Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 669241 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #90 -: 06 Април 2007, 16:24:22 »
Със зехтин става също толкова вкусно, правил съм го и така, както и с олио. За босилека мисля,че също няма проблеми, става и с черен пипер, и с червен пипер, и с джоджен. Лично аз не обичам много босилека, затова го избягвам в ястията си. Основното в рецептата е сиренето да е обезсолено и по-твърдичко, за да не се разкашка. Успех!!! :P

zima

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #91 -: 06 Април 2007, 16:30:31 »
Благодаря ти. Успех и на теб с измислянето и измайсторяването на диабетични рецепти! :-*

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Постен борш
« Отговор #92 -: 11 Април 2007, 14:46:01 »
                                          Постен борш
                                            ( 6 порции )


  Продукти: 1 глава червено цвекло, 200 гр. зеле, 2 картофа,1 гл.лук, 1 морков, 1/2 връзка магданоз, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. универсална подправка, 4 с.л. зехтин, кисело мляко.


  Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на парчета. Заливат се с 2 чаши вода, добавя се универсалната подправка и се варят до пълно сваряване.Пасират се. Зелето,моркова,лука и цвеклото се нарязват на ситни жулиени и се добавят при пасираните картофи. Добавя се и зехтина. Всичко се задушава около 15 минути,след което се добавя размитото в малко вода доматено пюре и още около 1 л.вода. Борша се доварява,след което се поръсва с нарязания наситно магданоз. Поднася се с кисело мляко в купичките.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Зелена салата с маслини.........
« Отговор #93 -: 12 Април 2007, 21:57:22 »
                                       
                                      Зелена салата с маслини и дресинг от варени яйца

1 голяма къдрава салата
3 сварени яйца
150 гр. кисело мляко
3 с.л. зехтин
10 маслини
сол на вкус

Салатата се нарязва много на ситно и се поставя в плато. Яйцата се рендосват, смесват се с киселото мляко, зехтина, малко сол и с получения дресинг се залива салатата. Нареждат се отгоре маслините и се поднася веднага.
(Този дресинг го измислих заради останалите яйца от Великден, получи се обаче доста вкусно нещо.)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Палачинки със спанак на фурна
« Отговор #94 -: 14 Април 2007, 13:19:21 »

                                Палачинки със спанак на фурна  
                                                6 порции
Луксозен вегетариански специалитет

500 гр. спанак
1 връзка пресен лук
200 гр.сирене
3 с.л. зехтин
40 гр. краве масло
сол на вкус

за палачинките:
700 мл. прясно мляко
3 яйца
брашно грахам
бяло брашно
зехтин
щипка сол

за соса:
2 с.л. брашно
2 с.л. зехтин
300 мл.прясно мляко
200 мл. вода
1 ч.л. универсална подправка

Спаначена плънка: Нарязания на дребно лук се запържва в 2 с.л. зехтин, добавя се почистеният и измит спанак, без да се реже, сол на вкус, задушава се до изпаряване на водата му, сваля се от огъня и се оставя да изстине.

Палачинки: Разбива се прясното мляко с яйцата и щипка сол, добавят се брашната в количество за консистенция на гъста боза и сместа се оставя да почине двайсетина минути. Изпържват се 12 палачинки (тиган 24 см.), като тигана се маже със зехтин.

Сос бешамел: Запържва се брашното в зехтина до златисто, добавя се прясното мляко, водата и универсалната подправка, соса се сгъстява с постоянно разбъркване около 5 минути, сваля се от огъня и се оставя да изстине.

Разбърква се спаначената плънка с 2/3 от соса и 100 гр. натрошено сирене. С така приготвената плънка се намазват и навиват на руло палачинките и се нарехдат в тава, намазана с 1 с.л. зехтин. Отгоре се намазват с останалия сос, поръсват се с останалото рендосано сирене и разтопеното краве масло и се запичат във фурна на 220 градуса. Поснасят се топли.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #95 -: 14 Април 2007, 13:23:47 »
Последната рецепта има и история. Това е любима моя рецепта отдавна. Публикувана е и в списание "Маggi клуб" - не точно каквато е и приготвена по друг начин. Все пак истинската рецепта е горната. :P

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Супа от свинско джоланче
« Отговор #96 -: 17 Април 2007, 11:12:42 »
                                      Супа от свинско джоланче
                                                     6 порции

част от свинско пушено джоланче
1 глава лук
2 моркова
резен от глава целина
3 - 4 домата (от консерва)
50 гр. фиде
1 яйце
30 гр. краве масло
сол на вкус

Супата правя при купуване на цял свински пушен джолан. Обрязвам кокала от месото и за супата ползвам кокала и само малка част от месото. От по-голямата част месото се прави някакво основно ястие.

Кокала и месото, определено за супа се слагат в тенджера под налягане. Добавят се нарязания на средно лук, морковите и целината на кубчета. Слагат се и 2 литра вода и се вари под налягане 45 минути. Супата се прехвърля в обикновена тенджера, като кокала и месото се изваждат, месото се нарязва на малки парчета и се връща в супата. Добавят се доматите на парчета, фидето, сол и супата се доварява за десетина минути. В последния момент се добавя кравето масло и се застройва с разбито яйце. Поднася се топла.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Сос с чесън и орехи
« Отговор #97 -: 20 Април 2007, 15:15:45 »
             
                          Сос със чесън и орехи

· 1 връзка пресен чесън  ( 3 скилидки стар )
· 4 с.л. млени орехови ядки
· 1/2 к.ч. зехтин
· 1 к.ч. кисело мляко
· филийка сух черен хляб
· 1/3 връзка магданоз
· сол на вкус

Счуква се чесъна със солта. Хляба се накисва със студена вода, после се изстисква. Магданоза се нарязва на ситно. Всички съставки се смесват с миксер, като зехтина се слага последен на тънка струйка.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пържени тиквички с кисело мляко
« Отговор #98 -: 21 Април 2007, 13:01:29 »

                                      Пържени тиквички с кисело мляко

                                                  3 - 4 порции
1 кг. свежи тиквички (4 броя)
1 кофичка кисело мляко (400 гр.)
2 стръка пресен чесън ( 2-3 скилидки стар)
1/2 връзка копър
сол на вкус
брашно за паниране
олио за пържене

Тази рецепта с гръцки произход е залегнала и в нашата кухня, станала е класика. Описвам я "Стъпка по стъпка" за начинаещи кулинари, с всичките и малки тайни, които ще пиша в скоби, за страхотен вкус.

1.Тиквичките се измиват старателно и се нарязват на "търкалета" с дебелина 1 см. Посоляват се и се оставят да пуснат сока си двайсетина минути. (Някои домакини стържат кората на тиквичките, напълно излишно е. Не бива да се режат на по-тънко, идеята е под хрупкавата обвивка да се получи кремообразна среда.)

2."Търкалетата" се панират старателно и обилно с брашно,след което се оставят двайсетина минути да се овлажни панировката. (Пържените тиквички без брашно нямат нищо общо на вкус. Доста домакини ги пържат без паниране, с идеята да икономисат мазнина, като ги пържат във фритюрник. Според мен тогава се получава  друго ястие.)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пържени тиквички с кисело мляко 2
« Отговор #99 -: 21 Април 2007, 13:03:04 »
3.Изпържват се тиквичките в силно загряла мазнина, в голям тиган, като се обръщат от двете страни.

4. Киселото мляко се разбърква със нарязания на ситно и счукан с малко сол чесън, както и с нарязания на ситно копър и 2 с.л. олио от тигана, където са пържени тиквичките.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пържени тиквички с кисело мляко 3
« Отговор #100 -: 21 Април 2007, 13:03:55 »
5.Тиквичките се поднасят в чинии, а соса отделно, в купички. (Всяко парченце тиквичка се потапя в соса и тогава се консумира. Така хрупкавата коричка се запазва до последно.)

Мими

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1966
  • Вечна романтичка!
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #101 -: 21 Април 2007, 13:10:59 »
Оххххх Жоре, не си хубав човек... как ми се приядоха от тия хрупкави, препечени тиквички  :beer:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #102 -: 21 Април 2007, 13:35:19 »
Еее, Жоро тиквичките са една от любимите ми храни под всякаква форма.М :gathering:мммммммм

Wild Mary

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 61
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #103 -: 21 Април 2007, 16:22:39 »
Здравей Жоро! Навестявам честичко твоите рецепти, защото моят любим дядо има проблем със захарта. Поздравления за невероятните ти интерпретации, и още повече адмирации за желанието ти да споделяш опита си с всички!!! :clap:
Тиквичките са ми любими и на мен по начина който описваш, но да си призная аз ползвам варианта с фритюрника (не от икономмии, а защото стават по- бързо повече наведнъж ::) )
Замислих се, че дядо ми пържи (рибка предимно) като теб - оставя брашното да овлажнее ииииии ... няма по- хрупкави рибки от неговите!!! .., и от там открих още "сходства" - и дядо е родом от Плевен и се казва Георги  :smile1:
Извинявай за целия този офф-топик (ако кажеш - изтривам го веднага!) И за да върна жеста, напоследък от много места чувам за подправката "чимен", че по няколко зърна на ден сутрин понижават нивото на захарта в кръвта. Ако представлява интерес за теб, ще ти пиша как и колко точно, защото другата седмица ще купувам на дядо.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #104 -: 21 Април 2007, 16:34:21 »
Moмичета, тепърва ще ядем мнооооого тиквички, иде им сезона !!!  :-* :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]