Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 668766 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Супа топчета със спанак
« Отговор #135 -: 11 Юни 2007, 21:12:39 »
                                     
                                    Супа топчета със спанак
                                                 6 порции
1,5 глави лук
3 с.л. зехтин
2 кубчета телешки бульон
50 гр. фиде
1 яйце
200 мл. кисело мляко

за топчетата:
200 гр. кайма смес (75% телешко, 25% свинско)
200 гр. спанак
1 яйце
1/2 глава лук
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. универсална подправка
2 - 3 стръка магданоз
1 с.л. галета

брашно за паниране

Приготвят се топчетата: спанака се бланшира за кратко във вряла вода, оцежда се и като изстине се нарязва на ситно. Лука и магданоза също се нарязват на ситно. Заедно с другите продукти се омесва кайма, като отлежи половин час се оформят топчета, които се панират в брашно.

Лука се нарязва на ситно и се запържва в зехтина. Добавя се 1,5 литра вода и бульончетата. Като заври супата се слагат топчетата, сваряват се на бавен огън за около 20 минути. Добавя се фидето, супата се доварява и накрая се застройва с разбитото с киселото мляко яйце.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Черешово парфе индиана
« Отговор #136 -: 13 Юни 2007, 23:28:49 »
                                        Черешово парфе индиана
                                                       16 порции

блат индиана
1 чаша (250 мл.) брашно
3 яйца
2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1/2 флаконче есенция ванилия
1 бакпулвер
щипка сол
300 мл. подсладено с 3 таблетки "Суитли-ултра" кафе еспресо

парфе
450 мл. течна готварска растителна сметана
2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
1/2 флаконче есенция ром
10 гр. желатин
~ 500 гр. пресни череши

украса
100 мл.течна готварска растителна сметана
1/2 ч.л. течен подсладител "Суитли-ултра"
малко сладкарска боя
1 ч.ч. запечени и смлени орехови ядки

Блат индиана:  Разделят се белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват на твърд сняг със солта. Жълтъците се разбиват около 5 минути заедно с подсладителя и есенцията. Смесват се внимателно.Прибавя се брашното, пресято с бакпулвера. Тестото се изсипва във форма за торта, застлана с хартия за печене, подравнява се и се пече в предварително загряла фурна на 200 градуса. Освобождава  се от формата и хартията и се оставя да изстине. Блата се връща в затворената отново тортена форма, обърнат наопъки. Залива се с горещото кафе еспресо и се оставя да изстине.

Парфе: Желатина се слага в канче с 100 мл. студена вода и се оставя да набъбне 10-15 минути. Стопява се на водна баня или импулсен котлон, като се внимава да не заври. Оставя се да изстине до стайна температура. Сметаната, престояла няколко часа в хладилник се разбива с миксер, с прибавени в нея подсладител и есенция. Изсипва се и разтопения желатин, разбърква се с лъжица и крема се изсипва в тортената форма. Отгоре плътно се нареждат черешите, без костилки, като се оставя отстрани празен бордюр за украса. Тортата се слага за няколко часа в хладилник да стегне.

Украса: Тортата се изважда от хладилника и се освобождава от тортената форма, премества се на поднос. Отстрани се украсява с ореховите ядки. Сметаната се разбива с подсладителя и малко боя и се шприцова в околовръст на бордюр.

Отново поставяме тортата в хладилника. Консумира се на другия ден.
« Последна редакция: 13 Юни 2007, 23:36:48 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #137 -: 18 Юни 2007, 16:23:50 »
Само снимка на разрязаната торта:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Млечен сладолед
« Отговор #138 -: 19 Юни 2007, 17:50:05 »
                                   
                                                      Млечен сладолед
                             1 доза за машина - става 1 литър сладолед

600 мл. прясно мляко
3 яйца
2 ч.л. течен подсладител "Суитли - ултра"
1/2 флаконче есенция ванилия

  Това е един от основните видове сладолед. Сравнително нискокалоричен и подходящ за хора, които искат да си хапват сладолед, без да поемат "калорична бомба".
  Млякото се загрява на водна баня (в млековарка). Яйцата се разбиват с миксер и в тях се сипва на тънка струйка около една трета от горещото мляко, като разбиването продължава. Сместа се връща при другото мляко и се довежда почти до кипене, след което се отстранява от огъня. Добавят се подсладителя и есенцията, сместа се охлажда и поставя в машината за сладолед*.
  Този сладолед е обикновен, затова е добре да се поднесе с някаква гарнировка. Един от лесните начини е да се прибави някакъв плод, така се получава обикновена мелба (на снимката сладоледа е поднесен с резанчета диня).

---------------------------------------------------------------
* Няма начин да се получи истински сладолед без машина. Всякакви вариации на тема сладолед без машина са всъщност вид замразени кремчета. Успокояващ е факта, че на пазара има доста видове домашни машинки за сладолед, които не са скъпи.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #139 -: 20 Юни 2007, 11:49:40 »
Жоро, зная, че диетичната кухня е твои специалитет, но намерих тази пълнозърнеста пита, която ми се видя много добра и реших да я публикувам. Извинявам се само, че я пускам в твоята тема.


ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПИТА С МОРКОВИ И ПЛОДОВЕ

100 гр. несолено краве масло+още за намазване
50 гр. мека кафява захар
50 гр. светъл мед
3 големи яйца, леко разбити
225 гр. пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
175 гр моркови, ситно настъргани
75 гр. стафиди
75 гр. смлени бадеми
кората и сока на един портокал

Загрейте фурната на 160 градуса. Намажете и поставете кръгла форма за торта с диаметър 18 см.
Разбийте маслото, захарта и меда на бледа пенеста смес, постепенно добавете и яйцата. С последните 2 яйца прибавете и 1 с.л. брашно.Добавети и останалото брашно и бакпулвера към сместа. Прибавете настърганите моркови, стафидите и бадемите. Добавете портокаловата кора и сока. Сипете сместа в приготвената форма и печете 1 1/2 - 2 часа. Оставете да отпочине, после извадете питата върху решетка да се охлади.

      За украса сока и настърганата кора от един портокал със 100 гп. извара и 25 гр. кафява захар и намажете отгоре питата.Поръсете с настъргана портокалова кора.




източник:Уверени в кухнята

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #140 -: 20 Юни 2007, 13:23:49 »
пеполина чудесна рецепта. :thumbup:

Ще си позволя само да променя някои от продуктите, за да се използва рецептата и от нашето диабетично съсловие. Ето как трябва да изглежда списъкът с продуктите, технологията не се променя.: ;D

100 гр. зехтин
 краве масло за намазване
2 ч.л. течен подсладител "Суитли - ултра"
3 големи яйца, леко разбити
225 гр. пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
175 гр моркови, ситно настъргани
25 гр. стафиди
75 гр. смлени бадеми
кората и сока на един портокал
1/2 ч.л. сол

За украса сока и настърганата кора от един портокал със 100 гп. извара , 1/2 ч.л. течен подсладител "Суитли - ултра" и намажете отгоре питата.Поръсете с настъргана портокалова кора.

Заменям захарта и меда с подсладител, намалявам количеството на стафидите. Добавям и малко сол, иначе ще е блудкава.
 Мисля да я направя някой ден. :P

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #141 -: 20 Юни 2007, 17:11:42 »
Жоро, радвам се, че питата ти е харесала. Аз също ще я пробвам, само че в оригиналния вариант.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Гювечета от ярешко с лозови листа
« Отговор #142 -: 20 Юни 2007, 20:40:59 »
                                       
                                         Гювечета от ярешко с лозови листа
                                                                6 порции

~1200 гр. ярешко (агнешко) месо без кости.
3 глави лук
2 връзки пресен лук
30 лозови листа (стерилизирани)
6 с.л. зехтин
1 шепа сух джоджен
1 ч.л. черен пипер
сол на вкус

заливка:
400 гр. кисело мляко
3 яйца
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка

  Подходящо за това ястие е едно ярешко (агнешко) бутче, от което се отделя по-голямото количество месо. Кокалите с останалото месо по тях се ползват за направа на супа.
  Месото се нарязва на дребни късчета, двата вида лук също се нарязват. Разбърква се месото, лука, джоджена, черния пипер и сол на вкус. Във всяко гювече се слага по 1/2 с.л. зехтин, подреждат се по 3 лозови листа по дъното и стените, с гладката страна навън. Разпределя се месната смес. Отгоре се покриват с по 2 лозови листа, с гладката страна нагоре. Поставя се още по 1/2 с.л. зехтин, по около 30 мл. вода и гювечетата се захлупват. Пекат се във фурна на 220 градуса около половин час, после фурната се намалява на 120 градуса и печенето продължава още един час. Киселоро мляко се разбива с яйцата, брашното и подправката и така получената заливка се разпределя в гювечетата. Допичат се на 220 градуса, без капачета до зачервяване на заливката. Поднаят се топли.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Мъфини с черешов топинг
« Отговор #143 -: 21 Юни 2007, 19:13:34 »
Днес съм на идея "Любовта е череша". Крайно време беше и да опитам новите хартиени кшнички, любезно закупени от kamery , за което и благодаря.

                                            Мъфини с черешов топинг
                                                      8  порции

3 яйца
1 чаша (от 200 мл.) брашно грахам
1/2 чаша бяло брашно
100 мл. зехтин
100 мл. вода
1 с.л. черно какао прах
1 бакпулвер
2 ч.л. течен подсладител "Суитли - ултра"
1 флаконче есенция ванилия
щипка сол

топинг:
~ 350 гр. череши
50 мл. вода
1 ч.л. течен подсладител "Суитли - ултра"

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Мъфини с черешов топинг 2
« Отговор #144 -: 21 Юни 2007, 19:15:33 »
Рецептата е онагледена със снимков материлал - "Стъпка по стъпка"

1.Водата се загрява до кипване и в нея се разтваря какаото.
2.Яйцата се разбиват с миксер, заедно със солта, до побеляване - около 5 минути.
3.Добавя се зехтина.
4.Добавя се какаовата смес.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Мъфини с черешов топинг 3
« Отговор #145 -: 21 Юни 2007, 19:16:52 »
5.Добавя се есенцията.
6.Добавя се течният подсладител.
7.Добавят се пресетите заедно с бакпулвера брашна.
8.Тестото се разбърква внимателно с лъжица в една посока.
« Последна редакция: 21 Юни 2007, 19:28:11 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Мъфини с черешов топинг 4
« Отговор #146 -: 21 Юни 2007, 19:18:05 »
9.Пълнят се 8 хартиени кошнички (формички за мъфини) 2/3 от обема им.
10.Мъфините се изпичат в предварително загряла фурна на 170 градуса, без да се отваря вратата на фурната за около 20 минути.
11.Черешите се почистват от костилките, като се разкъсват и се поставят в тенджерка.
12.Добавя се 50 мл. вода и се варят на бавен огън около 20 минути.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Мъфини с черешов топинг 5
« Отговор #147 -: 21 Юни 2007, 19:19:04 »
13.Топинга се отстранява от огъня и се добавя течния подсладител
14.След като поизстинат, мъфините се освобождават от хартиените кошнички (формичките).
15.Сервират се изстинали, гарнирани с черешовия топинг.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Яйца с чушки и топено сирене
« Отговор #148 -: 28 Юни 2007, 15:03:18 »
                                        Яйца с чушки и топено сирене
                                 разкошен аламинут за неочаквани гости
                                                    ( 2 порции )

  Продукти: 4 яйца, 4 червени печени и обелени чушки, 6 триъгълничета топено сирене, 2 с.л. зехтин, 2 щипки универсална подправка, 40 гр.вода, 4 маслини и стръкче магданоз.
  Приготвяне: В тиган с капак се поставя зехтина и нарязаните на парченца пиперки.Запържват се около 2 минути, след което се чукват яйцата. Отгоре се нареждат парченцата топено сирене, разрязани на две филийки. Поръсва се с универсалната подправка. Похлупва се с капака и се пържи 1 минута, след което се добавя водата. Ястието е готово като се забулят жълтъците (около 2 мин.). Разпределя се в две чинии и се украсява с маслините и магданоза.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Зелен фасул с яйца
« Отговор #149 -: 30 Юни 2007, 19:17:23 »
                                                      Зелен фасул с яйца
                                                          4 порции

600 гр. зелен фасул (жълт сорт)
5 яйца
4 с.л. зехтин
350 мл. смлени домати (2 - 3 домата, нарязани на ситно)
2 глави лук
5 - 6 скилитки чесън
1 кубче бульон (телешки или зеленчуков)
1/2 ч.л. сол
1/2 връзка магданоз

  Зеления фасул се почиства, като се отстраняват двата края на шушулките, измива се и се поставя в тенджера. Налива се 1 литър вода и се посолява. Вари се до пълно омекване на фасула, след което той се изважда, оцежда се, нарязва се на парчета и се поставя в тавичка. Нарязаният на ситно лук се запържва в зехтина, добавя се филетирания чесън и след около 2 минути се добавят доматите. Слагат се и около 150 мл. отвара от фасула, бульончето и сместа ври на бавен огън около 15 минути. Прибавя се соса към фасула в тавичката, залива се с разбитите яйца, всичко се разбърква, подравнява и слага във фурна. Пече се на 220 градуса до запичане на яйцата (~ 20 минути). Ястието може да се консумира топло или студено, като в чиниите се поръсва с нарязания на ситно магданоз.
---------------------------------
 Тази рецепта я свързвам с интересна случка на морето, при леля ми, преди повече от 15 години. Имаше набран доста зелен фасул, около 3 килограма и леля ми се чудеше какво да го прави, беше си затворила вече зимнина. Казах и,че ще го сготвя с яйца. Беше голяма компания, имаше и един приятел, Бончо, който заяви, че не яде зелен фасул. Аз си затраях, сготвих фасула по горната рецепта и всички седнахне да ядем. Бончо хапна веднъж, хапна втори път и ...... омете чинията. После ми я подаде с думите: "А бе, то не било от фасула, то било от готвача.... я сипи още еда порция".
 Не пиша тези редове, за да се хваля, искам да подчертая че можете да поднесете зелен фасул, приготвен по този начин на хора, които не обичат да го консумират, става необичайно вкусен....... поне моя го ядат всички.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]