Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро  (Прочетена 660521 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
                                             
                                    Диабетични кокосови "таралежки" (дребни сладки) 

  Продукти: 1 пакет бисквити "Ревю" (със заместител на захарта), 300 мл.обикновен домашен крем*, 50 гр. краве масло, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. течен подсладител "Хиксол", пакетче кокосови стърготини.
  Приготвяне: Бисквитите се смачкват на ситно. Добавя се разтопеното краве масло, ореховите ядки, крема, подсладителя и всичко се размесва. Оформят се топчета, които се овалват в кокосовите стърготини. Подреждат се в плато и се оставят за една нощ в хладилник.
------------------------------
* домашния крем е по отделна рецепта,правя тези сладки,когато съм правил предния ден такъв крем. (следващият ми пост)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро: Обикновен крем
« Отговор #16 -: 18 Януари 2007, 17:59:24 »
                                    Обикновен крем с яйца и нишесте (за диабетици)   
                                                 ( 8 порции )

  Продукти: 1 л. прясно мляко, 300 мл. вода, 4 яйца, 100 гр. ароматизирано нишесте (или обикновено с прибавка на есенция), 8 ч.л. течен "Хиксол", щипка сол.
  Приготвяне: Загрява се млякото с 200 мл. вода в млековарка или на водна баня. Отделят се жълтъците от белтъците на яйцата. Жълтъците се разбъркват с 4 ч.л. подсладител, нишестето и 100 мл. вода. Като кипне млякото се добавя тази смес и се вари при непрекъснато разбъркване около 5 минути. Белтъците се разбиват на сняг със солта и останалия подсладител. Смесват се внимателно двата компонента на крема,като се смесва при белтъците. Разсипва се готовия крем по купичките,охлажда се и се поднася.

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
                                             
                                    Диабетични кокосови "таралежки" (дребни сладки) 

  Продукти: 1 пакет бисквити "Ревю" (със заместител на захарта), 300 мл.обикновен домашен крем*, 50 гр. краве масло, 1 ч.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. течен подсладител "Хиксол", пакетче кокосови стърготини.
  Приготвяне: Бисквитите се смачкват на ситно. Добавя се разтопеното краве масло, ореховите ядки, крема, подсладителя и всичко се размесва. Оформят се топчета, които се овалват в кокосовите стърготини. Подреждат се в плато и се оставят за една нощ в хладилник.
------------------------------
* домашния крем е по отделна рецепта,правя тези сладки,когато съм правил предния ден такъв крем. (следващият ми пост)

Искам да направя тези таралежки , но имам един въпрос.
 Тези бисквити "Ревю" какви са?На обикновени или чаени приличат?И колко грама е пакетчето/
 
« Последна редакция: 18 Януари 2007, 20:09:37 от Petia »
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #18 -: 18 Януари 2007, 21:02:50 »
 Бисквити "Ревю" са без захар( сн.1) - 180 гр.Можеш да ги заместиш с чаени бисквити......Чудесно ще се получи със стандартна опаковка бисквити "Руен" (сн.2) ;D
« Последна редакция: 18 Януари 2007, 21:05:52 от bordowsky »

Захарно петле

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #19 -: 18 Януари 2007, 21:17:17 »
Бисквити "Ревю" са без захар( сн.1) - 180 гр.Можеш да ги заместиш с чаени бисквити......Чудесно ще се получи със стандартна опаковка бисквити "Руен" (сн.2) ;D
Благодаря за бързия отговор. :)
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Tорта парфе
« Отговор #20 -: 19 Януари 2007, 10:33:21 »

                                        Tорта - парфе с праскови и череши  
                                                         ( 16 порции )
  Продукти: 
Платка: 2 яйца, 1/2 к.ч. зехтин, 1 к.ч. типово брашно, 1 ч.л. течен "Хиксол", 1 бакпулвер, щипка сол.
Крем парфе: 500 мл. готварска растителна течна сметана, 1/2 флаконче есенция ванилия, 3 ч.л. течен "Хиксол", 10 гр. желатин, праскови от компот с подсладител.
Допълнителни продукти: сока от компота, 16 замразени череши (или от компот), кокосови стърготини, малко сладкарска боя, 10 гр.желатин.
  Приготвяне:
Платка: Разбиват се яйцата със солта до побеляване, добавя се зехтина, подсладителя и пресятото с бакпулвера брашно. Тестото се разбърква леко и внимателно и се слага във форма за торта, предварително намазана с олио и поръсена с брашно. Пече се в загрята фурна на 200 градуса. Като се извади и изстине, платката се обръща и отново се поставя във формата.
Крем парфе: Сметаната се оставя в хладилник за няколко часа. Изсипва се в купа, добавят се подсладителя и есенцията и се разбива с миксер десетина минути. Отделя се част от разбитата сметана за украса и намазване на тортата отстрани. Желатина се накисва в 5-6 с.л. студена вода за 5-10 минути да набъбне, после се стопява на водна баня или импулсен котлон (максимум 60 градуса) и се смесва с разбитата сметана. Прасковите се нарязват на дребни кубчета и се добавят в крема. Изсипва се във формата, заглажда се с вилица и се оставя в хладилник за няколко часа. После тортата се освобождава от формата и се премества в тортена чиния.
Украса и довършване: Заглажда се отстрани тортата, като се маже с разбита сметана, после се слагат кокосови стърготини. Останалата сметана се смесва с малко боя и се нанася с шприц за бордюр. Процедурата с желатина се повтаря и се смесва със сока от компота. Нареждат се черешите и се залива със сока.Оставя се в хладилник поне за една нощ.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Супа от риба с маслини
« Отговор #21 -: 19 Януари 2007, 10:44:20 »
                                             Супа от риба с маслини    
                                                     ( 5 порции )

  Продукти: 400 гр.филе от бяла риба, 15 маслини, 3 с.л. зехтин, 1 глава лук, 1 червена чушка,1 зелена чушка, 2 домата, 3 картофа, стрък девесил,1 с.л. универсална подправка, лимон.
  Приготвяне: В зехтина запържваме до златисто нарязания на ситно лук, добавяме нарязаните на парчета чушки и след малко 1 л. вода. Като заври добавяме картофите,нарязани на дребни кубчета. Като омекнат картофите, добавяме нарязаните домати и риба, подправки и маслините без костилки. Варим още 10 минути. Поднасяме с лимон.

man4e

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 541
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #22 -: 19 Януари 2007, 10:58:05 »
Страхотна тема и рецепти! Поздравления за автора  :flower:
В къщи нямаме диабетици /за радост/, но ще се възползвам от някоя вкусна рецепта, а те като гледам никак не са малко  :)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро
« Отговор #23 -: 19 Януари 2007, 11:06:07 »
Благодаря много!!! Аз съм зодия стрелец, ние сме непоправими самохвалковци, затова ще кажа,че аз тепърва почвам. :blush2:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Салата-закачка
« Отговор #24 -: 19 Януари 2007, 11:36:51 »
                                         Салата -  закачка ( кьопоолу със сирене )                                                     
           - начин да накарате злоядите деца да ядат кьопоолу с тази стилизирана РИБКА
                                                                        ( 2 порции )

  Продукти: 2 печени и обелени червени чушки, 200 гр.кьопоолу, 100 гр.сирене,1 ч.л. зехтин, 1/4 връзка магданоз, 2 маслини, 1/2 лимон.
  Приготвяне: Чушките напълваме с кьопоолуто, поставяме в чинийки,разцепваме отгоре,за да се вижда част от плънката. Сиренето намачкваме с нарязания на ситно магданоз и зехтина. Оформяме 2 топки за главички. От маслинките оформяме очички и уста. С кора от лимона - опашка, а с резенчета лимон - гръбна и странични перки.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Гофрети без захар
« Отговор #25 -: 20 Януари 2007, 09:40:49 »
                                 Гофрети без захар                
                                       ( около 10 бр.)

  Продукти: 20 гр.краве масло, 80 гр.зехтин, 3 яйца, 200 мл. прясно мляко, 1 ч.л. течен "Хиксол", 1/2 флаконче есенция ванилия, 1 бакпулвер, около 250 гр. типово брашно, "щипка" сол, олио за мазане на гофретника.

  Приготвяне: Белтъците се разбиват на сняг със солта.Смесват се жълтъците ,зехтина, разтопеното масло, прясното мляко, подсладителя, есенцията и след леко разбъркване брашното и бакпулвера. Добавя се тестото при белтъците, бърка се внимателно в една посока.Трябва да се получи рядко тесто. Гофретите се пекат в добре загрял гофретник,  намазан с олио. Поднасят се с настъргано сирене и/или диабетичен конфитюр.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Баница със сирене
« Отговор #26 -: 21 Януари 2007, 20:03:55 »
                                      Баница със сирене     
                                        ( с готови кори )
  Продукти: 1 пакет фини кори, 5 яйца, 250 гр. сирене, 1/2 кофичка кисело мляко, 1/4 ч.л. сода бикарбонат, 12 с.л. зехтин.
  Приготвяне: В купа разбъркваме: натрошеното сирене, 4 яйца, киселото мляко,содата и 10 с.л. зехтин. Намасляваме тавата с 1 с.л. зехтин и започваме да редим баницата като слагаме 2 кори и ръсим от плънката с ръка, гледаме да е равномерно, после пак 2 кори, пак плънка и т.н. накрая завършваме с 2 кори. Разбиваме последното яйце с 1 с.л. зехтин и заливаме отгоре. Нарязваме на парчета и печем в предварително загряла фурна на 220 градуса. Като извадим от фурната, поръсваме с вода и завиваме с месал.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Диабетичната кухня на Жоро Щирник
« Отговор #27 -: 21 Януари 2007, 20:08:56 »
                               Щирник - баница със зелено с готови кори     

  Продукти: 1 пакет фини точени кори*, 500 гр. щир (спанак,листа от цвекло,лобода,лапад), 1 връзка пресен лук (1 голяма глава лук),  по стрък джоджен и девесил, 5 яйца, 200 гр.сирене, 1 к.ч. кисело мляко, 12 с.л. олио, сол на вкус.
Приготвяне: В 10 с.л. олио се запържва лука,след това изчистения и измит щир до оставане на мазнина. След като сместа изстине се добавя киселото мляко, 4 яйца и натрошеното сирене, подправките нарязани на ситно и сол на вкус. Разбърква се добре. Тавата се намазва с 1 с.л.олио, започва се да се редят: две кори, плънка, две кори, плънка. След последните две кори трябва да остане съвсем малко плънка. Добавяме при нея последното яйце и 1 с.л. олио, разбъркваме и заливаме баницата. Нарязваме на парчета и печем в предварително загрята фурна на 200 гр. Изваждаме, поръсваме с вода и завиваме с месал за около 10 минути.

-------------------------------------------------------
* Баницата става по-добре с дебели готови кори, които се намират на пазара по-рядко (например кори “Трявна”).

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Хемендекс с леща
« Отговор #28 -: 23 Януари 2007, 06:00:08 »
                                       Хемендекс с леща на фурна      
                                                        ( 6 порции )

  Продукти: 1 купичка с леща (350 мл.), 1/2 глава чесън, 1 глава лук, 4 с.л. зехтин, 6 яйца, 250 гр. шунка (лека шунка без холестерол), 150 мл. прясно мляко, 1 с.л. универсална подправка, 1 ч.л. чубрица, 1 ч.л. шарена сол.
  Приготвяне: Лещата се почиства,измива и поставя в тенджера. Добавят се 2 с.л. зехтин, лука, нарязан на ситно, обелените скилидки чесън, универсалната подправка, чубрицата и две ч.ч. вода. Оставя се да къкри на бавен огън до пълно омекване на лещата. Ако е необходимо, се добавя по малко вода, но накрая не трябва са остане течност. Като се свали от огъня се добавя прясното мляко и се разбива на пюре с пасатор. Изсипва се пюрето в тавичка, намазана с 1 с.л. зехтин, разстила се и се заглажда. Отгоре се нарежда шунката и кашкавала, нарязан на лентички. Внимателно се слагат и яйцата, по едно за порция. Поръсва се с последната лъжица зехтин, шарена сол и се запича във фурна на 250 градуса.
« Последна редакция: 23 Януари 2007, 10:33:12 от pep-4o »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Доматено - млечна супа
« Отговор #29 -: 23 Януари 2007, 11:16:16 »

                                               Доматено - млечна супа   
                                                     ( 4 порции )

  Продукти: 330 мл. доматен сок (смлени домати), 500 мл.прясно мляко, 1 с.л. универсална подправка, 1 стрък девесил, щипка черен пипер, 50 гр.фиде, 100 гр. сирене, 1 с.л. краве масло.
  Приготвяне: Слага се доматения сок в тенджера, добавя се около 400 мл.вода и универсалната подправка,Като кипне сместа се поставя фидето. Вари се до готовност на фидето,после се добавя девесила, нарязан на дребно и прясното мляко. Преди кипване се отстранява от огъня, поставя се кравето масло и се поръсва  с черния пипер. При поднасяне в чиниите се гарнира с бучки сирене.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[Днес в 22:29:01]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]