Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 739850 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Ябълки на фурна
« Отговор #60 -: 07 Март 2007, 12:19:38 »
Юлия сподели,че обожава ябълки с ром и канела. Ето моя диабетичен вариант:

                                          Ябълки на фурна
                                              2 порции

6 - 8 ябълки*
2 с.л. зехтин
20 мл.ром
2 ч.л. течен подсладитеl "Huxol"
2 щипки канела на прах


Ябълките се обелват и нарязват на едрички парчета. Поставят се в тавичка, заедно със зехтина и подсладителя, смесен с рома. Пекат се във фурна на 200 гр. около половин час. Поднасят се студени, поръсени с канела.

-------------------------------
* десерта става по-вкусен с кисели сортове ябълки.
« Последна редакция: 07 Март 2007, 12:21:20 от bordowsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Чушки - бюрек
« Отговор #61 -: 08 Март 2007, 21:29:16 »
                                       Чушки - бюрек
                                         2 порции

8 печени и обелени червени чушки
1 домат
150 гр. сирене
3 яйца
1/3 връзка магданоз
олио за пържене
брашно за паниране
перата на 4 стръка зелен лук


 Рецептата е "стъпка по стъпка".

1. В купичка се намачква сиренето с едно яйце.
2.Домата се нарязва на дребни кубчета и се добавя в купата.
3.Магданоза се нарязва на ситно и се слага в купата.
4.Плънката се разбърква.
5.Всяка чушка се срязва по дължина и се разтваря.
6.Разпределя се плънката върху четири разтворени чушки.
7.Останалите чушки се поставят отгоре и се оформят четири чушки - бюрек.
8.Овалват се чушките - бюрек в брашно и се оставят да починат 15 минути, за да попие брашното.
9.Двете останали яйца се разбиват и се панират чушките с тях.
10.Пържат се в загряла мазнина от двете страни.

Поднасят се топли, по два бюрека в порция, гарнирани с нарязаните пера от зелен лук.
« Последна редакция: 08 Март 2007, 21:31:19 от bordowsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #62 -: 08 Март 2007, 21:36:54 »
1.


2.


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #63 -: 08 Март 2007, 21:39:05 »
3.


4.


5.


6.


7.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #64 -: 08 Март 2007, 21:40:30 »
8.


9.


10.


Порция:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Средногорски тутманик
« Отговор #65 -: 11 Март 2007, 17:25:51 »
   
                           Средногорски тутманик
                                          6 порции

350 мл. прясно мляко
300 гр. брашно грахам
~ 250 гр, бяло брашно
200 гр, сирене
10 с.л. зехтин
1 суха мая (7 гр.)
1 ч.л. сол
3 капки течен подсладител "Huxol"
150 мл. кисело мляко

В купа се поставят солта, 1 с.л. зехтин, подсладителя и загрятото прясно мляко (40 гр.). След разбъркване се добавя пресятото с маята брашно грахам и по-голямата част от бялото брашно. Замесва се еластично тесто, като се ползва по малко брашно, за да не залепва за плота. Тестото се поставя на топло за половин час да втаса. Намазва се с 1.с.л. зехтин тефлонова тавичка ( ~ 30 х 20 см.) Оформят се четири топки, които се разточват една по една с големината на тавата (отново си помагаме с брашно). Слага се едната кора, поръсва се с 1/3 от сиренето и 2 с.л. зехтин, после втората... и т.н, последната кора се намазва само със зехтин. Тутманика се срязва на 6 парчета и се оставя на топло да втаса за около 40 минути (аз ползвам фурната, пусната на 50 градуса), след което се намазва отгоре с киселото мляко и се пече на 200 гр. до зачервяване.

Margi_1

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #66 -: 13 Март 2007, 11:51:08 »
bordowsky , не ти ли се разпадат чушките при пърженето,все пак бюреците са от две чушки? Страхотно изглеждат и пълнежа ми харесва, но ми се струва,че няма да мога да ги направя като твоите.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #67 -: 13 Март 2007, 12:12:27 »
Тайната е в панирането с брашно - трябва да се оставят да починат повечко след панирането - така брашното се превръща в лепило. И за по начинаещи - сложете само месестата част на доматите - без сока и семето,така и плънката става леплива. А с течение на времето и практиката става така, както каза един известен наш комик: "Всичко се дължи на ловкоста на моите две,понякога три ръце" :rofl: :bleenk:

Пожелавам успех в начинанието, големите бюреци с домати вътре са мнооого вкусни!!! :drinks:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Руло стефани
« Отговор #68 -: 13 Март 2007, 12:17:57 »
                                 
                                    Руло стефани
                                         6 порции

500 гр.кайма (75% телешко, 25% свинско)
6 яйца
2 филии сух хляб
1 глава лук
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. червенпипер
1/2 ч.л. кимион
2 големи моркова
3 - 4 стерилизирани краставички
2 с.л. олио
галета
сол

Сос:
2 с.л. зехтин
200 гр. гъби
1 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре
100 мл. прясно мляко
2 кубчета телешки бульон

Хлябя се накисва в студена вода, изцежда се и се поставя в купа. Добавят се каймата, 2 яйца, нарязания на ситно лук, чубрицата, черния пипер, червения пипер и кимиона. Омесва се хубаво каймата и се оставя за десетина минути да хомогенизира. Яйцата и морковите се сваряват в подсолена вода. Яйцата се обелват,а морковите и краставичките се срязват на 4 по дължина. Правоъгълна форма за кекс се намазва с 1 с.л. олио и се поръсва с галета. Слага се 3/4 от каймата и се оформя по стените на формата, да се получи легло за плънката. Нареждат се яйцата, морковите и краставичките и се захлупва с останалата кайма. Намазва се отгоре с останалото олио и се поръсва с галета. Рулото се пече във фурна на 250 градуса до зачервяване. Реже се на 12 филии и се поднасят по 2 филии в порция.
Сос: Гъбите се задушават в зехтина, нарязани на филийки. добавя се брашното при постоянно разбъркване и след малко размитото в 350 гр.вода доматено пюре, прясното мляко и натрошените кубчета бульон. След 5 минути варене с разбъркване соса се отстранява от огъня и се разбива с миксер. Залива се върху порциите с руло.
Ястието се поднася с подходяща за сезона салата.
« Последна редакция: 13 Март 2007, 12:21:29 от bordowsky »

Margi_1

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #69 -: 14 Март 2007, 17:02:03 »
Мерси много за бързия отговор , ще копирам рецептата и ще се пробвам, изглеждат наистина страхотни!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Дробчета пролетна яхния
« Отговор #70 -: 18 Март 2007, 17:41:30 »
                             
                           Дробчета пролетна яхния
                                           6 порции

1 кг. пилешки дробчета
3 връзки пресен лук
350 мл. смлени стерилизирани домати
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. универсална подправка
2 с.л. зехтин
брашно за паниране
олио за пържене

  Пилешките дробчета се панират в брашно и изпържват за кратко - по 2 минути от двете страни в сгорещено олио, след което се изваждат. Лука се нарязва и задушава в зехтина и малко вода, после се добавя червения пипер, веднага след него смлените домати и 350 мл. вода. Като заври се слагат дробчетата и универсалната подправка. Ястието къкри на бавен огън около 15 минути. Поднася с ориз пилаф или картофено пюре.
« Последна редакция: 18 Март 2007, 17:44:55 от bordowsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пилешки шницел - пане
« Отговор #71 -: 25 Март 2007, 16:41:08 »

                                            Пилешки шницели - пане   
                                                 6 - 8 порции

1 голямо пиле (~ 1500 гр.)
1 глава лук (1 връзка пресен лук)
200 гр. кашкавал
6 - 7 яйца
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 връзка магданоз
~ 100 гр. галета
сол на вкус
олио за пържене

Пилето се сварява напълно. Месото се обезкостява (с бульона и част от месото се прави супа), след което се накълцва наситно. Лукът и магданозът се нарязват на ситно, кашкавала се настъргва на едро ренде. От месото, кашкавала, лука, магданоза, 2 яйца, черния пипер и сол на вкус се омесва старателно кайма, която се оставя да почине петнайсетина минути. Разделя се на 12 -16 топки, които се сплескват и панират обилно с галета. След това се потапят в останалите разбити яйца и се пържат в сгорещената мазнина от двете страни. Поднасят се топли, с подходяща за сезона салата.

Margi_1

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #72 -: 29 Март 2007, 09:47:20 »
Здравей пак! Направих най- накрая чушките бюрек.Мерси много за обясненията.Не сложих домат в плънката, а само червен пипер.Станаха много вкусни, въобще не се разпаднаха,държах ги половин час в брашно, абе точно изглеждаха както си ги показал на снимките.Само един въпрос: Плънката в готовите чушки беше течна, дали аз не съм направила нищо като хората или така трябва да е?

Margi_1

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #73 -: 29 Март 2007, 11:32:21 »
И още нещо: как ги пържиш, с какво ги обръщаш, аз бая се узорих :smile1: Досега не съм правила панирани неща и нямам никакъв опит,та затова те питам.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #74 -: 29 Март 2007, 13:32:55 »
Здравей Margi-1.Ако позволиш ще се намеся със съвет за чушките бюрек.За да не ми изтича плънката от чушките,леко "втвърдявам"яйцата в тефлонов тиган с капка мазнина.Така мога да сложа повече яйца.Определено става по-вкусно.После добавям сиренето.Плънката става гъста и никога не ми е изтичала.Панирам ги с брашно,яйце,галета.Оставям ги да поизсъхнат малко и преди самото пържене ги потапям в разбито яйце.Дано ти е от помощ.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

перевозка в морг от Antoniomky
[26 Януари 2020, 22:49:15 ]


Re: Нова жилетка от cvetozara123
[24 Януари 2020, 21:56:37 ]


Нова жилетка от jeneta
[24 Януари 2020, 21:51:20 ]


Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[24 Януари 2020, 07:22:07 ]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[24 Януари 2020, 01:33:49 ]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[24 Януари 2020, 01:26:35 ]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[24 Януари 2020, 01:25:57 ]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:32:14 ]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:06:26 ]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]