листата
1 голяма зелка

за всеки буркан по:
250 гр.оцет
3 с.л. сол
2 ч.л. течен "Суитли - ултра"
6 аспирина

Камбите се почистват от дръжките и семето и се нарязват на парчета. Карфиола се накъсва на розички, морковите на колелца, зелето на ивици. Целината се нарязва на кубчета, листата и дръжките също се нарязват. Продуктите се редят на пластове в бурканите като се притискат след всеки пласт, за да поеме повече буркана.  Във всеки буркан се слагат и оцета, солта, подсладителя и аспирините. Кипва се вода и се сипва внимателно, да се напълнят догоре бурканите. Веднага се слагат капачки, затварят се и се обръщат. Бурканите се обръщат една седмица всеки ден. След около месец туршията е готова за консумация.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Печени пиперки по панагюрски
« Отговор #191 -: 16 Септември 2007, 18:39:56 »
                                            Печени пиперки по панагюрски
                                                     2 порции

8 печени и обелени червени пиперки
4 с.л. зехтин
2 с.л. брашно
200 мл. кисело мляко
сол на вкус
1/4 връзка магданоз
1/4 ч.л. черен пипер

Пиперките се нарязват на ивички по ширина. Поставят се да се запържат в силно сгорещения зехтин, след малко се добавя и брашното. След като се запържи до златисто се слага и киселото мляко. Ястието се посолява и задушава оше  5 - 8 минути, след което се отстранява от огъня. Поднася се поръсено с нарязания на ситно магданоз и черен пипер.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #192 -: 16 Септември 2007, 22:16:02 »
Жоро,  :thankyou:, мислех, че са запечени с яйца и още нещо си. Ще се пробва :air_kiss:

rosica

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 56
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #193 -: 17 Септември 2007, 10:56:51 »
Жоро,хареса ми рецептата ти за мешана трушия.Би ли ме светнал с какво количество захар да заменя подсладителя.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #194 -: 17 Септември 2007, 11:09:34 »
rosica , зависи дали обичаш по кисела или по сладка туршия: от 6 до 12 с.л. захар. Тъща ми я приготвя с 12 с.л. захар, ала така ми бе малко по сладка от предпочитания ми вкус (макар че на вкус по отношение на захарта на мен надали може вече да се разчита).

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Нова жилетка от cvetozara123
[24 Януари 2020, 21:56:37 ]


Нова жилетка от jeneta
[24 Януари 2020, 21:51:20 ]


Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[24 Януари 2020, 07:22:07 ]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[24 Януари 2020, 01:33:49 ]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[24 Януари 2020, 01:26:35 ]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[24 Януари 2020, 01:25:57 ]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:32:14 ]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:06:26 ]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]


Re: Почивка в Банско от jeneta
[12 Януари 2020, 21:24:57 ]