Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 669462 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #150 -: 02 Юли 2007, 10:30:02 »
Жоро и аз го правя този фасул за тези които го недолюбват, но като го сложа в тавичката, наръсвам щедро натрошено сирене и го заливам с разбита прясно мляко и яйца. Опитай също става много вкусно. Рецептата я имам от една колежка от Белоградчик - там така го приготвяли.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #151 -: 02 Юли 2007, 10:39:48 »
Сиренето е задължително, предпочитаме го отстрани в чиниите, правил съм го и така, но като е топло, е вкусно, като изстине - не, сиренето не е вкусно в изстинала гозба, а мойта рецепта е по-вкусна на стайна температура. Същото се отнася и за миш-маша - сиренето отстрани, а не вътре, ала "По вкус и цвет - товарищи нет", казваше дядо ми. :air_kiss:

И още нещо - с една порция изяждам една буца сирене, а иначе се ограничавам с това което е вътре. :swoon: ;D

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #152 -: 02 Юли 2007, 10:50:43 »
Браво на тебе, а пък аз ако не е вътре няма да се сетя да хапна, не че не обичам - просто е навик явно /то и за това костната ми плътност на млади години е като на бабите/. А какво вкусно домашно овче сирене ни правят на село в промишлени количества....

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Стерилизирани корнишони
« Отговор #153 -: 02 Юли 2007, 11:58:30 »
                                                  Стерилизирани корнишони
                                                    за 1 буркан от компот

1 с. л. сол
3-4 капки подсладител "Суитли - ултра" (1 ч. л. захар)
1/2 глава лук
3-5 зърна черен пипер
копър (добре е да е цъфнал, със семето)
1 к. ч.оцет ( за предпочитане е винен оцет 6 градуса)

Корнишоните се измиват и нареждат възможно най-плътно в бурканите. Добавят се предвидените продукти, долива се вода на 1 см. от ръба и се затварят. Стерилизират се само 5 минути (внимавайте със стерилизацията, ако се забавите, краставичките ще омекнат).

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Ярешка (агнешка) чорба по овчарски
« Отговор #154 -: 06 Юли 2007, 16:45:43 »

                                               Ярешка (агнешка) чорба по овчарски
                                                         8 порции

~ 1 килограм месо с кости (джолани, врат, опашка)
400 гр. зелен фасул
400 гр. картофи
200 мл. смлени домати (доматен сок)
1 глава лук
2 с.л. зехтин
1 с.л. червен пипер
1,1/2 с.л. универсална подправка
1/2 ч.л. черен пипер

400 мл. кисело мляко
2 яйца
1 с.л. брашно

магданоз, оцет и чесън по желание

   Месото се поставя заедно с около 2 литра студена вода в тенджера под налягане и се вари 1 час след завиране. Месото се изважда от бульона, обезкостява се, накъсва се на парчета и се връща обратно. В обикновенна тенджера се запържва в зехтина нарязания на ситно лук, след което се сипват бульона и месото. Добавя се червения пипер, универсалната подправка, доматите и нарязания на парчета зелен фасул. Долива се още гореща вода. След като зеления фасул омекне, се слагат картофите, нарязани на кубчета. Супата се доварява за още двайсет минути, поръсва се с черния пипер и се отстранява от огъня. Застройва се със варена застройка от киселото мляко,яйцата и брашното. По желание се поръсва с нарязан на ситно магданоз  и индивидуално се поднася счукан оцет с чесън.

--------------------------------------
Супата става много удачна и вкусна и с шилешко или овнешко месо.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #155 -: 08 Юли 2007, 16:24:44 »
Неделя следобед......нещо ме хвана скуката.....затова ще избягам от нея под формата на неделно училище за начинаещи кулинари. Ще покажа две рецепти "Стъпка по стъпка", едното ястие току що извадих от фурната (снимка на индивидуална порция - довечера), другото до правих в петък. :innocent:

Да започвам:

Мусака с тиквички



Пържола в зелев лист

« Последна редакция: 15 Януари 2010, 16:35:42 от pep-4o »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пиперки със сирене и домати на фурна
« Отговор #156 -: 10 Юли 2007, 21:54:27 »
                                           Пиперки със сирене и домати на фурна
                                                        3 порции

9 - 10 жълто-зелени пиперки (или сиврия)
200 гр. сирене
2 - 3 домата
3 с.л. зехтин

магданоз

  Доматите се нарязват на дребни кубчета и се смесват с намачканото сирене. С тази смес се пълнят пиперките, подреждат се в тавичка, поръсват се със зехтина и се пекът във фурна на 250 градуса, до запичане на пиперките отгоре. При поднасяне се поръсват с нарязан на ситно магданоз.
Консумират се и топли, и студени.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Наложено имамбаялдъ
« Отговор #157 -: 27 Юли 2007, 16:30:05 »
                                               Наложено имамбаялдъ
                                                     6 порции
4 средни патладжана (~ 1500 гр.)
4-5 глави лук (500 гр.)
300 мл.смлени домати
2 средни пресни домата
3 печени и обелени зелени пиперки
2 моркова
7 - 8 скилидки чесън
1 дафинов лист
~ 100 мл. зехтин
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
сол

Патладжаните се почистват от дръжките и се нарязват на филии 5-8 мм. Посоляват се и се оставят половин час, да им излезе тъмната горчива вода. Измиват се и се подсушават. Запържват се за кратко от двете страни в половината мазнина. Лукът се нарязва на полумесеци, морковите на тънки колелца. Двата зеленчука се запържват в останалата мазнина, добавят се смлените домати, пиперките, нарязани на парченца, дафиновия лист и подправката. Сместа се разбърква старателно и се отстранява от огъня. В тава се подреждат половината патладжани, върху тях се изсипва и подравнява зеленчуковата смес,отгоре се подреждат останалите патладжани. Най отгоре се нареждат нарязаните на филии домати и  филетираните слилидки чесън,. Налива се около 1 чаша вода и ястието се пече във фурна на 220 градуса, докато се запече и остане почти на мазнина. Поднася се студено.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Имамбаялдъ
« Отговор #158 -: 27 Юли 2007, 16:34:35 »
                                       Имамбаялдъ (по оригинална рецепта)
                                                       ( 4 порции )
  Продукти: 3 средни патладжана ( 1300 гр.), 5 глави лук, 1/2 връзка магданоз, 8 -10 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 3 домата, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус.
Приготвяне: На патладжаните им се изрязват капачетата, обелват се по 4 ивици по дължина, широки около 2 см. и се правят дълбоки разрези по средата на ивиците. Посоляват се обилно и се оставят поне половин час, за да излезе тъмната вода. После се измиват и се подсушават. В тенджера се поставя зехтина и се изпържват патладжаните един по един, от четирите страни. Изваждат се, а в същата мазнина се запържва до златисто нарязания на полумесеци лук. Като се запържи се посолява, после се добавя чесъна, нарязан на едро, магданоза, нарязан на ситно и черния пипер. Сместа се охлажда и се пълнят с нея разрезите на патладжаните. После  патладжаните се нареждат в тавичка, покриват се с дебели резени домати, заливат се с малко вода и се пекат на фурна, докато останат почти на мазнина. Ястието се поднася студено.

  Нали знаете легендата дето един имам ял, ял, не можейки да спре и накрая баялдисал, капичнал се демек. Та внимавайте, ястието е 4 порции а не една.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #159 -: 27 Юли 2007, 17:53:09 »
 ::) ::)
        İстория на имам байълдı
    İмам е духовен служител на мюслюманската религия
    Едно време зейтин са произвеждали на 2 години веднъж , всеки от своята градина .
    İсторията почва с това , че съпругата на имама като правела астийе с патлажан изтървала шишето с зеитина в яденето и по тази причина ястийето станало мазно и много хубаво , имамът много похвалил съпругата си , но съпругата му казала , че в яденето се намира масло което чяло да им стигне за цяла година , имамът припаднал като чул това и от там идва имам байълдъ , припаднал имам е превода от турски . Ястия със зехтин се правят с много зехтин , ядесе студено и ако ястийето отлежи от вечерта става раскошно . 
     
     İмам байълдъ в превод е припаднал имам .   ;D ;D
mazesin yemekleri

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Бухти
« Отговор #160 -: 28 Юли 2007, 10:28:56 »
                                                     Бухти
  Продукти: 300 мл.прясно мляко, около 500 гр. типово брашно, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. течен "Суитли-ултра", 1 бакпулвер, олио за пържене.
  Приготвяне: Към млякото добавяме солта и подсладителя, после брашното,пресято с бакпулвера. Замесваме меко тесто, като ръсим постоянно с брашно. Оставяме го да почине 10 минути, после го разточваме на кора, дебела 5 мм. За да не залепва по плота ръсим с брашно. Нарязваме на парчета и ги изпържваме на маслена баня във фритюрник или дълбока съдинка. Поднасяме топли със сирене.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Шкембе - чорба (класик)
« Отговор #161 -: 29 Юли 2007, 17:07:39 »
 Във форума има поне 4 рецепти за шкембе чорба. Това е най-обичаната чорба от мъжката половина на България (и не само). Нека покажа и моята рецепта - мъжка рецепта за мъжка чорба  ;D :lol:

                                                        Шкембе - чорба (класик)
                                                            6 порции

~ 1 кг. шкембе (телешко, агнешко, шилешко)*
1 л. прясно мляко
3 с.л. зехтин (олио)
1 с.л. червен пипер
3 кубчета телешки бульон

чесън, оцет и лют червен пипер по желание

Шкембето се почиства и измива добре, поставя се в тенджера под налягане заедно с 1500 мл. вода и се вари около един час. Оставя се добре да изстине, после шкембето се изважда, а бульона се прецежда (след варенето остава около 700 мл. бульон). Бульона се слага отново на огъня с прибавени прясното мляко и кубчетата бульон. Отделно се загрява зехтина до кипване, отстранява се от огъня, слага се в него червения пипер и веднага се изсипва в чорбата. Тя се загрява до точка на кипене и се отстранява от огъня. Шкембето се накълцва на дребни парчета. Във всяка купичка се слагага съответното количество шкембе и се залива с горещ бульон. Поднасят се веднага, със счукан чесън, залят с оцет и лют червен пипер по желание.

Искам да споделя начин за съхранение на чорба. След сваряването в тенджерата под налягане и изстиването, шкембето се изважда от бульона, бульона се прецежда, а шкембето се накълцва. Съхраняват се във фризер поотделно, при нужда се размразяват и чорбата се довършва по горната технология.

----------------------------------
*на снимката чорбата е с шилешко шкембе. Избягвам да купувам замразено шкембе, правя тази чорба, когато имам прясно шкембе.
« Последна редакция: 29 Юли 2007, 17:09:22 от bordovsky »

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #162 -: 29 Юли 2007, 21:38:01 »
 ::) ::) яйца с чушки и топено сирене , рецептата е много хубава , ако имаш свободно време защо не пишеш рецепти ала минути , за работещи , много благодарна ще ти бъда  :thumbup: :thumbup:
mazesin yemekleri

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #163 -: 29 Юли 2007, 22:04:38 »
sezamm, благодаря за добрите думи. :innocent:..... мисля, че можеш да намериш и други лесни и вкусни нещица из рецептите ми.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Кръкмач
« Отговор #164 -: 30 Юли 2007, 15:04:20 »
                                                       Кръкмач*
                                                      3 - 4 порции

10 - 12 пиперки капия (зелени,червени) ~ 1 кг.
100 гр. сирене дунавия (фета)
150 гр. кисело мляко
1/2 ч.л. смлян черен пипер
1 слилидка чесън
2 с.л. зехтин
сол на вкус
1/2 връзка магданоз за поръсване

Пиперките се почистват от дръжките и семето, изпичат се и след като изстинат,се обелват и се нарязват напречно на ивици. В купа се слагат сиренето, киселото мляко, зехтина, счуканата скилидка чесън, черния пипер и сол на вкус. Сместа се намачква първо с вилица, след това се разбива с пасатор, да се получи гладък крем. Прибавят се пиперките и всичко се разбърква. При поднасяне се поъсва с нарязания на ситно магданоз.

---------------------------------------------
* Оригиналната рецепта за кръкмач е с овченик. Тъй като този деликатес се среща все по-рядко, съм го заменил със сирене и кисело мляко. Вкуса доста се доближава до оригинала, а салатата не е толкова калорична.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]