Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 739829 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Солени пръчки
« Отговор #30 -: 23 Януари 2007, 12:32:39 »

                                        Солени пръчки             

  Продукти: 300 гр.брашно грахам, 300 гр.типово брашно, около 50-100 гр. бяло брашно, 250 гр. прясно мляко, 100 гр.зехтин, 50 гр.краве масло, 1 суха мая (7гр.), 1 с.л. сол, 1 яйце.
  Приготвяне: Със затопленото мляко, разтопеното масло, белтъка и всички останали продукти замесваме средно твърдо маслено тесто. Оставяме го да почине 15 минути, след което го разточваме на кора,дебела 5-6 мм, нарязваме го на пръчки около 2 см. на 10 см, нареждаме в тава и намазваме с жълтъка на яйцето. Печем във фурна на 200 градуса, като поставяме тавата в студена фурна.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Месник
« Отговор #31 -: 25 Януари 2007, 08:51:21 »
 В последния брой на  списание Maggi клуб са поместили моята рецепта за баница с кайма. Малко са ми сбъркали името, но това са подробности. Споделям рецептата си и с вас:

                                   Месник (баница с кайма)            


  Продукти: 1 пакет фини кори, 250 гр.кайма,1 глава кромид лук,4 яйца,1 домат,1 к.ч.кисело мляко,1/2 к.ч.ориз,1/2 к.ч. зехтин,1 с.л. универсална подправка,червен пипер,черен пипер,джоджен,чубрица,суха целина, 20 гр.краве масло.

  Приготвяне:  В мазнината запържваме нарязания на ситно лук,добавяме каймата, задушаваме, добавяме наситнения домат,ориза и 1 к.ч. вода. Задушаваме до сваряване на ориза. Добавяме всички подправки, оставяме да изстине, чукваме яйцата и слагаме киселото мляко.Разбъркваме. В намазана с мазнина тавичка редим корите, като между всеки 2 ръсим от плънката.Най отгоре заливаме с разтопеното масло.Печем в предварително загрята фурна на 200 гр.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
"Тъмни" вити баници
« Отговор #32 -: 26 Януари 2007, 08:22:10 »
 Тези баници са любимите за моето семейство, познати и приятели. Приличат на купешки, ама са ни по-вкусни. ::)

                                       "Tъмни" вити баници             
                                                       ( 4 броя )

  Продукти: Около 500 гр. типово брашно, 7 с.л. зехтин, 200 гр.обезсолено сирене, 20 гр.краве масло, 1 с.л.оцет, 1 ч.л. сол, 350 гр.хладка вода, малко олио.

  Приготвяне: Замесваме тесто с 1 с.л. зехтин, брашното, оцета, водата и солта. Разделяме на 4 топки, намазваме с олио и оставяме да починат 40 минути. Всяка топка слагаме на намазана с олио маса, разточваме с точилка и после дърпаме с ръце. Слагаме по 1 с.л.зехтин и 50 гр.сирене и завиваме баниците. Поставяме в тава,намазана с 2 с.л. зехтин. Отгоре на всяка баница слагаме по малко краве масло. Печем на 220 гр. до зачервяване.
                                         

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Чушки с боб и ориз
« Отговор #33 -: 26 Януари 2007, 08:33:58 »
  Една "мързелива" постна манджица:

                                       Чушки с боб и ориз               
                                              ( 5 порции )

  Продукти: 1 ч.ч.зрял фасул, 2/3 ч.ч. ориз, 7 печени и белени червени чушки, 3 глави лук, 2 домата,  6 с.л.зехтин, 1 с.л. универсална подправка, 1 ч.л. мляна чубрица, 1 шепичка сух джоджен, 1 ч.л. млян черен пипер, малко сол.

Приготвяне: Боба се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се изцежда от водата и се сварява в подсолена вода.Изцежда се и се поставя в тавичка. Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в мазнината. Добавя се почистеният ориз,след леко запържване сместа се поставя в тавичката.Добавят се чушките,нарязани на парченца, доматите, нарязани на кубчета, подправките и 3 части вода,спрямо ориза. Печем на 210 гр.Поднасяме топло или студено.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Кифлички със сирене
« Отговор #34 -: 27 Януари 2007, 19:45:43 »

                                                    Кифлички със сирене            
                                                       ( 32 броя, 8 порции )

  Продукти: 1 ч.ч. брашно грахам, 1.ч.ч. типово брашно, 2 ч.ч. бяло брашно, 40 гр.краве масло, 1 к.ч. зехтин, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 яйца, 250 гр.сирене, 1 суха мая, 1/2 с.л. сол, 1 ч.л. течен "Хиксол", ким.

  Приготвяне: Замесваме тесто от брашната, мазнините, прясното мляко (затоплено до 40градуса), 2 яйца, солта, "Хиксола" и маята, пресята с брашното. Оставяме тестото да почине половин час. Сиренето намачкваме с 1 яйце и 1 белтък, за плънка. Разделяме тестото на 4 топки, всяка разточваме на кръгче, дебело около 2 мм, нарязваме на 8  триъгълници, поставяме по малко плънка и завиваме кифлички. Нареждаме в тави, обикновено се събират по 16 бр. в тава, намазваме с останалия за целта жълтък и поръсваме с ким. Оставяме да втасат само 15 мин, после печем на 200 градуса до зачервяване.. Като ги извадим от фурната, ги завиваме с кърпа. ........и не изяждаме всичките, споделяме с приятели.

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #35 -: 27 Януари 2007, 20:06:45 »
каква комбинация Жоро  :sigh:  хем вкусни хем полезни  БРАВО :clapping:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Сусамени кравайчета
« Отговор #36 -: 28 Януари 2007, 10:36:33 »

                                                             Сусамени кравайчета             

      Продукти: около 350 гр. типово брашно, 150 гр. прясно мляко, 1 с.л. зехтин,1 суха мая, 1 яйце, няколко капки течен "Хиксол", 1/2 ч.л. сол, 20 гр. сусамово семе.

      Приготвяне: Замесваме меко тесто със затопленото мляко, зехтина,маята,подсладителя,солта,брашното и белтъка на яйцето. Оставяме да почине тестото около половин час,после оформяме кравайчета,поставяме ги в намаслена тава,намазваме ги с жълтъка на яйцето и поръсваме със сусама.Оставяме ги да втасат още половин час и ги изпичаме във фурна на 200 градуса.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #37 -: 28 Януари 2007, 10:48:55 »
каква комбинация Жоро  :sigh:  хем вкусни хем полезни  БРАВО :clapping:


 :blush2: :blush2: :blush2: :blush2: :blush2:   

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Блини
« Отговор #38 -: 31 Януари 2007, 23:47:47 »
     БЛИНИ

10 броя  5 порции

750 мл. прясно мляко
6 яйца
1 с.л. зехтин
100 гр. краве масло
1 суха мая (7 гр.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. течен "Хиксол"
типово брашно (2 - 3 чаени чаши)




 Прясното мляко се затопля (до 40 градуса) и се разбива заедно с яйцата, солта, подсладителя и зехтина. Добавя се маята и толкова типово брашно, че да се получи тесто, малко по гъсто от това за палачинки. Разбива се добре с миксер, да не се получат бучки. Оставя се тестото на топло около половин час да шупне. В сач или тиган за палачинки се слага по малко краве масло и се изпържват от двете страни 10 бр. блини. Като се извади, всяка се намазва обилно с краве масло. Редят се една върху друга и се покриват с капак за 15 минути. Поднасят се навити на руло с плънка от настъргано сирене, или кашкавал, или диабетичен конфитюр.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Пилешки кюфтета "лукс"
« Отговор #39 -: 31 Януари 2007, 23:54:13 »
                                          Пилешки  кюфтета - лукс   
                                                       ( 8 порции)
 Продукти:
1 голямо пиле - около 1500 грама
200 гр.стерилизирани печурки (едно бурканче)
140 гр.топено сирене (1 опаковка)
100 гр.кашкавал
3 яйца
2 с.л.галета
1с.л.универсална подправка
1/2 ч.л.черен пипер
брашно за паниране
мазнина за пържене

 Начин на приготвяне: Пилето се залива със студена вода, добавя се универсалната подправка, вари се около 1 час в тенджера под налягане (преварява се) изважда се от бульона ,охлажда се и се обезкостява. Бульонът и малка част от месото се използва като основа за  пилешка фсупа. Пилешкото месо и гъбите се накълцват на ситно, кашкавалът се настъргва на средно ренде и заедно с останалите продукти се омесва сместа за кюфтета. Оставя се да престои половин час в хладилник, след което се оформят 16 кюфтета, панират се в брашно и се изпържват. Поднасят се с гарнитура и салата, според сезона.

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2807
  • калпазанка
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #40 -: 03 Февруари 2007, 02:54:05 »
еее...Жоро, майстор си и туй-то :thumbup: тия дни искам да спретна кифличките със сирене, но със захар де ;) макар че има и за кой с хиксол да ги направя :sigh: въобще ще се възползвам от доста рецепти :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Didito

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Мили Бордовски,
« Отговор #41 -: 03 Февруари 2007, 13:57:02 »
Цитат
Захарният диабет е коварно, опасно и трудно контролирано заболяване. Аз не съм диетолог, не съм лекар, аз съм само един от вас, моите колеги по орис. Не приемайте моите рецепти като диета, консултирайте се винаги с вашия лекар за вашата диета , режим и количество на приеманата храна.



Мили Бордовски,


Най-хубавото в рецептите ти не е аромата, вкуса, цветовете (уханиието и от снимките го долавям , брей  :clapping: :clapping: :clapping:),

а стабилността и умението да създадеш за себе си свят уютен, топъл, привлекателен въпреки коварната и жестока болест и

да го споделиш и подариш и на нас - останалите.


Да си жив и здрав !

Късмет си за всички нас :yahoo: :yahoo: :yahoo:

 
« Последна редакция: 03 Февруари 2007, 18:28:35 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #42 -: 04 Февруари 2007, 19:34:40 »
Жоро,  благодаря за рецептата на Солените пърчки - малко промених - не сложих пълнозърнесто брашно, а само типово и бяло (по равни количества) и поръсих като намазах с чубрица - много ни харесаха  :4u:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #43 -: 04 Февруари 2007, 20:17:23 »
   Оригиналната рецепта за солени пръчки е от соц.минало.  250 гр.краве масло,250 гр. мляко, около 1 кг. брашно тип 500, сол, мая и намазани отгоре с разбито яйце. Технологията е същата.Произвеждаха се във фабрика "Хр.Ников" и се продаваха по 54 ст.за  100 гр. но тази рецепта не е за мойта кухня, а на вас нищо не ви пречи да си направите оригинала. :baby:

marabu

  • Гост
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #44 -: 06 Февруари 2007, 14:44:21 »
Жоро нося отчет за вкусните пържоли  :)

 Пилешко филе пълнено с кашкавал на скара

Благодаря  :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

перевозка в морг от Antoniomky
[26 Януари 2020, 22:49:15 ]


Re: Нова жилетка от cvetozara123
[24 Януари 2020, 21:56:37 ]


Нова жилетка от jeneta
[24 Януари 2020, 21:51:20 ]


Быстрая доставка препаратов от MariaNonee
[24 Януари 2020, 07:22:07 ]


Re: Евтин хладилник от jeneta
[24 Януари 2020, 01:33:49 ]


Re: Мъжки дънки от jeneta
[24 Януари 2020, 01:26:35 ]


Re: Кредит, ама от къде? от jeneta
[24 Януари 2020, 01:25:57 ]


Re: Кредит, ама от къде? от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:32:14 ]


Re: Евтин хладилник от mariqna44
[24 Януари 2020, 00:06:26 ]


Re: Мъжки дънки от mariqna44
[23 Януари 2020, 22:31:54 ]


Re: Нов лаптоп от jeneta
[23 Януари 2020, 21:51:25 ]


Кредит, ама от къде? от jeneta
[23 Януари 2020, 15:15:44 ]


Евтин хладилник от jeneta
[23 Януари 2020, 14:26:12 ]


Мъжки дънки от jeneta
[23 Януари 2020, 13:32:22 ]


Нов лаптоп от mariqna44
[23 Януари 2020, 13:05:15 ]


Re: Онлайн казино от DNP
[16 Януари 2020, 18:33:09 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от DNP
[16 Януари 2020, 18:31:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от DNP
[16 Януари 2020, 18:29:04 ]


Re: Лаптоп за работа от jeneta
[13 Януари 2020, 13:10:40 ]


Re: Килим за хола от jeneta
[13 Януари 2020, 12:52:21 ]